Ajankohtaista arkisto

11.2.2013

Diabetes-lehti uudistui

Diabetes-lehden kansi 12013

Diabetes-lehti 1/2013 on ilmestynyt. Vuoden ensimmäinen lehti on monipuolinen, ulkoasultaakin uudistunut kiinnostava lukupaketti, johon kannattaa tutustua.

Diabetes-lehti ilmestyy tänä vuonna kuusi kertaa, seuraava numero saapuu tilaajilleen huhtikuussa. Jokaisessa lehdessä on 64-80 sivua, ruotsinkieliset lukijat voivat tilata lehden liitteeksi svensk bilagan.

Lehden tilaushinta on diabetesyhdistysten jäsenille 14 e/vuosi, ei-jäsenten tilaushinta on 40 e. Kun liityt jäseneksi, saat liittymisvuoden lehdet ilmaiseksi.

Uusimmasta lehdestä voit lukea esimerkiksi seuraavista aiheista:

Sydämen asialla

Diabeetikoilla on monta syytä pitää hyvää huolta sydämestään, vahvistavat uudet eurooppalaiset valtimotautien hoitoa koskevat suositukset, joista lehdessä kertoo Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne. Sama viesti on myös toimittaja Kari Kortelaisen kertomuksella omasta sydänsairaudestaan, joka vei hänet sairaalaan moneksi viikoksi.

Hyvän hoitotasapainon varjopuoli

Hyvään hoitotasapainoon liittyy aina lisääntynyt hypoglykemioiden riski, sanoo sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Satu Vehkavaara. Jos hypoglykemioita on usein, niiden syy pitää selvittää ja syyhyn on puututtava, sillä mitä useammin verensokeri laskee liian alas, sitä todennäköisempää on, että verensokerin laskusta varoittavat oireet heikkenevät tai katoavat kokonaan.

Turvaa tunnuksesta

Moni diabeetikko käyttää diabetestunnusta joko ranteessa tai kaulassa, mutta jotkut ottavat mieluummin diabeteksesta kertovan tatuoinnin. Poliisi ja sairaankuljettaja pitävät diabetesriipuksia tai -rannekkeita turvallisempina, koska diabetestatuointi voi jäädä hätätilanteessa huomaamatta.

Mut ku mä en haluu

Lapsi tarvitsee omaa tahtoa kehittyäkseen ja itsenäistyäkseen. Vanhemmat puolestaan tarvitsevat tietoa ja neuvoja selviytyäkseen arjen vaikeistakin tilanteista.

- Aikuisten kannattaisi opetella kuuntelemaan lasta riittävän kärsivällisesti ja selittää asiat lapsen omalla kielellä. Eipäs-juupas-linjalle ei kannata lähteä. Jos tulee tahtojen taistelu, vanhemmat määräävät, sanoo psykologi Pekka Lyytinen.

Vaivaako vatsa?

Onko sinulla ajoittain vatsakipua, turvotuksen tunnetta, ripulia tai ummetusta? Et ole vaivoinesi yksin: erilaisista toiminnallisista vatsavaivoista kärsii jopa 15–20 prosenttia suomalaisista. Ärtyvän suolen oireyhtymään ei ole parantavaa lääkettä, mutta sen oireita voi helpottaa monin keinoin. Joskus vatsavaivojen takia on myös syytä käydä lääkärissä.

Lihavuusleikkauksesta voi tulla osa diabeteksen käypää hoitoa

Lihavuusleikkaus tuo useimmille lihavuudesta kärsiville tyypin 2 diabeetikoille huomattavaa helpotusta sairauden hoitoon. On mahdollista, että tulevaisuudessa myös normaalipainoisia diabeetikoita hoidetaan vastaavantyyppisen leikkauksen keinoin, väläyttää kliinisen ravitsemustieteen professori Jussi Pihlajamäki.

Turussa asuva Anne laihtui leikkauksen avulla 50 kiloa, ja kilojen kanssa hävisivät myös terveyshuolet.

Hyvä hoito alkaa omista tavoitteista

Kaikille eivät käy samat hoitotavat. Siksi hoitajat ja lääkäritkään eivät voi vain ammentaa asioita kirjasta, vaan heidän on osattava kuunnella potilastaan ja ottaa diabeetikon koko elämäntilanne huomioon, diabeteshoitaja Sari Härmä-Rodriguez Diabetesliitosta sanoo.

Diabeetikon kannattaa ennen vastaanottoa miettiä kahta asiaa: mihin itse haluaisi hoidossaan päästä ja mitä itse pystyy sen hyväksi tekemään.

Yhdessä kohti aikuisuutta

Nuoren diabetes tuo oman lisänsä suhteeseen vanhempien kanssa. Sairauden ja hoidon tavoitteista pitää puhua yhdessä, mutta elämä ei saisi mennä pelkäksi vahtimiseksi.

- Asioita on perusteltava ja kerrottava, että kaikilla ohjeilla on tarkoituksensa. Nuorten silmien, munuaisten ja hermoston suojeleminen on meidän kaikkein päämäärä, lasten endokrinologian erikoislääkäri Marja-Terttu Saha sanoo.

Diabetesta piilotellaan työpaikalla

Ainakin joka neljäs tyypin 1 diabeetikko on salannut sairautensa työkavereiltaan, kävi ilmi väitöskirjaa tekevän työfysioterapeutti Pirjo Hakkaraisen laajassa kyselytutkimuksessa. ”Jos on jotain heikoksi tulkittavaa, sitä en kerro työpaikalla”, eräs kyselyyn vastannut linjasi.

Lontoosta pari vuotta sitten töitä saanut Viivi on yllättynyt työpaikkansa avoimuudesta sairausasioissa.

Terve ja ehjä iho säästää monelta harmilta

Hiivatulehdus, sieni-infektio, diabeettinen dermopatia, diabeettiset bullat, necrobiosis lipoidica…. Diabeetikot ovat alttiimpia ihoinfektioille ja eräille ihomuutoksille. Ne ovat yleensä vaarattomia, kunhan ne eivät haavaudu.

- Diabeteksen hyvä hoitotasapaino on paras tae myös ihon hyvinvoinnille, sanoo ihotautien erikoislääkäri Eeva Vainio TYKS:n Ihoklinikalta.




Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010