Ajankohtaista arkisto

11.5.2012 8.00

Diabetes-lehti 4/2012 on ilmestynyt

Diabetes-lehden kansi 4/2012
Tänään perjantaina 11. toukokuuta ilmestyvässä Diabetes-lehdessä 4/2012 on taas runsaasti luettavaa monipuolisista aiheista. Tutustu alta lehden teemoihin. Aiemmin ilmestyneiden lehtien valikoituja juttuja voit lukea juttuarkistosta.

Unohtuivatko tyypin 1 diabeetikot?

Alan tunnetut asiantuntijat professorit Tero Kangas ja lääketieteen tohtori Markku Saraheimo haluavat saada päättäjät ja Diabetesliiton toimimaan viipymättä tyypin 1 diabeteksen hoidon parantamiseksi. He muistuttavat, että tyypin 1 diabeteksen hoitotulokset ovat jääneet junnaamaan heikolle tasolle, samaan aikaan kun tyypin 2 diabeteksen hoitoa on kehitetty merkittävästi. He vaativat muun muassa, että tyypin 1 diabeteksen hoito on keskitettävä suuriin, erikoislääkäritasoisiin tai ainakin erikoislääkärijohtoisiin yksiköihin.

Kangas ja Saraheimo lähettivät alkuvuodesta tätä asiaa koskeva kirjeen, joka on kokonaisuudessaan luettavissa täällä.

Kohti yksilöllisempää diabeteksen hoitoa

Diabeteksen hoitoa koskeva Käypä hoito -suositus on päivitetty. Dosentti Juha Saltevo kertoo, mitä uudistunut suositus pitää sisällään.

Diabetesliitto vaatii malttia lääkekorvaussäästöihin

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän ehdottama lääkekorvausten alentaminen heikentäisi lisäsairauksien hoitoa ja kohdentuisi pitkäaikaissairaista kaikkein köyhimpiin, Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Vuorisalo korostaa. Ainoa hyväksyttävä peruste lääkekorvausmenojen säästämiseksi on tarpeettomien ja päällekkäisten lääkitysten karsiminen, hän sanoo. Helsinkiläisen Piian lääkekaapista löytyy kahden insuliinin lisäksi ainakin seitsemää lääkettä diabeteksen lisäsairauksien ja muiden sairauksien hoitoon.

Uniapnea voi pysyä pitkään piilossa

Uniapneaa sairastavat ja tyypin 2 diabeetikot ovat käytännössä samaa joukkoa. Myös hoitokeino on sama: elämäntapa remontti. Myös se on yhteistä, että taudit voivat pysyä pitkään piilossa. Usein uniapnea todetaan vasta sitten, kun se on tehnyt jo vuosia tuhojaan elimistössä.

Monta näkemystä valtimotautien ehkäisystä

Aiheuttaako korkea kolesteroli valtimonkovetustaudin? Miten ravinnon rasva vaikuttaa taudin syntyyn? Kenen kannattaa syödä kolesterolia alentavia lääkkeitä? Näihin kysymyksiin saatiin mielenkiintoisia vastauksia Tampereen yliopiston tiedepäivän paneelikeskustelussa.

Motoristina maailmalla

Kangasalalainen Timo ajoi vaimonsa ja motoristikavereidensa kanssa Chigagosta Los Angelesiin legendaarista Route 66:ä pitkin. Matkamittariin kertyi kilometrejä 5 225. Retki vaati tarkkaa ennakkosuunnittelua, muun muassa kuumuuden vuoksi: esimerkiksi Kuolemanlaaksossa hellettä oli peräti 47 astetta.

Kiinnostaako Diabetes-lehti? Tilaa se tästä!


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010