Ajankohtaista arkisto

13.1.2022

Yhteenveto: Tyypin 2 diabeteslääkkeiden korvausmuutoksella vuonna 2017 negatiivisia vaikutuksia

Tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytettävien lääkkeiden sairausvakuutuskorvauksia leikattiin vuonna 2017 korottamalla potilaiden omavastuita. Muutos oli osa valtiontalouden tasapainottamiseksi tarkoitettuja säästötoimia.

Raporttiin ”Diabeteslääkkeiden korvauksia leikattiin – miten kävi potilaiden?” on koottu päätulokset viidestä kansainvälisissä tieteellisissä lehdissä julkaistuista vertaisarvioidusta tutkimuksesta, joissa tarkasteltiin muutoksen vaikutuksia potilaille.

Näiden tutkimusten perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavat olivat omavastuun korotuksen jälkeen aiempaa tyytymättömämpiä hoitoonsa, ja Pohjois-Karjalassa potilaiden hoitotasapainossa havaittiin heikkenemistä. Muutoksen jälkeen lääkkeiden hankintaan liittyviä taloudellisia vaikeuksia koettiin aiempaa yleisemmin, ja myös toimeentulotuen maksusitoumuksen käyttö tyypin 2 diabeteslääkkeiden ostamisessa yleistyi.

Raportin ovat laatineet Turun yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa sekä Kelassa työskentelevät tutkijat.

Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic ei ole yllättynyt yhteenvedon tuloksista.

- Olisi ihme, jos joku aidosti olisi yllättynyt näistä kerrotuista vaikutuksista. Riskit, joita muutoksen yhteydessä uumoiltiin, näyttävät toteutuneen. Pidempiaikaisista vaikutuksista saadaan vielä lisää tietoa, mutta nyt ei voida odottaa: vaikutukset tulee arvioida perusteellisesti ja käydä poliittinen keskustelu siitä, ovatko ne hyväksyttäviä, Tuominen-Lozic korostaa.

Erityisen kurjalta Tuominen-Lozicin mielestä tuntuu se, että diabetesta sairastavat eivät ole saaneet korvausleikkausten jälkeen mitään uutta tilalle hoitoonsa.

- Päinvastoin! Diabeteksen hoidon ammattilaisten tarjoaman tuen jatkuvuus on sekin entisestään heikentynyt. Monella edellytykset huolehtia itsestään ja sairaudestaan ovat säästöjen myötä heikot, mikä voi näkyä tulevina vuosina suurempana sairauskuormana ja kustannuksina.

Tuominen-Lozic huomauttaa, että lääkesäästöjen maksattaminen yhdellä potilasryhmällä oli poikkeuksellista. Hänestä se kertoo valitettavasti siitä, että tyypin 2 diabetekseen liittyy edelleen itseaiheutetun sairauden leima.

- Tyypin 2 diabetekselle ja monille muille sairauksille altistava runsas paikallaan olo ja yltäkylläisyys korostuvat nykyihmisen elämäntyylissä. Emme voi jättää elinympäristöämme huomiotta, kun tarkastelemme yksilöiden valintoja. Diabetes on suuri haaste yhteiskunnalle, mutta keinoja sen selättämiseksi ei tule etsiä vain diabetesta sairastavista.

Lisätietoja

Raportti: ”Diabeteslääkkeiden korvauksia leikattiin – miten kävi potilaiden?”

Tiivistelmä Kelan tutkimusblogissa 12.1.2022



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010