Ajankohtaista arkisto

7.9.2017

Avaa syyskuun Diabetes-lehti

Diabetes-lehti 4/2017Vuoden neljäs Diabetes-lehti jaetaan tilaajilleen torstaina 7. syyskuuta. Lehti on diabetesyhdistysten jäsenten jäsenetu: uudet jäsenet saavat lehden maksutta ensimmäisenä jäsenyysvuonnaan, sen jälkeen lehden vuosikerran voi tilata 14 euron jäsenhintaan.

Diabetes-lehden verkkolehden avoin arkisto on kaikille avoin. Jatkuvasti päivittyvä koko verkkolehti on avoin kaikille jäsenillemme.

Syyskuun Diabetes-lehden aiheita ovat muun muassa:

Sote-uudistuksessa on nyt tilaisuus vaikuttamiseen

Sote-uudistuksessa pyritään turvaamaan diabeetikoiden palvelut, mutta miten se käytännössä tapahtuu? Tällä hetkellä Sote-pakka on levällään, ja kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. Uudistus astuu näillä näkymin voimaan vuoden 2020 alussa, joten nyt on vielä aikaa vaikuttaa siihen.

Rehtori Juhis Saksa ei turhia nipota

Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtorin Juha-Matti "Juhis" Saksan kalenteri on aikataulutettu joka päivä varttitunnin tarkkuudella, sähköpostissa odottaa tuhansia vastaamattomia viestiä, ja työpäivät ovat niin kiireisiä, ettei hän ehdi kunnolla edes syömään. Kun tähän yhdistää vielä ykköstyypin diabeteksen, herää kysymys, miten mies voi suhtautua niin suurella rentoudella sekä työhönsä, sairauteensa että ylipäätään elämäänsä.

Jari Lindström otti uuden suunnan elämässään

Vuosikausia tietoisesti lääkäreitä vältelleen työministeri Jari Lindströmin oli maaliskuussa pakko antaa periksi ja mennä lääkäriin, kun hänen kuukausia jatkunut päänsärkynsä äityi sietämättömäksi. Lindströmillä todettiin kakkostyypin diabetes, ja aiemmin lääkkeittä selvinnyt mies sai kerralla viisi eri lääkettä. Tästä hän sai puhtia tehdä myös perusteellisen elämäntaparemontin.

Alves Ludovico saa design-ideoita diabeteksesta

Portugalilainen muotoilija-taiteilija Alves Ludovico ammentaa ideoita töihinsä myös diabeteksestaan. Nähdessään jotakin makeaa, hän kuulee vieläkin äitinsä äänen. "Älä syö sitä!" Tästä syntyi hänen ensimmäinen diabetekseen liittyvä työnsä "Kakun päällä", joka koostuu erikorkuisista kakkuviipaleista, joiden päällä on hedelmiä ja marjoja: viipaleen korkeus kuvastaa hedelmän tai marjan hiilihydraattipitoisuutta.

Ludovico sanoo, että hän haluaa töillään ravistella tuttuja ajatuskuvioita ja antaa ihmisille älyllisiä ärsykkeitä.

Varusmiesten luottohoitaja

Erikoissairaanhoitaja Anneli Rautuoja on hoitanut diabetesta sairastavia varusmiehiä 33 vuotta Puolustusvoimissa. Työ on ollut koskettavaa, hauskaa ja palkitsevaa. Ensi vuonna hän jää eläkkeelle.

Kuitua? Kyllä, kiitos!

Saatko riittävästi kuitua? Asiaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä kuitupitoisella ruualla on paljon terveysvaikutuksia. Tuorein tutkimustieto kertoo, että kuitupitoinen ruoka auttaa suolistobakteereita tuottamaan yhdisteitä, jotka voivat antaa suojaa tyypin 2 diabetesta vastaan.

Pontus Jäntti opastaa liikkumaan

Kaikkien aikojen menestyksekkäin suomalainen sulkapalloilija Pontus Jäntti toimii nyt terveysvalmentajana. Hän auttaa ihmisiä muuttamaan elämäntapojaan pysyvästi terveellisempään suuntaan ja kannustaa kaikkia ihmisiä liikkumaan joka päivä.

"Nuorgam-Helsinki -juoksu sujui lopulta helposti"

Ykköstyypin diabetesta sairastava Juha Nurmela juoksi heinäkuussa läpi Suomen Nuorgamista Helsinkiin. Ensimmäinen viikko oli vaikein, mutta sitten juokseminen alkoi luistaa. Miten diabeteksen hoito sujui urakan aikana, mitkä olivat kohokohdat? Lue juttu avoimesta arkistosta.

