Ajankohtaista arkisto

12.4.2012

Diabetes-lehdessä jälleen monipuolista luettavaa

Diabetes-lehden kansi 3/2012
Torstaina 12.4. ilmestyneessä
Diabetes-lehdessä 3/2012 on jälleen paljon monipuolista luettavaa. Lue alta millaisia juttuja lehdessä muun muassa on. Lehden kansijuttu käsittelee tällä kertaa naisten sydänterveyttä.

Olenko vaaraksi liikenteessä?

Ajoterveys pitäisi ottaa yhtä vakavasti kuin liikenteen promillerajat ja nopeusrajoitukset, sanoo professori Timo Tervo. Ajoterveys on monen tekijän summa. Jos oma tai läheisen ajoterveys askarruttaa, asiasta kannattaa jutella avoimesti lääkärin kanssa. Pitkien välimatkojen maassa ajokortilla on tärkeä merkitys, mutta kannattaa silti muistaa, että lopullinen ratkaisu liikenteeseen lähtemisestä on aina kuskilla itsellään.

Nainen, pidä sydämestäsi hyvää huolta

Diabetes lisää naisten sepelvaltimotautivaaraa ja -kuolleisuutta enemmän kuin miesten. Diabeetikoilla sokeriaineenvaihdunnan tuotteita kerääntyy sepelvaltimoiden seinämiin, ja ne jäykistyvät ja kovettuvat ja altistuvat siten ahtautumiselle. Lisäksi diabeetikoilla on lisääntynyt veren hyytymistaipumus. Naisella sepelvaltimotaudin oireet ovat epämääräisemmät kuin miehellä, mikä saattaa hämätä lääkäriäkin. Diabeetikkonaisen kannattaa siis hoitaa kaikkia sepelvaltimotaudin riskitekijöitään erityisen huolellisesti.

Turvallista ja tehokasta treeniä kuntosalilla

Kuntosalilla tuloksia tulee nopeasti, eikä harjoittelulle ole yläikärajaa. Erityisen paljon kuntosaliharjoittelu hyödyttää ylipainoisia ja iäkkäitä. Diabetesliiton liikuntasuunnittelija Kati Hämäläinen-Myllymäki antaa ohjeet, joilla harjoittelussa pääsee turvallisesti alkuun.

Lapset pärjäävät, nuoret aikuiset ahdistuvat

Tyypin 1 diabeetikkojen kuolinsyytilasto kuulostaa synkältä tutkimuskohteelta, mutta tilastoista löytyy valtaosin rohkaisevaa tietoa: diabeteksen hoito ja diabeetikoiden eliniän ennuste kehittyvät koko ajan parempaan suuntaan. Erityisesti alle kouluiässä sairastuneiden ennuste on valoisa. Synkkiäkin lukuja tilastoista löytyy, ja niitä selittävät muun muassa alkoholin ja lääkkeiden käyttö, lisäsairaudet sekä masennus ja itsemurhat.

Psykologi voi auttaa elämän solmukohdissa

Kun veto on vähissä ja huolet hyökkäävät, keskustelu ulkopuolisen, ihmismieltä ymmärtävän ammattilaisen kanssa voi kirkastaa näköaloja ja avata solmuja. Diabeetikolle käynti psykologin luona voi tulla ajankohtaiseksi, kun hoitotasapaino on ollut pitkään huono eikä voimia sairauden hoitoon tahdo riittää, tai kun oma tilanne muuten huolestuttaa tai mietityttää. Diabetekseen perehtyneitä psykologeja on Suomessa kuitenkin aika vähän.

Mielenkiintoisia henkilöhaastatteluja

Paula Wilson on virallisesti Suomen eteläisin asukas: hän asuu Saaristomeren uloimmalla luodolla Bengtskärin majakassa. Vaikka majakkaelämä kuulostaa romanttiselta, Wilsonin elämä ei ole ollut pelkkää myötämäkeä. Kun hänellä todettiin sepelvaltimotauti, hän ajatteli, että on elettävä entistä enemmän tässä hetkessä.

Parikymppinen Aki kertoo, miten aktiivisen kestävyysurheilun, lääketieteen opintojen ja diabeteksen hoidon yhteensovittaminen onnistuu. Hän on jo voittanut monia kestävyysurheilukisoja. – Diabetes ei ole urheilijalle este, vaan asennekysymys, Aki sanoo.



Diabetesyhdistysten jäsenet saavat liittymisvuonnaan Diabetes-lehden ilmaiseksi. Myöhemmin he voivat tilata lehden edulliseen jäsenhintaan 12 e/vuosikerta. Ei-jäsenille vuosikerran hinta on 37 euroa. Diabetes-lehti ilmestyy yhdeksän kertaa vuodessa.

Tutustu ja tilaa tästä

Diabetes-lehden juttuarkisto

Diabetes-lehden ruotsinkielinen juttuarkisto


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010