Ajankohtaista arkisto

28.9.2020

Diabetesliitto: Sote-uudistuksen toimeenpano ratkaisee jäädäänkö plussan puolelle – mahdollisuudet diabeteshoidon kehittämiseksi hyödynnettävä

Diabetesliitto on antanut lausuntonsa luonnoksesta sote-uudistusta koskevaksi hallituksen esitykseksi. Liiton mielestä lakiehdotus antaa nykyistä paremmat edellytykset yhdenvertaisen ja vaikuttavan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiselle, mutta jättää paljon terveydenhuollossa tunnistettuja ongelmia ratkaisematta.

- Aivan keskeistä kustannusten hillitsemisessä ja terveyserojen kaventamisessa on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä eli hyte-työssä onnistuminen. Siihen ei sote-palvelujärjestelmä yksin pysty, vaan tarvitaan monen toimijan yhteistyötä, huomauttaa Diabetesliiton toiminnanjohtaja Janne Juvakka.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteita onkin lakiluonnoksessa vahvistettava. Hyte-työ on ehdotuksessa jäämässä pääosin kuntien vastuulle ja irralliseksi sote-palvelujen kokonaisuudesta. Sote-maakunnan roolia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä tulee selkeyttää.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen aseman esitys jättää epävarmaksi niin hyten kuin sotenkin osalta.

- Sosiaali- ja terveysalan järjestöillä on merkittävä rooli sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä että palvelujärjestelmän täydentäjinä. Järjestöt ja järjestölähtöinen toiminta tulee nähdä kiinteänä osana hyvinvointia ja terveyttä edistävän sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuutta, Juvakka jatkaa.

Diabetesliitto korostaa, että hoidon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi tarvitaan ennen kaikkea tiedolla johtamista. Merkittäviä parannuksia terveyspalvelujen laatuun saadaan aikaan vain ottamalla käyttöön terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit.

- Diabetesrekisterin kehitykselle on luotu hyvä pohja THL:n laaturekisterihankkeen ja alueiden vertaiskehittämisen avulla. Nyt tarvitaan selkeitä päätöksiä tulevaisuuden laatutyön varmistamiseksi. Laaturekisteri auttaa parantamaan diabeetikoiden valtakunnallista yhdenvertaisuutta, diabeteksen hoitotuloksia ja ohjaa resursseja parhaaseen terveyshyötyyn auttaen näin diabeteksen kustannusten hallinnassa, Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic kannustaa.

Diabetesliitto on jo pitkään esittänyt tyypin 1 diabeteksen ja vaativahoitoisen tyypin 2 diabeteksen hoidon keskittämistä moniammatillisiin diabeteksen hoitoon erikoistuneisiin osaamiskeskuksiin ja -verkostoihin. Sote-keskusten toiminnan verkostomaisuudelle ja monialaisuudelle luodaan hyvä pohja yhden järjestäjän ja vahvan integraation mallilla. Sote-maakunta-malli voikin edistää osaamiskeskusten syntyä.

- Diabetes on niin yleinen sairaus, että perustason diabetesosaamista tarvitaan kaikkialla terveydenhuollossa. Sote-maakunnissa on luontevaa olla keskitetty ja moniammatillinen diabeteksen osaamiskeskus, joka voi tarjota alueellista koordinointia, konsultaatioita ja koulutusta kasvokkain tai verkossa maakunnan muille yksiköille, kuvaa Tuominen-Lozic.

Uudistuksen tavoitteiden saavuttamista ei turvata pelkin lainsäädännöllisin keinoin ja rakenteita uudistamalla. Paljon riippuu käytännön toteutuksesta. Keskeistä on aidosti asiakaslähtöisen toimintakulttuurin luominen.

- Diabetesta sairastavilla on lupa odottaa uudistukselta laadukkaita ja yhdenvertaisia sote-palveluja, sillä nyt meillä on aivan liikaa hurjia eroja palvelujen ja hoitoteknologian saannissa, päättää Tuominen-Lozic.  

Diabetesliiton lausunto:

Diabetesliiton lausunto sotelakipaketista 25.9.2020 (pdf) (270 KB)

Lisätietoja:

Janne Juvakka
Toiminnanjohtaja
Suomen Diabetesliitto ry
janne.juvakka(at)diabetes.fi
p. 040 591 7098

Laura Tuominen-Lozic
Sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija
Suomen Diabetesliitto ry
laura.tuominen-lozic(at)diabetes.fi
p. 0400 723 655


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010