Ajankohtaista arkisto

30.10.2015

Diabetes-lehti katsoo taas diabetesta monelta kantilta

Diabetes-lehti 52015
Vuoden toiseksi viimeinen Diabetes-lehti saapuu tilaajiensa postilaatikoihin näinä päivinä. Uusin lehti katsoo taas diabetesta monelta kantilta: löydät varmasti kiinnostavaa luettavaa oletpa sairastanut diabetesta jo pidempään tai vasta tutustumassa diabetekseen ja sen monimuotoisuuteen.

Jos et ole Diabetes-lehden tilaaja, voit ostaa lehden sähköisen irtonumeron Lehtiluukusta (uusin numero päivittyy 2.11.). Diabetes-lehden verkkolehden arkisto on avoin kaikille, ja jatkuvasti päivittyvää verkkolehteä pääset lukemaan, jos kuulut diabetesyhdistykseen ja olet lehden tilaaja.

Uusimman lehden aiheita ovat muun muassa:

Monta syytä iloon

Maailman diabetespäivää vietetään taas 14. marraskuuta. Kysyimme diabeetikoilta, heidän läheisiltään, hoidon ammattilaisilta ja vaikuttajilta, mistä asioista he iloitsevat tai keitä he haluavat kiittää tai muistaa tänä diabetesyhteisön omana päivänä. Oman ilonaiheesi tai kiitoksesi voit kirjoittaa tänne.

Verensokerimittari näyttää suunnan

Verensokerin mittaamisen laiminlyöminen on kuin hoitaisi itseään sokkona, vain arvaamalla. Pelkkä mittaaminen ei kuitenkaan riitä, vaan tuloksia pitää osata myös tulkita ja muuttaa tarvittaessa hoitoa sen mukaan.

Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka kertoo, millaista on verensokerin perusseuranta ja tehostettu seuranta ja millaisissa tilanteissa tarvitaan tarkistusmittauksia.

Verensokerin mittauksessa tekniikalla on väliä

Verinäytteen otossa mittaustekniikalla on väliä tulosten luotettavuuden kannalta.  Mittaustulokseen vaikuttavat muun muassa käsien puhtaus, näytteenottotapa ja mittausvälineiden käsittely ja toiminta.

Tekniikasta apua omaseurantaan?

Kauas on päästy niistä ajoista, kun verensokerin mittaaminen vaati noin salkun kokoisen välinearsenaalin, ja mittaustulosta sai odottaa pitkän tovin. Diabeteksen omahoitoon kehitetään jatkuvasti uusia välineitä: esittelemme muutamia uutuuksia ja kerromme myös, millaisia tuotteita ja palveluja maailmalla on kehitteillä.

Helpotusta diabetekseen hoitoon työpaikalla

Tutkijat, diabeetikot ja työterveyshuolto miettivät yhdessä, millaisilla keinoilla tyypin 1 diabeteksen hyvä hoito voidaan turvata myös työpäivän aikana. Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan diabetespoliklinikan tekemän kyselytutkimuksen tulosten perusteella tässä yhteistyössä syntyi erilaisia toimintamalleja diabeetikoiden avuksi työpaikoilla. Asiaa pohdittiin paitsi diabeetikon myös työyhteisön, työnjohdon ja työsuojelun kannalta.

Tanssijan askelin halki erämaan

Pariisin liepeillä asuva tanssitaiteilija Tuomas Lahti on ammatissaan kiertänyt maailmaa ja tutustunut moniin eksoottisiin paikkoihin. Hänen sydämensä sykkii kuitenkin pohjoisen luonnolle. Viime kesänä hän toteutti yhden unelmansa ja vaelsi yksin seitsemän päivää Lapissa.

