Ajankohtaista arkisto

23.9.2013

Diabeteksen Käypä hoito –suositus on päivitetty

Diabeteksen Käypä hoito -suositus on päivitetty. Se on luettavissa Duodecimin Käypä hoito –sivustolla.

Päivitetty suositus on edelleen yleissuositus eli omia suosituksia tyypin 1 ja tyypin 2 diabetestyypeille ei ole tehty. Diabetesliiton asettamassa tyypin 1 diabeetikon hoidon kehittämisryhmässä pohditaan tarvetta erilliselle tyypin 1 diabeetikoille tarkoitetulle suositukselle, jota on jo ehdotettukin Käypä hoito -toimituskunnalle. Erillinen suositus koskisi lähinnä insuliinihoidon perusteita ja toteuttamista sekä glukoositasapainon seurantaa.

Päivitetyssä suosituksessa käsitellään kuitenkin aiempaa laajemmin tyypin 1 diabeteksen insuliinihoidon ohjeistusta ja muun muassa glukoosisensorointia. Suosituksessa käydään läpi myös edellisen päivityksen jälkeen markkinoille tulleet glukoosilääkkeet ja niihin liittyvät hoitokäytäntö. Myös interaktiivista lääkehoidon hoitokaaviota on täydennetty.

Verensokerin omamittaussuosituksiakin on tarkennettu. Omamittausten tiheys ja siten liuskojen tarve on realistisemmalla tasolla, ja aikaisempaa paremmin suhteessa yksilölliseen tarpeeseen. Tyypin 1 diabeetikon keskimääräiseksi liuskatarpeeksi arvioidaan 56 liuskaa viikossa, mikä vastaa kahdeksaa mittausta päivässä.

- Käytännössähän osa pärjää arjessa vähemmällä, mutta tarvitsee lisämittauksia vaihtelevissa tilanteissa. Toinen tarvitsee jo alun perin enemmänkin mittauksia pitääkseen sokerinsa raiteilla, toteaa Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.

Yksilöllisyys korostuu

Suosituksessa korostetaan yksilöllisyyttä: hoidon tavoitteet määritetään aina yksilöllisesti yhdessä potilaan kanssa. Päivityksessä on tarkistettu verensokerin, verenpaineen ja veren rasva-arvojen tavoitearvoja. Verensokerin omamittausten yleistavoite on alle 7 mmol/l ennen ateriaa ja alle 8-10 mmol/l aterian jälleen. Systolisen verenpaineen yleistavoite on alle 140 mmHg (aiemmin 130/80).

Veren rasva-arvoissa korostetaan LDL:n eli pahan kolesterolin merkitystä. Kaikkien diabetesta sairastavien suositus on alle 2.5 mmol/l. Valtimotautia tai munuaissairautta sairastaville diabeetikoille tai muuten korkean riskin diabeetikoille suositellaan statiinihoitoa kuten tuoreessa eurooppalaisessa suosituksessakin. Tavoitteena oleva LDL-kolesterolin taso on 1.8 mmol/l tai alle tai vähintään 50 %:n vähenemä lähtötasosta.

Myös aspiriinin (ASA) käyttöä valtimotukosten estossa on tarkennettu, se rajataan lähinnä jo valtimotautia sairastaviin.

Ruokavaliosuosituksessa ei uutta

Ruokavaliosuosituksessa ei päivityksessä ole olennaisesti uutta. Tavoitteena on sellainen omien mieltymysten mukainen syöminen, joka on edullinen sokeritasapainon ja painonhallinnan kannalta, ja joka pienentää valtimosairauksien riskiä. Tällainen ruokavalio sisältää mahdollisimman vähän ravitsemuksellisesti vähäarvoisia, sokeria ja valkoista viljaa sisältäviä ruokia ja juomia, niukasti kovaa rasvaa (tyydyttynyttä ja transrasvaa) ja kohtuullisesti pehmeää rasvaa sekä vähän suolaa ja runsaasti kuitua.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010