Ajankohtaista arkisto

21.10.2019

Tutkimus: Keisarileikkaus ei kasvata lapsen riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen

VATT:n, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Turun yliopiston ja Pombeu Fabran yliopiston tutkijoiden tuoreessa tutkimuksessa ei löydetty yhteyttä keisarileikkauksen ja tyypin 1 diabeteksen välillä. Sen sijaan laajaan suomalaiseen aineistoon pohjautuva tutkimus osoittaa keisarileikkauksen lisäävän astmariskiä.

Tutkimuksessa selvitettiin keisarileikkauksen lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksia lasten terveyteen. Tutkimusryhmä keskittyi erityisesti suunnittelemattomiin keisarileikkauksiin, jotka olisivat olleet mahdollisesti vältettävissä, koska niiden suorittamiselle ei ollut välitöntä lääketieteellistä tarvetta.

Tutkimuksessa seurattiin suunnittelemattomalla sektiolla syntyneiden lasten terveystietoja varhaislapsuudesta aina teini-ikään saakka.

Keisarileikkaus aiheutti vähäisiä terveyshaittoja vastasyntyneille. Vaikutusta vastasyntyneiden kuolleisuuteen ei löydetty. Pidemmällä aikavälillä havaittiin, että keisarileikkaus aiheuttaa kohonneen riskin sairastua astmaan.

- Keisarileikkaus näyttää lisäävän riskiä sairastua astmaan varhaislapsuudesta lähtien. Sen sijaan emme löytäneet yhteyttä keisarileikkauksen ja muiden siihen usein liitettyjen kroonisten sairauksien kuten allergioiden, tyypin 1 diabeteksen tai ylipainon välillä. Keisarileikkauksen vaikutus immuunijärjestelmän kehitykseen näyttää olevan monisyisempi kuin mitä tähän asti on ajateltu, toteaa akatemiatutkija Lauri Sääksvuori.

Keisarileikkaus on maailman yleisin laajamittainen kirurginen toimenpide. Suomessa noin 16 prosenttia lapsista syntyy keisarileikkauksella. Vastaava luku useissa kehittyneissä maissa on yli 30 prosenttia.

Synnytykseen puuttuminen lääketieteellisin keinoin saattaa vaikuttaa lapsen terveyteen aina aikuisuuteen asti. Aikaisemmin on saatu näyttöä erityisesti keisarileikkauksen negatiivisesta yhteydestä lapsen immuunijärjestelmän kehitykseen.

Tutkimus perustuu viranomaisaineistoihin ja kattaa tiedot yli 1.4 miljoonasta Suomessa vuosina 1990-2014 syntyneestä lapsesta.

Lue lisää alkuperäislähteestä: THL:n tiedote 17.10.2019

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010