Ajankohtaista arkisto

8.11.2012

Depressio-oireiden ja stressin lievittäminen sekä unen laadun parantaminen saattavat ennaltaehkäistä tyypin 2 diabetesta

Psykologian maisteri Antti-Jussi Pyykkönen esittää 17.11. tarkistettavassa väitöksessään, että depressio-oireiden ja stressin lievittäminen sekä unen laadun parantaminen voivat ennaltaehkäistä tyypin 2 diabetesta.

Pyykkösen tutkimuskohteena oli 5208 Pohjanmaalla asuvaa henkilöä, jotka osallistuivat sokerirasitustestiin osana PPP-Botnia -projektia (Diabeteksen Esiintyvyys, Ennustettavuus ja Ennaltaehkäisy). Tutkimuksen yhteydessä tutkittavat raportoivat depressio- eli masennusoireistaan, unenlaadustaan sekä heitä kohdanneista stressaavista elämäntapahtumista.

Pyykkösen tutkimuksen tulokset osoittivat, että psykososiaaliset tekijät, kuten depressio-oireet, huono unen laatu ja stressaavat elämäntapahtumat olivat yhteydessä suurempaan todennäköisyyteen kärsiä insuliiniresistenssistä. Insuliiniresistenssi on yksi tyypin 2 diabeteksen keskeisistä komponenteista ja sillä tarkoitetaan elimistön heikentynyttä kykyä hyödyntää insuliinia glukoosiaineenvaihdunnassa.

Depressio-oireet ja stressi yhteydessä myös metaboliseen oireyhtymään

Depressio-oireet ja stressaavat elämäntapahtumat olivat myös yhteydessä metaboliseen oireyhtymään, joka on kokoelma aineenvaihdunnallisia poikkeamia. Sen kriteerejä ovat muun muassa korkea verenpaine, keskivartalolihavuus, korkeat triglyseridi- ja matalat HDL-kolesteroliarvot. Edellä mainitut yhteydet ilmenivät henkilöillä, jotka eivät sairastaneet todettua tai piilevää tyypin 2 diabetesta.

Tämän lisäksi Pyykkönen havaitsi, etteivät depressio-oireiden ja insuliiniresistenssin ja metabolisen oireyhtymän yhteydet selity mielialalääkkeiden käytöllä tai jo todetulla tyypin 2 diabeteksella tai sen mahdollisilla komplikaatioilla.

Vaikka tulokset perustuvat tutkimusasetelmaan poikkileikkausaineistossa, tulokset kokonaisuudessaan viittaavat siihen, että psykologiset tekijät lisäävät tyypin 2 diabeteksen riskiä lisäämällä insuliiniresistenssiä.

On arvioitu, että 366 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti ja yli 500 000 ihmistä Suomessa, eli noin 10–16% aikuisista miehistä ja 7–11 % naisista, sairastaa tyypin 2 diabetesta.

Pyykkönen toteaa väitöstutkimuksensa johtopäätöksenä, että toimenpiteet, jotka tähtäävät depressio-oireiden vähentämiseen, unenlaadun parantamiseen sekä stressin lievittämiseen, saattavat toimia yhtenä uutena keinona diabeteksen ehkäisyssä.

Antti-Jussi Pyykkösen väitös (englanninkielinen)


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010