Ajankohtaista arkisto

10.11.2020

Diabetes arjessa -kysely: Valtaosa diabetesta sairastavista on onnellisia

Valtaosa diabetesta sairastavista ja heidän läheisistään kokee elämänlaatunsa hyväksi ja on onnellisia. Tämä ilmenee Diabetes arjessa -kyselystämme, jonka vastausraportti julkistettiin tänään. Diabetes vaikuttaa kuitenkin elämänlaatun - lähes kolme neljästä vastanneesta oli sitä mieltä, että sairaus heikentää elämänlaatua vähintään hieman.

Kyselyyn vastanneet kertoivat, että diabetes edellyttää suunnitelmallisuutta, säännöllisyyttä ja seurantaa. Valtaosa vastanneista oli tyytyväisiä omahoitonsa onnistumiseen, mutta etenkin tyypin 2 diabeetikot mainitsivat, että eivät aina muista tai jaksa mitata verensokeria. Kolmannes vastaajista koki, että ruokailut hallitsevat heidän arkeaan paljon tai melko paljon.

Diabeteksen jatkuva huomioon ottaminen ja verensokerin heittely hyvästä omahoidosta huolimatta olivat seikkoja, jotka lisäsivät kuormitusta vastaajien arjessa. Monet kuvasivat jaksamisen heijastuvan diabeteksen omahoitoon ja toisinpäin.

Diabeteksen hoito väsyttää

Tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten vanhemmat kertoivat olevansa väsyneitä riittämättömän unen vuoksi, 17 % vastanneista herää mittaamaan lapsensa verensokeria useita kertoja yössä, ja 51 % vanhemmista nukkuu harvoin tai tuskin koskaan riittävästi.

Hoitoväsymyksestä kertoi ainakin joskus kärsineensä 76 % kyselyyn vastanneista tyypin 1 diabeetikoista, kolmannes oli kokenut hoitoväsymystä viimeksi kuluneen kuukauden aikana.

"Toisinaan tuntuu, että vaikka tekisi parhaansa ja keskittyisi hoitoon täysillä, niin diabetes elää omaa elämäänsä. Joskus tuntuu raskaalta, ettei kukaan toinen voi ymmärtää miltä esimerkiksi verensokerin vaihtelut aiheuttavat tai miltä tuntuu pelätä liitännäissairauksien puhkeamista tai nyt juuri koronaa” – Tyypin 1 diabetesta sairastavan kokemus arjesta.

Vertaistuki on tärkeää

Kyselyyn vastanneet ovat pääosin tyytyväisiä ihmissuhteisiinsa ja läheisiltään saamaansa tukeen. Myös vertaistuki todettiin tärkeäksi, ja sen lähteiksi mainittiin muun muassa sosiaalisen median kanavat sekä diabetesyhdistykset.

Työelämässä diabetesta sairastavat kertoivat kohtaavansa ymmärtämättömyyttä ja joustamattomuutta: 40 % heistä arvioi, että ei saa esimieheltä tai työkavereilta riittävästi tukea diabetekseen liittyen silloin, kun sitä tarvitsisi.

”Parhaiten tukea osaa antaa toisen diabeetikon vanhempi, vain hän voi ymmärtää esimerkiksi sen, millaista on olla vatsatautia sairastavan diabeetikkolapsen hoitajana.” – Diabetesta sairastavan lapsen vanhemman kokemus arjesta.

Tyypin 2 diabeetikoiden talous ahtaalla

Kolmannes tyypin 2 diabetesta sairastavista piti diabeteksesta koituvia kustannuksia suurena tai melko suurena taloudellisena rasitteena, ja 17 % tyypin 2 diabeetikoista on joutunut tinkimään lääkkeistä, hoitotarvikkeista tai ruuasta rahan puutteen vuoksi. Syitä tähän ovat muun muassa diabeteslääkkeiden korvattavuusmuutokset sekä uusimpien diabeteslääkkeiden ja terveellisten elintarvikkeiden hinta.

Tyypin 2 diabeetikoiden taloudellinen ahdinko aiheutuu usein esimerkiksi eläkkeen tai työttömyyskorvauksen pienuudesta, mutta kaikista kyselyyn vastanneista 76 % oli silti melko tai erittäin tyytyväisiä taloudelliseen tilanteeseensa.

”Jäin juuri työttömäksi ja diabeteksen hoitoon määrätyt lääkkeet ovat liian kalliita, pois lukien insuliini. En tiedä, miten pystyn niitä jatkossa ostamaan” – Tyypin 2 diabetesta sairastavan arjen kokemus.

Tutustu kyselyn vastauksiin

Diabetes arjessa -kyselymme toteutettiin elo-syyskuussa 2020. Kyselyyn vastasi 2 434 henkeä, joista 43 % sairasti tyypin 1 diabetesta (tai oli diabetesta sairastavan lapsen vanhempia) ja 52 % tyypin 2 diabetesta, loput vastaajat sairastavat jotain muuta diabetestyyppiä.

Lue Diabetes arjessa -vastausraportti tästä

Katso video kyselyvastauksista tästä

Ensi lauantaina 14.11.2020 on Maailman diabetespäivä. Katso täältä, kuinka diabeetikoiden juhlapäivää ja sitä edeltävää diabetesviikkoa vietetään teemalla "Kun vuosia kertyy".


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010