Ajankohtaista arkisto

10.4.2018

Diabetes ja lääkäri -lehti 2/2018: Flash-mittarin käyttöönotto paransi aikuisten tyypin 1 diabeetikoiden sokeritasapainoa

Diabetes ja lääkäri -lehti 22018Kudosglukoosia jatkuvasti monitoroivan flash-mittarin käyttöönotto pienensi aikuisten tyypin 1 diabeetikoiden sokerihemoglobiiniarvoa (HbA1c) keskimäärin 9,8 millimoolia moolissa (0,9 prosenttia), kerrotaan tänään ilmestyvässä Diabetes ja lääkäri -lehdessä. Tulosta voidaan pitää merkittävänä lisäsairauksien ehkäisyn kannalta.

Flash-mittarin käyttöönoton vaikutuksia selvitettiin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa syyskuusta 2016 vuoden loppuun 2017. Potilaita selvitykseen otettiin mukaan 58, ja seuranta-aika oli keskimäärin noin sata vuorokautta.

HbA1c kuvastaa diabeetikon sokeritasapainoa edeltävän 6–8 viikon aikana. Se ilmoitettiin aiemmin prosentteina. 9,8 millimoolia moolissa vastaa 0,9 prosentin laskua.

Noin yhden prosenttiyksikön laskua voidaan pitää kirjoittajien mukaan jo merkittävänä, sillä esimerkiksi tunnetussa DCCT- eli Diabetes Control and Complications -tutkimuksessa HbA1c:n kahden prosenttiyksikön lasku vähensi kuuden ja puolen vuoden seurannassa nefropatian riskiä 34 prosentilla ja neuropatian riskiä 69 prosentilla sekä viiden vuoden seurannassa retinopatian riskiä 76 prosentilla.

- Vaikka flash-mittarin vuosikustannukset ovat noin kaksi ja puoli -kertaiset verrattuna sormenpäämittauksiin silloin, kun verensokeri mitataan sormenpäästä kymmenen kertaa päivässä, ajan mittaan tulee säästöjä diabeteksen lisäsairauksien vähentyessä. Flash-mittaus on vaivaton menetelmä, ja siksi se parantaa myös käyttäjiensä elämänlaatua, sisätautien erikoislääkäri Jyrki Mustonen ja dosentit David Laaksonen ja Leena Moilanen kirjoittavat.

Selvityksen tulosten perusteella tavallisin syy flash-mittarin käyttöönotolle oli ongelmallinen hypoglykemiataipumus. Toiseksi suurin ryhmä olivat potilaat, joiden työ vaikeutti tavanomaista verensokerin seurantaa sormenpäämittauksin.

Hoitotasapainon parantumisen kannalta ei tässä selvityksessä ollut eroa sillä, skannasiko potilas verensokerin 4–10 vai yli 10 kertaa vuorokaudessa.

Lue myös sensorointikyselymme tuloksista 9.4.2018 julkaisemastamme uutisesta: Sensorointi helpottaa arkea, lisää turvallisuudentunnetta ja parantaa hoitotuloksia.

Diabetes ja lääkäri -lehden 2/2018 muita aiheita ovat:

  • Diabeteksen kustannukset: Lisäsairauksien ilmaantumisen puolittaminen toisi satojen miljoonien säästöt vuodessa
  • Tervetuloa Diabetestaloon – palvelun rakentajat kertovat, mitä talo tarjoaa diabetesta sairastaville
  • Ruskean rasvan tutkimuksen huipulla – vuosi vierailevana tutkijana Kanadassa
  • Mitä unihoitaja tekee? Lääkkeettömät hoidot tehoavat unettomuuteen.

Lue nyt ilmestynyt Diabetes ja lääkäri -lehti ja aiemmin ilmestyneet lehdet maksutta verkkolehtenä tai pdf-lehtenä.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010