Ajankohtaista arkisto

10.10.2022

Diabetesliitto kannattaa Kuntaliiton vaatimusta hoitotarvikejakelun valtakunnallisista soveltamisohjeista

Kuntaliiton tiedotteessa 7.10.2022 vaaditaan kansallista ohjausta hoitotarvikejakelun tueksi. Diabetesliitto kannattaa tavoitetta lämpimästi ja on nostanut hoitotarvikkeiden riittävän rahoituksen ja diabetesta sairastavien yhdenvertaisuutta parantavan kansallisen ohjauksen myös eduskuntavaalitavoitteisiinsa. Hyvinvointialueiden aloittaessa on erinomainen tilaisuus päivittää ohjeistus ja viestiä siitä alueille.

- Saamme diabetesta sairastavilta paljon palautetta hoitotarvikkeista. Hoitotarvikkeita ei välttämättä saa lainkaan tai niitä saadaan liian vähän tarpeeseen nähden. Myös laatuongelmista viestitään, kertoo Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic.

Diabetesta sairastavan tarvitsemia hoitotarvikkeita ovat esimerkiksi verensokerimittarit, mittausliuskat, insuliinipumput, glukoosisensorit ja insuliinikynät.

Kuntaliitto kertoo toteuttaneensa kesäkuussa hoitotarvikejakeluun liittyvän kyselyn tulevien hyvinvointialueiden keskuskaupunkien ja sote-kuntayhtymien vastaaville lääkäreille. Kyselyn mukaan hoitotarvikejakelun prosessi ja vastuut koettiin pääosin selkeiksi ja organisaatioissa oli laadittu ohjeita hoitotarvikejakelua koskevan päätöksen tueksi. Vastaajista yli puolet, 60 prosenttia, näki kuitenkin tarvetta valtakunnalliselle ohjeistukselle ja menettelyohjeiden selkeyttämiselle. 

Kyselytiedotteen mukaan hyvinvointialueiden valmistelussa on noussut vahvasti esille tarve hoitotarvikejakelun alueellisten käytäntöjen selkiyttämiseen ja yhtenäistämiseen.

Kuntaliiton kyselyn vastauksien perusteella vajaa puolet organisaatioista myöntää hoitotarvikkeet lähetteen mukaisesti.

- Lainsäädännön mukaan hoitotarvikkeiden määrä perustuu asiakkaan yksilölliseen tarpeeseen. On huolestuttavaa, jos lääkärin lähetteeseen kirjaamaa tarvetta ei suurimmassa osassa organisaatioita lähtökohtaisesti noudateta. Hoitotarvikejakelun lainsäädännöllistä perustaa tulee ohjeistuksessa korostaa, huomauttaa Tuominen-Lozic.

Kyselyn mukaan hoitotarvikejakelun kustannukset asukasta kohden vuonna 2021 olivat keskimäärin 31 euroa (47—20 euroa) eli hoitotarvikejakelun asukaskohtaisissa kustannuksissa erot olivat suurimmillaan kaksinkertaisia. Kuntaliiton asiantuntijalääkäri Tuula Kock nostaakin tiedotteessa esiin myös ohjauksella saavutettavat mahdolliset säästöt.

- Säästöjä ei pidä kuitenkaan tavoitella lyhytjänteisesti myöntämällä hoitotarvikkeita vähemmän. Tulee tarkastella koko hoitoprosessia ja sitä, mitä hyvällä hoidolla saavutetaan. Tehokas keino hallita diabeteksen kustannuksia on vähentää lisäsairauksia, jotka heikentävät ihmisten toiminta- ja työkykyä ja lisäävät tarvetta erikoissairaanhoitoon. Hoitotarvikkeilla toteutetaan omahoitoa, johon hoitotavoitteiden saavuttaminen perustuu, ja ne ovat siis välttämätön terveysinvestointi pikemmin kuin kuluerä, jatkaa Tuominen-Lozic.

Tutustu Kuntaliiton 7.10.2022 julkaisemaan tiedotteeseen: Hoitojakelun tueksi tarvitaan valtakunnallisia soveltamisohjeita


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010