Ajankohtaista arkisto

17.2.2010

Diabeetikoiden pitkäaikaissokerin yksikkö muuttuu

Pitkäaikaisesta verensokeritasosta saadaan tietoa sokerihemoglobiinin avulla. Sitä mittaavan HbA1c-kokeen ilmoittamistapa muuttuu 3. maaliskuuta. Muutos on tekninen eikä vaikuta diabeteksen varsinaiseen hoitoon.

Uudistuksen taustalla on siirtyminen yhteiseen kansainväliseen järjestelmään. Koska uusien lukemien sisäistäminen vie aikaa, alussa on siirtymäkausi, jolloin käytössä ovat rinnakkain vanhat ja uudet yksiköt.

Uusi järjestelmä yhdenmukaistaa laboratorioiden tulokset. HbA1c:tä on mitattu tähän asti erilaisin laboratoriomenetelmin, eivätkä tulokset ole olleet vertailukelpoisia. Diabeetikoille muutoksesta on se etu, että vastedes HbA1c-arvot ja keskimääräiset omaseurannan verensokeriarvot eivät sekoitu keskenään.

HbA1c-luku kertoo, kuinka paljon glukoosia eli verensokeria veren punasolujen hemoglobiiniin on tarttunut mittausta edeltävinä viikkoina.

Punasolujen elinikä on keskimäärin 120 vuorokautta, minkä vuoksi HbA1c kertoo nimenomaan parin edellisen kuukauden tilanteesta. Samaan tapaan sokeroituvat myös muiden kudosten valkuaisaineet.

Sokerin ylimääräinen kertyminen kudoksiin on tärkeimpiä syitä diabetekseen liittyvien lisäsairauksien kehittymiselle. Korkeat HbA1c-luvut kertovat lisäsairauksien riskistä.

Tutustu vertailutaulukkoon

Lisätietoa:

Mikko Honkasalon artikkeli HbA1c:n yksikkö muuttuu – oletko valmis? - Diabetes ja lääkäri –lehti 5/2009, pdf, selaa sivulle 24

Terveyskirjasto


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010