Ajankohtaista arkisto

18.1.2011

Aikuisten lihavuuden Käypä hoito -suositus päivitetty: Lisää tehoa lihavuuden hoitoon

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lihavuustutkijat ry:n asettama työryhmä on päivittänyt aikuisten lihavuuden Käypä hoito -suosituksen.

Lihavuus aiheuttaa runsaasti sairauksia, joita voidaan tehokkaasti ehkäistä ja hoitaa laihduttamalla. Elintapahoito, joka motivoi terveellisiin ruokavalio- ja liikuntatottumusten muutoksiin, on lihavuuden ensisijainen hoitomuoto. Päivitetty Käypä hoito -suositus ottaa kantaa myös lihavuuskirurgian käyttöön.

Vuonna 2007 Suomessa oli yli kaksi miljoonaa liikapainoista (BMI yli 25) työikäistä (18-64-vuotiasta), joista noin 650 000 oli lihavaa (BMI yli 30). Vaikeasti lihavia (BMI yli 35) työikäisistä suomalaisista oli 170 000 ja sairaalloisen lihavia (BMI yli 40) 50 000 henkeä.

Paino nousee iän karttuessa. Lihavuus oli yleisintä keski-ikäisillä (55-64-vuotiailla) miehillä ja yli 65-vuotiailla naisilla. Suomalaisten naisten ja miesten keskimääräinen paino, painoindeksi ja vyötärönympärys ovat kasvaneet ja lihavien osuus väestöstä lisääntyi merkittävästi 1970-luvulta 1990-luvulle. Sen jälkeen painon, painoindeksin ja lihavuuden osuuden lisääntyminen on hidastunut. Liikapainoisten ja lihavien osuus on kuitenkin lisääntynyt huomattavasti lasten ja nuorten keskuudessa.

Lihavuus aiheuttaa runsaasti sairauksia, joita voidaan tehokkaasti ehkäistä ja hoitaa laihduttamalla. Lihavuuden liitännäissairauksia ovat muun muassa tyypin 2 diabetes esiasteineen, kohonnut verenpaine, dyslipidemia eli veren kohonneet rasva-arvot, rasvamaksa, uniapnea, sepelvaltimotauti, kantavien nivelten nivelrikko, astma ja munasarjojen monirakkulatauti.

Lihavuuden hoito tähtää edellä mainittujen sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon. Jo viiden prosentin pysyvällä painonpudotuksella on tärkeitä terveysvaikutuksia.

Työkaluja hoidon tueksi

Käypä hoito -suosituksen päivittänyt työryhmä on tuottanut lihavuuden hoidon käytännön tueksi myös uusia työkaluja kuten potilaan hoitopolkua kuvaavan lihavuuden hoitomallin sekä käytännön ohjeita painoa alentavan ruokavalion toteutuksesta. Runsaasti lisämateriaalia on tuotettu myös uuteen käytännönläheiseen verkkokurssiin ja suosituksesta on tehty myös diasarja terveydenhuollon käyttöön.

Ensimmäinen lihavuuden Käypä hoito -suositus valmistui vuonna 2002 ja sitä on viimeksi päivitetty vuonna 2007.

Duodecimin alkuperäinen, laajempi tiedote

Päivitetty Käypä hoito -suositus potilasversioineen

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010