Ajankohtaista arkisto

5.10.2012

Diabetes-lehti 7/2012 on runsas lukupaketti

Diabetes-lehden kansi 72012
Lokakuun Diabetes-lehti on ilmestynyt. Vuoden seitsemännessä numerossa on jälleen runsaasti luettavaa kaikenikäisille tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikoille, diabeetikoiden läheisille sekä diabeteksen hoidon ammattilaisille.

Tutustu uusimman lehden teemoihin alla:

Tärkeääkin tärkeämpi D-vitamiini

D-vitamiini on yhdistetty etenkin luuston hyvinvointiin, mutta tutkimukset ovat osoittaneet monta muutakin syytä huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista. – Voidaan melkein sanoa, että D-vitamiinilla on yhteyttä lähes vaivaan kuin vaivaan, sanoo ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen.

D-vitamiinin saantisuositus on nousemassa nykyisestä tasostaan.

Kolmannen polven saarnaaja

Kirjailija Matti Mäkelä ehti saada sydäninfarktin ennen kuin hän havahtui pitämään huolta terveydestään. Hyvä diabeteksen omahoito on pitänyt miehen suhteellisen hyvässä kunnossa, vaikka sydänkirurgi povasi toisenlaista tulevaisuutta. Mäkelä asuu nykyisin Pohjois-Karjalassa leppoistamassa elämäänsä, mutta jossain määrin työhulluksi tunnustautuvalla kirjailijalla ei juuri jää aikaa löhöilyyn.

Nousee, laskee, nousee…

Poikkeavista verensokeriarvoista ei tarvitse heti huolestua, mutta ne kannattaa huomioida. Toistuvien verensokerin heilahtelujen taustalta voi löytyä aamunkoittoilmiö, yöllinen hypoglykemia tai vaikkapa väärä pistostapa.

- Satunnaiset poikkeamat voi korjata muuttamalla tilapäisesti pikainsuliinin annosta. Sen sijaan toistuvia verensokerin vaihteluita ei kannata korjata pikainsuliinilla aterioiden välillä, sillä se johtaa herkästi verensokerin vuoristorataan. Toistuvien liian matalien tai korkeiden verensokeriarvojen syy pitää selvittää – siitä riippuu, miten pitää toimia, Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka neuvoo.

Tarkkaile jalkojasi – ennakoi Charcot

Charcot´n jalaksi kutsuttu sairaus etenee usein huomaamatta, sillä diabeetikko ei ääreishermoston vaurioiduttua tunne normaalilla tavalla sen oireita: kipua, sykkimistä ja kuumoitusta. Vastaanotollakin taudin tunnistaminen on haasteellista, koska Charcot´n jalan lievät alkuoireet viittaavat hämäävästi ruusuun, kihtiin tai veritulppaan. Mutta: mitä aiemmin Charcot´n jalka tunnistetaan, sitä parempi on sen ennuste.

Haaveena turvallinen päivähoito

Jyväskyläläisessä, nelivuotiaan diabeetikkotytön perheessä on huomattu, että diabetesta sairastavan lapsen turvalliseen päivähoitoon riittäisi yksi asialle omistautunut työntekijä. Läheskään aina tällaista hoitajaa ei kuitenkaan ole saatavilla: yhdessä päiväkodissa vanhemmille jopa sanottiin, että täällä hoidetaan lapsia, ei sairauksia.

Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Vuorisalo kertoo, että kuntien on pian varauduttava ennakolta turvalliseen lääkehoitoon päivähoidossa.

Mopoauto alle ja menoksi

Diabetesta sairastavien nuorten mopoilu huolestuttaa vanhempia. Diabeteshoitaja Maarit Vesanto kertoo, että hän ei ole tavannut mopoilevia diabeetikkonuoria, joille olisi tullut vakava ongelmia liikenteessä – enemmän havereita on sattunut huimapäisille pyörätemppuilijoille.

Pukkilassa asuu nuori mies, joka osaa ottaa diabeteksen huomioon liikkuessaan mopoautollaan. Tarkkaa verensokerin hallintaa hän tarvitsee myös karting-radoilla, muun muassa maailmanmestaruuskisojen osakilpailuissa.

Tissuttelusta tuli arkipäivää

Olut on muuttunut suomalaisten mielissä enemmän jano- kuin alkoholijuomaksi, ja viinin jokapäiväinen nauttiminen on nykyisin sosiaalisesti varsin hyväksyttyä. Myös yhä useampi ikäihminen jatkaa nuorena tavaksi tullutta runsasta juomista. Diabetesta sairastaville tällainen tapa on vielä ongelmallisempi kuin monille muille: alkoholi vaikuttaa verensokeriin, ja insuliinihoitoisilla vakavan hypoglykemian vaara kasvaa.

- Läheltä piti -tilanteita on sattunut, kertoo diabeteslääkäri Atte Váden.

Optimistiksi voi oppia

Luonteenpiirteet vaikuttavat paljon siihen, miten mielekästä arkea pystyy sairauksien ja elämänkriisien keskellä elämään. Luonteenpiirteet saadaan synnyinlahjana, mutta niitä voi onneksi myös kehittää. On monta hyvää syytä opetella optimistiksi: tutkimuksen mukaan optimisti elää pitempään kuin pessimisti, optimisti ei murehdi turhia, sairastuessaan hän pysyy toimintakykyisenä ja huolehtii itsestään jne…

Näistä asioista puhutaan myös Ylen Elämä pelissä -ohjelmassa: tee testi netissä.

Kotikäynneillä koiran kanssa

Hollolaisessa lääkärikeskuksessa on myös nelijalkainen työntekijä: chihuahua Ada. Ada kulkee diabeteshoitaja Sanna Mäntylän mukana kotikäynneillä ja se on läsnä myös vastaanotoilla. Lääkärikeskuksen henkilökunta on huomannut, että koiran läsnäolo rentouttaa asiakkaita ja karsii turhat pokkuroinnit. Asiakkailtakin on tullut hyvää palautetta, ja nyt lääkärikeskukseen on hankittu toinenkin koira.

Kun haluat tilata Diabetes-lehden, voit tehdä tilauksesi täällä. Vuonna 2012 lehden tilaushinta diabetesyhdistysten jäsenille on 12 e/vuosikerta, ei-jäsenet voivat tilata lehden hintaan 37 e/vuosikerta.

Diabetes-lehdessä julkaistuja juttuja on koottu juttuarkistoon.

Huomaa Diabetes-lehti myös Facebookissa

Käy tykkäämässä Diabetes-lehden Facebook-sivusta ja kommentoi juttuja. Klikkaa Facebookiin tästä!


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010