Ajankohtaista arkisto

6.5.2018 14.05

Diabeteksen hoito vaatii terästämistä – sote on mahdollisuus laittaa hoito kuntoon

Vain 20 % tyypin 1 diabeetikoista pääsee hoitotavoitteeseen

Diabetesliiton kannanotto liiton kokouksessa Tampereella 6.5.2018

Diabetesliitto muistuttaa liiton kokouksen kannanotossaan, että diabeteksen hyvä hoito on avainkysymyksiä sote-uudistuksen onnistumisessa. Diabeteksen hoidon kustannusten osuus terveydenhuollon kokonaismenoista uhkaa edelleen kasvaa, jos säästetään lyhytnäköisesti hyvästä hoidosta. Valtaosa kustannuksista syntyy ehkäistävissä olevista lisäsairauksista.

Tällä hetkellä tulokset eivät vastaa nykyhoidon mahdollisuuksia – erityisesti tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten kohdalla.  Kansallisen Käypä hoito -suosituksen mukaisen verensokerin tavoitetason saavuttaa vain noin 20 % tyypin 1 diabetesta sairastavista ja noin 70 % tyypin 2 diabetesta sairastavista. Sote-uudistuksen yhteydessä on erinomainen mahdollisuus järjestää diabeteksen hoito asianmukaisesti. Tyypin 1 ja vaativa tyypin 2 hoito tulisi keskittää osaamiskeskuksiin ja -verkostoihin, jotta hoitotavoitteisiin päästäisiin nykyistä paremmin.
 
Investoimalla diabetesta sairastavien hyvään ja tavoitteelliseen hoitoon olisi saavutettavissa yhteiskunnallisesti merkittäviä kustannushyötyjä. Diabetesliiton ja Tampereen yliopiston ensi viikolla julkaistavasta kustannustutkimuksesta käy ilmi, että mikäli lisäsairauksien ilmaantuvuus pystyttäisiin puolittamaan, olisi mahdollista saavuttaa yli 550 miljoonan euron vuosittaiset säästöt sairaanhoidon kustannuksissa. Lisäksi lisäsairauksien välttäminen edistää diabetesta sairastavien elämänlaatua ja työkykyä.
 
Keskeistä on myös tyypin 2 diabeteksen ehkäisy, jolla voidaan lykätä taudin ilmenemistä. Jos puolet tyypin 2 diabetesdiagnooseista pystytään siirtämään vuodella eteenpäin, säästö on 26 miljoonaa euroa vuodessa.
 
Diabetesliitto korostaa, että kolmas sektori voi tukea maakuntahallintoa ja kuntia sote-tavoitteiden saavuttamisessa. Diabetesliitto ja diabetesyhdistykset ovat luonteva yhteistyökumppani diabeteksen voittamisessa.

Sote-uudistuksessa on keskeistä, että diabeteksen hoito järjestetään maakunnissa kustannustehokkaasti, tasa-arvoisesti sekä vertailukelpoisia laatukriteereitä käyttäen. Hyvän hoidon järjestämiseksi tarvitaan tietoa siitä, millaisia hoitotuloksia eri maakunnissa on saavutettu ja millaisin menetelmin.
 
Diabeteksen riittämätön hoitaminen lisää sairaanhoidon kustannuksia ja voi näkyä varsin nopeasti tuottavuuden menetyksenä eli työstä poissaolona. Siksi terveydenhuollon säästöjen pitäisi kohdentua oikein ja perustua tietoon hoidon vaikuttavuudesta ja laadusta. 
 
Lisätiedot:

Tommi Vasankari, puheenjohtaja, puh. 040 505 9157, tommi.vasankari(at)uta.fi
Janne Juvakka, toiminnanjohtaja, puh. 040 591 7098, janne.juvakka(at)diabetes.fi


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010