Ajankohtaista arkisto

22.3.2018 15.31

Ministeri Saarikko: Käypä hoito -suositus ohjaa sensoroinnin parempaan saatavuuteen

sensori matala
Eduskunnan diabetesryhmä teki kirjallisen kysymyksen jatkuvan glukoosisensoroinnin epäyhdenvertaisesta saatavuudesta  perhe- ja peruspalveluministerille maaliskuun alussa.

"Yhdenvertaisuus on laissa säädetty"

Ministeri Annika Saarikko vastasi kysymykseen eilen 21.3. Ministeri muistuttaa vastauksessaan, että ”oikeus terveydenhuollon palvelujen yhdenvertaiseen saatavuuteen koskee kaikkia Suomessa asuvia henkilöitä. Terveydenhuoltolain mukaan kuntien on osoitettava riittävästi voimavaroja terveydenhuollon palveluihin. Jokaisella diabetesta sairastavalla on oikeus hänen terveydentilansa edellyttämään terveyden- ja sairaanhoitoon niiden voimavarojen rajoissa, jotka kulloinkin ovat terveydenhuollon käytettävissä”.

Saarikko nostaa vastauksessaan esiin tuoreen diabeteksen Käypä hoito -suosituksen: ”Käypä hoito -suositusten asema Suomessa on hyvin vakiintunut, joten on oletettavissa, että uuden suosituksen julkaisemisen jälkeen jatkuvan verensokeriseurannan tarjoaminen tulee lisääntymään silloin, kun se on lääketieteellisesti perusteltua.”

Nykyaikaista hoitoa tarjottava aktiivisesti

Tuoreessa diabeteksen Käypä hoito -suosituksessa todetaan, että yksilöllisesti asetettuihin verensokeritavoitteisiin tulee pyrkiä aktiivisesti, ja että diabeetikolle pitää aktiivisesti tarjota nykyaikaisen hoidon tarjoamia mahdollisuuksia. Näitä nykyaikaisia hoitovälineitä ovat mm. sensorointi ja insuliinipumppu.

Suositus korostaa, että verensokerin seurannan tarve on aina yksilöllinen ja jatkuvan sensoroinnin tulee olla lääketieteellisesti perusteltua. Yksilöllinen verensokeriseurannan tarve arvioidaan yhdessä diabeteshoitajan ja lääkärin kanssa. Se tulee kirjata hoitosuunnitelmaan.


Insuliinihoitoa käyttäviä diabeetikkoryhmiä, jotka todennäköisesti hyötyvät jatkuvan glukoosiseurannan käytöstä, on lueteltu suosituksen taulukossa 5.

Eduskunnan diabetesryhmän kirjallinen kysymys.

Ministerin vastaus kirjalliseen kysymykseen.

 


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010