Ajankohtaista arkisto

8.2.2016

Diabetes-lehden kansijutuissa normaalia elämää ja tahtojen taistoa

Diabetes-lehti 012016
Vuoden ensimmäinen Diabetes-lehti jaetaan koko jäsenistöllemme. Kun haluat lukea kaikki vuoden aikana ilmestyvät kuusi numeroa, tilaa Diabetes-lehti tästä. Monipuolisen lukupaketin hinta on jäsenillemme 14 e ja muille tilaajille 40 e.

Muistathan myös jatkuvasti päivittyvän Diabetes-verkkolehden. Verkkolehti on painetun Diabetes-lehden tilanneille diabetesyhdistysten jäsenille tarkoitettu jäsenpalvelu, mutta huhtikuun alkuun asti verkkolehti on avoin kaikille jäsenille, kirjautumiseen tarvitset jäsennumerosi. Tästä verkkolehteen.

Katso alta, mitä kaikkea - monen muun aiheen ohella - vuoden ensimmäinen lehti tarjoaa.

Kun olet lukenut lehden, toivomme sinulta apua sen kehittämiseen: vastaathan painetun lehden välistä löytyvään lukijakyselyyn tai vastaa kyselyyn verkossa.

Talttuuko diabetesepidemia?

Diabetesbarometri 2015 paljastaa, että diabeteslääkkeitä käyttävien diabeetikoiden määrä on vähentynyt merkittävästi Suomessa. Barometri nostaa esiin myös useita pulmia suomalaisessa diabeteksen hoidossa: esimerkiksi elintapaohjausta on liian vähän, vastaanottoaikoja voi olla vaikea saada ja lääkärit vaihtuvat tiuhaan.

Essi Hellén ja normaali elämä

Näyttelijä Essi Hellénillä riittää nyt vientiä: hänet on voinut viime aikoina bongata muun muassa elokuvista, teatterista, Lasten ja nuorten säätiön kampanjasta, television viihdeohjelmista…

Miten ihmeessä hän ehtii joka paikkaan? Ja miten hän onnistuu sopeuttamaan diabeteksen hoidon kiireiseen elämäänsä?

Onnistunut painonpudotus on aivotyötä

Painonpudotuksessa on tärkeää mitä tapahtuu pään sisällä: laihdutus ei onnistu, jos ei itse halua muutoksia elämäänsä.

- Toisten käskystä kilot eivät karise, sanoo asiaa tutkinut terveystieteiden tohtori Eeva-Leena Ylimäki. Mikä tahansa henkilökohtainen syy motivoi enemmän.

Kynällä hoituu keho ja mieli

Diakonissa Marketta Lahdenmaan elämään on mahtunut kouluikäisestä saakka monenlaisia vastoinkäymisiä, joista hän on selvinnyt toisaalta suurella tarmokkuudellaan, toisaalta kirjoittamalla.

- Se mikä ensin tuntuu elämän lopulta, voi olla uuden alku, hän rohkaisee muita vaikeita asioita kohdanneita.

Insuliinihoidon ja liikunnan yhteensovittaminen

Liikunnan ja insuliinihoidon yhteensovittaminen on melkoinen taitolaji. Säännöllisen urheiluharrastuksen aloittaminen vaatii suunnittelua ja analysointia, jotta erityisesti matala verensokeri ei yllätä. Vaikka liikuntaan olisi varautunut hyvin, yllätyksiä ja virhearvioita tulee jokaiselle, koska verensokeritasoon vaikuttaa niin monta asiaa.

Konkarit kävivät päivittämässä tietojaan

Tyypin 1 diabetestaan pitkään sairastaneet Olli, Sari ja Satu-Maarit kävivät päivittämässä diabetestietojaan Diabeteskeskuksen kurssilla. He arvelivat tietävänsä diabeteksesta varsin paljon ennen kurssille tuloa ja yllättyivät, kun oppivat monta uutta asiaa kurssin aikana. Tärkeintä kuitenkin oli vertaistuki.

