Ajankohtaista arkisto

31.1.2011

Diabeteksen hoidon kehittämistyöstä tunnustuspalkinnot Pohjois-Karjalaan, Laurea-amk:lle ja Klas Winellille

Päättyvä kansallinen diabetesohjelma Dehko jakoi loppusuurkatselmuksessaan maanantaina 31.1.2011 kolme tunnustuspalkintoa diabeteksen hoidon kehittämistyöstä. Tunnustuspalkinnot olivat suuruudeltaan 4 000 euroa, ja ne jaettiin loppukatselmukseen toimitettujen hanke-esittelyjen perusteella.

Varhaisen diabetes- ja sydän- ja verisuonitautien (SVD) riskitunnistuksen kautta hoitopoluille ja alueellisesti yhtenäisiin valtimotautiohjeistuksiin Pohjois-Karjalassa -toiminnasta palkinnon vastaanottivat erikoislääkäri Hilkka Tirkkonen Outokummun terveysasemalta ja Kanerva-Kaste -hankkeen hankekoordinaattori Mervi Lehmusaho.

”Hanke on Dehkon tavoitteiden mukainen, ja toimijat ovat ottaneet käyttöön testattuja menetelmiä. Jo tehtyjä hyviä malleja on tuotu ansiokkaasti omaan kontekstiin. Lisäksi hankkeessa on kehitetty innovatiivisesti alueelle sopivia menetelmiä, kuten Valtimotautien hoitokartta. Hankkeen toimintaa voidaan toteuttaa alueellisesti myös muualla Suomessa”, Dehkon ohjaus- ja seurantaryhmän puheenjohtaja, professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta kiteytti palkintoraadin perustelut.

Toinen samanveroinen palkinto luovutettiin Ennakoiva hoito ja tulevaisuus – hanketyöskentelyssä tapahtuva osaamisen kehittyminen -hankkeesta lohjalaisen Laurea-ammattikorkeakoulun lehtorille Seija Ollille ja opiskelijoille Hanna Kalijärvelle, Rea Keskiselle ja Kati Papuselle.

Dehkon palkintoraati totesi valintaperusteluissaan, että hankkeessa toteutuvat Dehkon määrittämät tavoitteet oivallisella tavalla. Lisäksi hankkeella on suuri merkitys tulevien ammattilaisten kouluttamisessa diabetesosaajiksi. Hanke toimii alueellisesti niin terveyskeskus- kuin erikoissairaanhoidossa. Lisäksi toimijoita on saatu mukaan diabetesyhdistyksestä, yksityissektorilta sekä apteekeista. Eri hallintokuntien yhteistyö nousee hankkeessa esille hyvin organisoidulla tavalla. Mallin vahvuutena on tyypin 1 diabeetikoiden huomioiminen ja toiminnan suuntaaminen myös nuorille. Toiminta on innovatiivinen esimerkki siitä, miten terveydenhuolto voi hyödyntää ammattikorkeakoulujen osaamista.

Valtimotautien ehkäisyn ja diabeteksen hoidon laatutyön kehittämisestä palkittiin erikoislääkäri Klas Winell Conmedic Oy:stä.

”Tämä palkinto ei perustu yhteen abstraktiin, vaan sen perusteena on henki¬lökohtainen aktiivisuus ja pitkäaikainen työpanos valtimotautien ehkäisyn ja diabeteksen hoidon laatutyön kehittämisessä. Valtimotautien ehkäisyn laatuverkosto on toiminut vuodesta 1994 tukien Dehkon tavoitteiden mukaista toimintaa. Verkostoon kuuluu tällä hetkellä 58 terveyskeskusta ympäri maata, verkoston väkiluku kattaa puolet Suomen väestöstä”, Uusitupa kertoi.

Dehko-palkintojen palkintoraatiin kuuluivat Uusituvan lisäksi tutkija Arja Halkoaho Itä-Suomen yliopistosta sekä Dehkon pääsihteeri Maria Aarne ja Dehkon laatuasiantuntija Sari Koski Diabetesliitosta. Dehko-päiville, Dehkon loppusuurkatselmukseen lähetettiin kaikkiaan 53 hanke-esittelyä.

Lisätietoja:

Dehkon pääsihteeri Maria Aarne, Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelma Dehko (DEHKO 2000–2010), Diabetesliitto, p. 050 310 6602, maria.aarne(at)diabetes.fi



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010