Perusteellinen unitutkimus katkaisi Essin lääkekierteen

Olisinko voinut itse tehdä jotakin toisin? Tätä Essi Elomaa on miettinyt monesti. Hän kärsi yli kymmenen vuotta vaikeasta unettomuudesta ja ajautui pahenevaan lääkekierteeseen, kunnes hän pääsi unitutkimuksiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan, ja unettomuuden syy selvisi. Kävi ilmi, että hänen unettomuuteensa ei lääkehoito tepsi.

Häpeä nakertaa itsearvostusta

Häpeä on kuluttava tunne, joka nakertaa itsearvostusta ja halua pitää itsestä huolta. Moni häpeää sairauttaan tietämättään. Häpeä voi kummuta sekä omista että muiden asenteista.

Usko hammaslääkäriäsi

Diabetes lisää muun muassa ientulehduksen, limakalvojen sienitulehduksen ja hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitin riskiä. Siksi suun hygieniaa ei kannata laiminlyödä. Hammaslääkärin antamat hoitovinkit on syytä ottaa tosissaan.

Tšekissä diabeetikot saavat hyvää hoitoa

Diabeteslääkäri Klára Picková kertoo, että diabeteksen hoito on Tšekissä hyvin järjestetty, ja lasten diabeteksen hoito on maailman parhaimpia. Esimerkiksi uusi hoitoteknologia on hyvin käytössä. Tällä hetkellä odotetuin uudistus on kansallinen diabetesrekisteri, jonka perustaminen on juuri kirjattu lakiin.

Taisto Inervon toinen elämä

Taisto Inervo kävi läpi neljä haimatulehdusta ja yhdet potkut töistä, ennen kuin hän ymmärsi, että alkoholi on hänelle ongelma, ja hän päätti raitistua. Viisi vuotta sitten, seitsemänkymppisenä, hän innostui voimaharjoittelusta, ja tulokset ovat hämmästyttäviä: esimerkiksi hän nostaa penkistä nyt 177 kiloa (viisi vuotta sitten 85 kiloa), hänen kuntoluokkansa on nyt viisi asteikolla 1–5, ja kolesteroliarvonsa alle kolme.

Jääpallon lumoissa

Maaottelutason jääpallo vaatii paljon nuorelta urheilijalta ja hänen lähimmiltään. Pikkulapsesta asti jääpalloa pelanneen Joonas Hiltusen isä toimii valmentajana ja äiti kannustaa kentän reunalla. Joonaksen haaveissa on ura jääpallon ammattilaisena, mutta ensin on käytävä lukio loppuun.

Hyvä tiimityö parantaa diabeetikoiden hoitotasapainoa

Ruotsista kantautui muutama vuosi sitten iloisia uutisia: diabetesta sairastavien lasten ja nuorten hoitotasapainot olivat kohentuneet merkittävästi lyhyessä ajassa. Tätä eivät selittäneet uudet hoitovälineet tai paremmat resurssit, vaan diabetesta hoitavien ammattilaisten parempi vuorovaikutus ja yhteistyö. Nyt samaa menetelmää on testattu Suomessa, hyvin tuloksin. Lue juttu avoimesta arkistosta.

Lapsi sairastaa

Lapsi on kuumeinen, ja verensokeri vain nousee. Mitä silloin pitää tehdä? Pitääkö lähteä sairaalaan?

Diabeteshoitaja Anneli Jylhä ja lastenlääkäri Anu-Maaria Hämäläinen Diabetesliitosta antavat ohjeet kuumeisen flunssan, ripuli- ja oksennustaudin ja kohonneiden ketoaineiden hoitoon kotona.

 
Ludovico d-lehti 42017
Portugalilainen muotoilija-taiteilija Alves Ludovico ammentaa ideoita töihinsä myös diabeteksestaan. Hän haluaa ravistella tuttuja ajatuskuvioita ja antaa ihmisille älyllisiä ärsykkeitä.
Essi ja unettomuus d-lehti 42017
Unitutkimuksessa selvisi, että lääkkeet eivät tepsi Essi Elomaan unettomuuteen.

FinDiabKids d-lehti 42017
Ruotsin malli kannusti: diabetesta sairastavien lasten hoitotasapaino voi parantua merkittävästi, kun hoitopaikan tiimityötä uudistetaan.



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010