Ajankohtaista arkisto

9.9.2009

Diabeetikot ja sikainfluenssa-aalto

Diabeetikot luetaan ns. sikainfluenssan eli H1N1-viruksen aiheuttaman epidemian riskiryhmään, ja sairastumista ehkäisevät rokotukset ja influenssan lääkehoito suunnataan juuri riskiryhmille.
Diabeetikot kuuluvat riskiryhmään, koska veren suurentunut sokeripitoisuus huonontaa elimistön kykyä vastustaa tulehdussairauksia. Lisäksi kohonnut verensokeri vaikeuttaa tulehdusten paranemista. Diabetesta sairastavien verensokeri nousee usein pitkäaikaisesti infektioiden yhteydessä.

Rokotetta H1N1-virusta vastaan kehitellään, mutta se ei vielä ole käytettävissä. Tähän influenssaan on käytettävissä myös virusantibiootti, joka lyhentää sairauden kestoa ja mahdollisesti ehkäisee sairauden vakavampia muotoja ja jälkitauteja.

Jos oireet ovat lieviä, H1N1-influenssa voidaan hoitaa kuten muutkin virustaudit. Oireita lievittämään voi ottaa kuumetta alentavaa lääkettä, ja tässä parasetamoli on suositeltavin. Sitä on saatavana apteekeista ilman reseptiä. Lisäksi on syytä levätä ja nauttia runsaasti nesteitä. Virusantibiootti, bakteeriantibiootti tai sairaalahoito on tarpeen vain, jos yleistila heikkenee ja sairaus näyttää aiheuttavan vaikeita oireita tai se pitkittyy. Verensokerin hyvä hoito edistää influenssasta toipumista. Jos hoidon suhteen on epäselvyyttä, kannattaa ottaa yhteys omaan diabeteshoitajaan tai -lääkäriin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla http://www.thl.fi/ on päivitettyä tietoa sairauden leviämisestä. Siellä on myös käytännönläheiset ohjeet siitä, miten tulee toimia, jos epäilee sairastuneensa. Myös oma terveyskeskus antaa tietoa menettelytavoista.

Influenssan leviämistä estää hyvä käsihygienia sekä oikea tapa yskiä ja niistää. Sairastuneiden pitäisi pysytellä kotona sekä oman toipumisensa edistämiseksi että muiden suojelemiseksi tartunnoilta.

 


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010