Kursseilla olleet kertovat itse

Kokemuksia kursseilta

Millaista oli Diabetesliiton järjestämällä kurssilla? Mitä kurssilta tultiin hakemaan ja mikä oli kurssin parasta antia? Lue kursseilla olleiden kokemuksia.

Huomaathan, että järjestämme nykyisin kursseja eri puolilla Suomea, ja Tampereellakin meillä on useita kurssipaikkoja.

Sallilat ja Syrjä
Markku ja Mirva Sallila sekä Irma Syrjä osallistuivat diabeetikkolasten läheisten kurssille keväällä 2017.

Läheisten kurssilta varmuutta ja rentoutta lapsenlapsen diabeteksen kanssa

Kyllä tästä selvitään!

Mirva ja Markku Sallila sekä Irma Syrjä ovat erään onnekkaan 7-vuotiaan tytön isovanhempia. Onnekkaan ainakin siksi, että isovanhemmat eivät ole jääneet murehtimaan lapsenlapsensa diabetesta, eivätkä he anna diabeteksen tulla esteeksi yhdessäololle.

Sallilat ja Irma Syrjä osallistuivat tänä keväänä diabeetikkolasten läheisten tapaamiseen, jossa jutellaan läheisen lapsen diabeteksesta yhdessä ja saadaan diabeteksen hoidon ammattilaisen vinkkejä ja ohjausta diabeteksen huomioimiseen.

–Heti kun löysin tiedon tästä tapaamisesta, halusin mukaan. Me mummot kiinnostuimme heti, Mirva Sallila hymyilee.

Markku Sallilakin on tyytyväinen, että tuli mukaan, vaikka ensin vähän mietitytti:

–Pelkäsin, että täällä ei ole miehiä ollenkaan, mutta onhan meitä paljon!

Pelot pois tiedolla ja harjoittelulla

Mirva, Markku ja Irma ovat tyytyväisiä kahden päivän antiin. Isovanhemmat ovat saaneet lisää itseluottamusta ja uskoa siihen, että diabeteksen kanssa tullaan toimeen.

Irma Syrjä kuvailee:

–Odotukseni ylittyivät, sillä luennot ja yhteisten kokemusten jakaminen ovat todella helpottaneet ja vakuuttaneet, että tämän sairauden kanssa pärjätään!

Nämä isovanhemmat ovat saaneet lapsenlapsensa äidiltä ja isältä ohjausta ja opastusta diabeteksen kanssa toimimiseen, mutta silti he pitävät läheisten omaa kurssia tarpeellisena. Vanhemmilta saatujen ohjeiden toteuttamista helpottaa, kun ymmärtää, miksi niin pitää toimia.

Tapaamisessa hoitovälineitä tutkitaan rauhassa, kokeillaan pistämistä ja jutellaan mahdollisesti pelottavista asioista. Markku ei aiemmin ollut pistänyt insuliinia, mutta käytännön harjoittelu kurssilla poisti pistämiseen liittyneitä pelkoja ja toi rohkeutta tarttua insuliinikynään.

Irma Syrjää taas on mietityttänyt hypoglykemia:

–Minua on pelottanut eniten hypoglykemia, mutta tänään sain hyvää tietoa ja oppia siitä, miten pitää toimia, jos sellainen tulee eteen. Se voi olla hengenvaarallinen tila, mutta siitä kyllä selviää, kun osaa toimia oikein. 

Mummona ja pappana kuten ennenkin

–Diabeteksen hoidossa on sijaa myös rentoudelle, kaikki ei ole niin vakavaa! Ja tärkein, suhde lapseen ei ole muuttunut, vaikka diabetes on tullut mukaan elämään, Markku Sallila muistuttaa.

Kurssin diabeteshoitaja Kaja Normet on Markku Sallilan kanssa samaa mieltä:

–Isovanhempien tärkein tehtävä on olla isovanhempia, ja tehdä lapsen kanssa ihan samoja juttuja kuin ennenkin – vaikka he toteuttavatkin vanhempien antamia ohjeita diabeteksen hoidosta. Tältä kurssilta saa varmuutta ja työkaluja siihen.

