Ajankohtaista arkisto

5.9.2012

Diabetes-lehti 6/2012 on ilmestynyt - katso aiheet

Diabetes-lehti kansi 62012
Syyskuun Diabetes-lehti 6/2012 on jaettu tilaajilleen. Katso alta, mitä aiheita tuorein lehti käsittelee. Aiemmin ilmestyneiden Diabetes-lehtien valikoituja juttuja voit lukea juttuarkistostamme.

Isä ja poika tien päällä – matkakumppanina diabetes

Elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki kertoo, miten diabeteksesta tuli osa tarinaa hänen uuteen elokuvaansa Tie pohjoiseen, jossa isä ja poika (Vesa-Matti Loiri ja Samuli Edelmann) tapaavat vuosien jälkeen ja lähtevät yhteiselle matkalle Lappiin. Esittelemme elokuvan ja kurkistamme myös kulissien taakse.

Suun saneeraus suojaa tulehduksilta

Hammaslääkäri Tanja Ketola-Kinnula varoittaa, että hoidetussakin hampaistossa voi olla kroonisia infektiopesäkkeitä, jotka voivat johtaa kiinnityskudossairauteen, parodontiittiin, tai laukaista jopa hengenvaarallisen yleisinfektion. Korkea verensokeri altistaa suun tulehduksille ja vaikeuttaa niiden hoitoa. Suun infektiofokusten saneeraus on osa diabeteksen hyvää hoitoa, mutta mitä se tarkoittaa?

”Nuorista on saatava koppi”

Tampereen kaupungin diabetesvastaanotolla huolestuttiin nuorista väliinputoajista, eli diabeetikkonuorista jotka eivät käy enää seurantakäynneillä siirryttyään nuorten poliklinikalta aikuisten poliklinikalle. Asiaan päätettiin puuttua, ja nykyisin TAYS:n nuorten diabetespoliklinikka tekee lähetteen jokaisesta aikuispuolelle siirtyvästä. Lähetteen saatuaan aikuispuolen diabeteshoitaja ottaa yhteyttä nuoreen ja sovitaan ensimmäinen käynti.

Potilasturvallisuus syntyy yhdessä

Potilaan näkökulmasta potilasturvallisuus tarkoittaa sitä, että hän saa oikeaa hoitoa oikeaan aikaan ja oikealla tavalla, terveysammattilaisten näkökulmasta taas niitä tapoja, joilla pyritään estämään virheitä hoidossa ja ottamaan opiksi tapahtuneista virheistä. Kerromme, miten itse kukin voi edistää potilasturvallisuutta ja miten pitää toimia, jos epäilee hoidossa tapahtuneen virheitä.

Hyötyykö potilas lääketutkimukseen osallistumisesta?

Lääketutkimusta tehdään Suomessa aikaisempaa vähemmän, mutta vielä silloin tällöin ihmisille tarjotaan mahdollisuutta osallistua lääketutkimukseen tutkimuspotilaana. Kysyimme tutkija, professori Aila Rissaselta ja yhdeltä tutkimuspotilaalta, hyötyykö potilas lääketutkimukseen osallistumisesta ja millä tavalla. Yllättävää on, että myös lumeryhmään kuuluva saattaa tuntea hyvinvointinsa kohentuvan.

Lääkkeeksi liikuntaa tyypin 1 diabeetikolle?

Liikunta auttaa tyypin 2 diabeetikkoja verensokerin hoidossa, mutta sopisiko liikunta myös tyypin 1 diabeetikoille? Sisätauteihin erikoistuva lääkäri Johan Waden selvitti asiaa väitöskirjassaan, ja huomasi, että pitkän aikavälin verensokeritasoa kuvaava HbA1c-arvo on matalampi suositusten mukaan liikkuvilla kuin vain vähän liikkuvilla tyypin 1 diabeetikoilla. Tärkeää on, että liikunnan harrastaminen on säännöllistä.

Karppaus muuttaa insuliinin tarvetta

Diabetologi Markku Saraheimo ei suosittele karppausta kenellekään, mutta koska jokaisella on oikeus omiin valintoihin, hän haluaa kertoa, miten karppaus vaikuttaa tyypin 1 diabeetikon insuliinin tarpeeseen. Erityistä paneutumista hänen mukaansa vaatii se, miten proteiinin saannin lisääminen muuttaa insuliinintarvetta: perusinsuliinin annosta on lisättävä kohdennetusti, jotta estetään verensokerin nousut, ja tämä tuottaa monille vaikeuksia. Saraheimo korostaakin, että ruokavaliomuutoksista pitäisi keskustella etukäteen hoitopaikassa.


Diabetesyhdistysten jäsenet voivat tilata Diabetes-lehden hintaan 12 e/vuosi. Liittymisvuonna lehti on ilmainen. Ei-jäsenille lehden vuosikerta maksaa 37 euroa. Tilaa Diabetes-lehti tästä.

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010