Murkusta oman elämänsä asiantuntija

Murrosikäiset eivät tee mitään käskemällä, lastenendokrinologi Mari Pulkkinen sanoo. Hän on mukana tutkimusryhmässä, joka selvittää motivoivan haastattelun vaikutuksia nuoren  kiinnostukseen hoitaa diabetestaan ja pitää huolta terveydestään. Motivoivassa haastattelussa nuori on oman elämänsä asiantuntija, lääkäri taas  tuo keskusteluun oman ammatillisen asiantuntemuksensa.

Liikunnan hyöty sydämen terveydelle kertyy pitkältä ajalta

Fyysinen aktiivisuus ja liikunnan harrastaminen suojaavat sepelvaltimotautia sairastavia sydäntapahtumilta, kun liikunta on ollut nuoresta pitäen osa elämää. Sen sijaan sepelvaltimotautiin sairastumisen jälkeen aloitettu liikuntaharrastus ei oululaistutkimuksen mukaan muuta kakkostyypin diabeetikkojen sydäntapahtumien vaaratekijöitä juuri mitenkään.

Pyöräilykausi jatkuu

Pyörää ei kannata viedä syksyllä varastoon. Sopivilla varusteilla pyöräilyä voi jatkaa myös talvella. Polkeminen on hyvää kuntoilua, energiaa kuluu, eikä matkakustannuksia ja päästöjä synny, joten keho, kukkaro ja ympäristö kiittävät.

LADA-diabeteksen hoito vaatii räätälöintiä

Osalla LADA-diabeetikoista sairaus on paljolti tyypin 1 diabeteksen kaltainen, osalla täysin tyypin 2 diabeteksen kaltainen. Lopuilla se on jotakin tältä väliltä. Siksi sen hoito on räätälöitävä jokaiselle yksilöllisesti.

MODY-diabeetikko on herkkä hiilihydraateille

Lievää MODY-diabetesta sairastava pärjää usein pelkällä ruokavaliohoidolla. Taudin hankalammissa muodoissa tarvitaan ateriatabletteja tai pikainsuliinia. Harvinaisempia MODY-muotoja sairastavat ovat hyvin herkkiä hiilihydraateille: verensokeri ampaisee helposti ylös pienenkin hiilihydraatteja sisältävän aterian jälkeen.

Voiko myönteistä asennetta opetella?

Joku pitää jokaista vastoinkäymistä ylitsepääsemättömänä muurina. Toinen näkee aina valonpilkahduksen ja puskee luottavaisesti eteenpäin, vaikka tielle kasaantuisi miltei yliannostus raskaita kokemuksia.  Harjavallasaa asuva kahden lapsen äiti Johanna on säilyttänyt valoisan elämänasenteensa, vaikka elämä ei ole kohdellut häntä aina silkkihansikkain.

Vauvakuumetta ilmassa

Terveen vauvan maailmaan tuloa auttaa, kun odottava diabeetikkoäiti pitää hyvää huolta diabeteksestaan. Yllätysvauvat eivät sovi ykköstyypin diabeetikkoäideille, eikä raskautta kannata lykätä liian pitkään. Kun sokeritasapaino on hyvä ennen raskautta ja sen aikana, raskausaikan ei välttämättä ilmaannu mitään ongelmia.

Akrobatiavoimistelusta tuli intohimo

Hilkka Nisulalla ja Iida Lipsosella on yhteinen intohimo: akrobatiavoimistelu. Harrastus vaatii kovaa harjoittelua useana päivänä viikossa, mutta menestystäkin on tullut. Hilkan trio voitti kultaa ja Iidan ryhmä pronssia akrobatiavoimistelun SM-kisoissa toukokuussa. Molempia viehättää tässä monipuolisessa lajissa se, että siinä oppii koko ajan jotain uuta.

Uusia ystäviä ja työkaluja elämään

Ihminen pysyy virkeänä, kun on kiinnostunut uusista asioista ja elämästä yleensä. Siksi järjestötoimintaan kannattaa osallistua jo ihan itsensä takia, Ylöjärven Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Paula Vesa kannustaa.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010