Lue lisää Seurana diabeetikkolapselle -kurssista ja ilmoittaudu mukaan: www.diabetes.fi/laheisille



Erilaiset perheet samassa veneessä

Riihimäen perhePerhekurssilla jokaisen suhde diabetekseen on tärkeä. Kirkkonummelaisten Maria ja Vesa Riihimäen toiseksi vanhin lapsi Ilari sairastui diabetekseen 3-vuotiaana. Nyt yli kuusi vuotta myöhemmin Ilari ja vanhemmat hyödyntävät monipuolisesti nykyaikaista tekniikkaa diabeteksen hoidossa.
Vaikka diabeteksen hoito teknisesti sujuu hyvin, Maria ja Vesa Riihimäki pitävät perhekursseja ja muuta vertaistukea ehdottoman tarpeellisina.

- Perhekurssilla kaikki perheenjäsenet huomioidaan ja jokainen saa tarvitsemaansa vertaistukea terveellä ja arkisella tavalla, Vesa Riihimäki kiittää.

Riihimäet olivat syksyllä 2016 perhekurssilla Diabeteskeskuksessa toista kertaa. Marian, Vesan ja Ilarin lisäksi kurssille osallistuivat Ilarin isoveli Julius sekä nuoremmat sisarukset Tuukka, Oliver, Nestori, Veikka, Enna ja Aurelia.

- Omassa hoitopaikassamme ei automaattisesti tarjottu psykologia, joten on hienoa, että Diabeteskeskuksessa henkinenkin puoli huomioidaan. Lapsillakin herää sairauden vuoksi miksi-kysymyksiä, joihin ei ole helppo vastata, mutta psykologin ryhmässä sellaisiakin voi pohtia, Maria miettii.

Jokainen saa myös omaan tilanteeseensa sopivaa vertaistukea, vanhemmat, diabeetikko itse sekä sisarukset.

- Vaikka me kaikki kurssille osallistunet perheet olimme hyvin erilaisia, arvostimme toisiamme. Se on oikeaa vertaistukea, että ymmärtää ja kunnioittaa toista, Vesa määrittelee.

Maria ja Vesa Riihimäen .



Niina Vainio koiransa kanssa
Niina Vainio löysi Diabeteskeskuksen kurssilta vertaisten ryhmän. Kuva: Lasse Petman

Tsemppiä omahoitoon

Niina Vainio sai kurssiltamme tsemppiä omahoitoon ja löysi samanhenkisen porukan. Yhteydenpito on jatkunut tiiviinä.

Niina vietti viisi päivää Diabeteskeskuksessa aikuisten tyypin 1 diabeetikoiden kurssilla.

– Osa haki minun tapaani selkeästi tsemppiä ja uusia ideoita omahoitoon. Joillakin taas sairaus oli valmiiksi tosi hienosti tasapainossa, ja he halusivat kurssilta lähinnä virkistystä ja pientä hienosäätöä. Heidän esimerkkinsä oli tärkeä meille muille, Niina kuvailee.

Nina sanoo suhtautuvansa diabetekseensa, sen omahoitoon ja tulevaisuuteen nyt positiivisesti ja suorastaan odottavasti. Suuri kiitos tästä kuuluu Diabetesliiton kurssille.

– Harmittaa ainoastaan, etten hakeutunut sinne jo paljon aikaisemmin. Suosittelen diabeteskurssille osallistumista jokaiselle, jolla vain riittää kiinnostusta. Lääkärin tai puolison patistelemana vailla omaa motivaatiota kurssi ei varmaan hyödytä yhtä paljon.

Lue Niinan haastattelu kokonaisuudessaan Diabetes-lehdestä.


Vinkkejä käytännön asioihin


Ykköstyypin diabetesta sairastava Risto Lundström osallistui kaksiosaiselle
Risto Lundström
Risto Lundström sai kurssilta vahvistusta sille, että liikunnalla on iso merkitys terveydelle. Kuva: Juha Tanhua.
kurssille Diabeteskeskuksessa. Hän piti kurssia varsin hyödyllisenä. Hän sai lääkäriltä muun muassa neuvon vaihtaa pitkävaikutteinen insuliini kahteen annokseen, mikä on tepsinyt hyvin.

– Myös hiilihydraattien laskemiseen tuli hyvää tietoa, joka tuntui olevan mieluista kaikille kurssilaisille. Muutenkin saimme vinkkejä moniin käytännön asioihin, ja myös vahvistusta sille, että liikunnalla on iso merkitys terveydelle, Risto kertaa.

Kenties parasta kurssilla oli kuitenkin ajatustenvaihto muiden diabeetikkojen kanssa.

– Huomasin muun muassa, että muutkin turhautuvat kun käy niin, että liikunnasta huolimatta verensokerit ovat korkealla, Risto muistelee ja lähettää terveisiä kaikille kurssikavereilleen.

