Ajankohtaista arkisto

7.12.2015

Diabetes ja lääkäri -lehden aiheena psyykenlääkkeet, lihominen ja diabetes

Diabetes ja lääkäri 5 2015 kansiJoulukuun Diabetes ja lääkäri -lehti kokoaa yhteen, mitä tiedetään psyykenlääkkeiden lihottavasta vaikutuksesta ja yhteydestä diabetekseen. Perusteellisen katsauksen on koonnut psykiatrian erikoislääkäri Tuula Heiskanen.

On yleisesti tunnettua, että monet psyykenlääkkeet lihottavat ja lisäävät sitä kautta tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskiä. Lihominen on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Toistaiseksi tiedetään vain vähän siitä, miksi toiset lihovat samalla hoidolla ja toiset eivät.

- Psyykenlääkehoitoa aloitettaessa tai lääkitystä vaihdettaessa tai lisättäessä pitäisi painoa seurata viikoittain ensimmäisten kuukausien ajan, Heiskanen sanoo. Ruokahalun tai makeannälän lisääntyminen hoidon alussa on helposti tunnistettava varoitusmerkki.

Painonnousu on huomioitava muiden haittojen rinnalla, kun potilaan kanssa punnitaan lääkityksen hyödyllisyyttä. Tiiviimpää painon seurantaa tarvitaan psyykenlääkehoitoa jatkettaessa vähintään vuoden ajan. Sen jälkeen painoa on hyvä seurata ainakin vuosittain.

Joulukuun Diabetes ja lääkäri -lehden aiheita lisäksi:

  • Insuliini lihottaa, muttei kaikkia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Markku Vähätalo havaitsi väitöskirjatyössään, että lihomisen riski riippuu siitä, nouseeko potilaan verensokeri erityisesti aamuisin vai aterioiden jälkeen.
  • Internetissä vai paperilla? Terveyskasvatuksen professori Marita Poskiparta antaa käytännön ohjeita diabetesaineistojen hyödyntämiseen potilasohjauksessa.
  • Kelpaa malliksi: Miltä näyttää keskisuomalainen kaava tyypin 2 diabeetikoiden onnistuneeseen ryhmäohjaukseen?
  • Empa-Reg-tutkimuksen tulokset saivat yleisön hurraamaan. Euroopan diabetestutkijoiden yhdistyksen EASD:n ja diabeteshoitajien eurooppalaisen yhteistyöjärjestön FEND:n kokousuutisia.
Lue Diabetes ja lääkäri näköislehtenä täällä

Lue Diabetes ja lääkäri pdf-lehtenä

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010