Glaukooma löytyy usein sattumalta

Glaukoomadiagnoosi tulee monelle täytenä yllätyksenä, sillä sairaus etenee kauan oireettomana. Tyypillinen tapaus on, että glaukooma havaitaan sattumalta uusia silmälaseja hankittaessa. Alkanutta glaukoomaa ei pystytä poistamaan, mutta sairauden etenemistä on yleensä mahdollista hidastaa ratkaisevasti hoitojen avulla.

Bio - mikä?

Biosimilaari on lääke, joka sisältää biologisen alkuperäisvalmisteen vaikuttavan aineen uuden version. Biologisen lääkkeen patenttisuojan umpeuduttua on markkinoille mahdollista tuoda samankaltainen biologinen valmiste. Mutta mikä on insuliinibiosimilaari?

Kunnianhimoinen kantasoluhanke

Kantasolututkimuksen professori Timo Otonkosken tutkimusryhmä kehittää sairausmekanismien kokeellisia malleja. Niiden avulla voidaan oppia ymmärtämään haiman beetasolujen tuhoutumiseen johtavia tapahtumasarjoja ja kehittää diabetekseen uusi lääkehoitoja.

Keskitetty hoito on diabeetikolle paras

Diabeteslääkäri Mikko Honkasalo vertaili väitöskirjatyössään kahta tyypin 1 diabeteksen hoitomallia perusterveydenhuollossa. Kouvolassa diabeteksen hoito on toiminut jo 15 vuotta osana omalääkärijärjestelmää, Nurmijärvellä ykköstyypin diabeetikot on keskitetty yhdelle tai kahdelle diabetekseen perehtyneelle terveyskeskuslääkärille. Kummassa hoito sujui paremmin?

Haiman vajaatoiminta muuttaa ateriarytmiä

Toistuvasti syömisen jälkeen ilmaantuva voimakas vatsakipu voi olla merkki haiman vajaatoiminnasta. Ykköstyypin diabeetikoille haiman vajaatoiminta voi hoitotasapainosta riippumatta kehittyä, kun sairastamisvuosia on takana runsaasti. Kakkostyypin diabeetikoilla sen riskiä kasvattavat muut lisäsairaudet.

Eteisvärinä on oikukas rytmihäiriö

Oireetonkin eteisvärinä voi aiheuttaa verisuonitukoksia, joten se on tärkeää tunnistaa ja hoitaa. Suuri osa eteisvärinään liittyvistä aivoinfarkteista voidaan ehkäistä veren hyytymistä estävillä lääkkeillä.

Kun kodista tulee tahtojen taistelutanner

Tuntuuko siltä, että lapsi tai nuori yrittää hyödyntää diabetestaan saadakseen tahtonsa läpi tai enemmän huomiota aikuisilta? Kun lapsi toistuvasti heittäytyy hankalaksi diabeteksen hoitotoimissa tai perheessä käydään niistä jatkuvia neuvotteluja, psykologi Minttu Niemi kehottaa vanhempia tutkimaan ensimmäiseksi omaa käyttäytymistään ja asennoitumistaan.

Diabetes on the road

Venla Heiskanen ehti jo huolestua, loppuvatko reissuperheen seikkailut maailmalla, kun perheen tytär sairastui diabetekseen juuri nelivuotissynttäreidensä kynnyksellä. Mutta toisin kävi. Nyt Venla rohkaisee blogissaan Diabetes on the road muitakin matkustamaan pienen diabeetikkolapsen kanssa.

Diabeteskuulumisia Virosta

Suomen Diabetesliitto ja diabetesyhdistykset tekivät taannoin paljon yhteistyötä virolaisten sisaryhdistysten kanssa. Mitä Viroon kuuluu? Miten diabeetikkojen hoito on siellä järjestetty?

Myös Virossa on vaikeaa saada nuorempaa väkeä mukaan yhdistysten toimintaan, Viron Diabetesliiton puheenjohtaja Ulvi Tammer paljastaa.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010