Hän kannustaa diabeetikoita perustelemaan kurssien tarpeellisuutta työnantajilleen, sillä diabeteskurssien annista hyötyvät lopulta työnantajatkin.

Lue melontaa harrastavan Riston haastattelu kokonaisuudessaan Diabetes-lehdestä.


”Odotin pumppukurssia 33 vuotta”

Eija Lehtonen ja Soini Närhi
Eija Lehtonen ja Soini Närhi osallistuivat insuliinipumppuhoitoisten diabeetikoiden kurssille syksyllä 2016.
Eija Lehtonen Naantalista sai ensimmäisen insuliinipumppunsa 33 vuotta sitten raskausaikana.

- Siitä lähtien olen kaivannut kurssia insuliinipumpun käyttäjille. Kun tämä kurssi tuli tarjolle, halusin heti mukaan, hän kertoo.

Eija ja mikkeliläinen Soini Närhi osallistuivat insuliinipumppua käyttävien diabeetikoiden viisipäiväiselle kurssille Diabeteskeskuksessa syksyllä 2016.

- Olen ollut liiankin omatoiminen diabeteksen hoidossa ja insuliinipumpun käytössä. Tuntuu ihanalta päästä tällaiselle kurssille. Olen saanut paljon hyötyä ja tietoa, 40 vuotta diabeetikkona elänyt Soini kuvailee.

Soinilla insuliinipumppu on ollut kahdeksan vuotta.

Pumpun hienoudet käyttöön

- Vähemmän aikaa insuliinipumppua käyttäneet on koulutettu ottamaan pumppujen hienouksia haltuun. Minä olen ajatellut, että pärjään ilmankin... Nyt olen kuitenkin tutustunut uusiin pumpun käyttötapoihin kuten annosoppaaseen ja jatkettuun bolukseen, Eija kertoo

Myös Soini on löytänyt pumpustaan uusia mahdollisuuksia.

- Tähän asti olen mennyt vaan rutiinilla, mutta nyt huomaan, että pumpulla voi tehdä kaikennäköistä!

Insuliinipumpputiedon lisäksi Soini Närhi ja Eija Lehtonen pitävät diabeteksen perushoidon kertaamista tarpeellisena säännöllisin väliajoin.

- Vuosikymmenien jälkeenkin ote diabeteksen hoidosta voi herpaantua. Tällainen kurssi on hyvä sysäys keskittyä oman hoidon miettimiseen. Lääketiede kehittyy, uutta tietoa tulee, ja kertaus vaikkapa hiilihydraattilaskennassa on aina paikallaan, Eija miettii.

- Ja kun tulee ikää lisää, tarvitsee uusia vinkkejä vaikkapa liikuntaan, Soini huomauttaa.

Kokemukset jakoon

Kurssin diabeteshoitaja Kristiina Salonen korostaa vertaisuuden merkitystä insuliinipumppukurssilla.

- Toisten pumpun käyttäjien tapaaminen on kullanarvoista. Insuliinipumppujen käyttäjillä on paljon käytännön vinkkejä ja kokemuksia jaettavana.

Insuliinipumppukurssi on nykyaikaisen insuliinihoidon soveltamista pumpputekniikan avulla. Pumppuhoitoon pätevät samat peruslait kuin monipistoshoitoonkin: hiilihydraatit pitää arvioida ja insuliiniannos päättää itse, vaikka tekniikka voi antaa vinkkejä ja ehdotuksia annosteluun.

- Kun tyypin 1 diabeetikoiden kurssilla on kaikilla käytössään insuliinipumppu, voimme huomioida pumpun käytön kaikessa ohjauksessa kurssilla, Salonen sanoo.


Nuoret kertovat kokemuksistaan Inspiksessä

Nuoret kurssilaiset ulkona.
Diabeteskeskuksen sisäpiha on ihanan lämmin ja aurinkoinen - ainakin kesällä. Kuvassa on ohjaaja Sami ja nuortenkurssilaisia kesällä 2016.

Lue Inspiksen jutuista, millaisia kokemuksia nuorilla on diabeteskursseista.

Diabeteskurssilla tapaa nuoria, joilla on samanlainen elämäntyyli

Nuorten kurssilta elinikäisiä kavereita

Viikko diabeteskurssilla - kamalaa vai ihan ok?

Nuorten kurssilta virtaa patteriin

Sivua viimeksi päivitetty: 30.8.2018