Hyvinvoinnin digipolut -hanke

Tervetuloa Hyvinvoinnin poluille


Diabetesliiton Hyvinvoinnin poluilta saat tietoa ja työkaluja hyvinvointisi ja oman hoitosi tueksi. Voit edetä poluilla itse valitsemassasi järjestyksessä. Polut toimivat selaimella, niin tietokoneella kuin kännykälläkin, ne ovat helppokäyttöisiä, kaikille avoimia ja maksuttomia. Tästä pääset Hyvinvoinnin poluille:

Hanke täydentää sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita

Hyvinvoinnin digipolut on kehitetty Diabetesliiton koordinoimassa Diabetesta sairastavan hyvinvoinnin polut -hankkeessa. Hanke käynnistyi elokuussa 2021. Hankkeessa diabetesta sairastaville ja diabetesriskissä oleville tarjotaan monikanavaista tukea ja digitaalisia työkaluja oman arkensa ja omahoitonsa tueksi. Hankkeen lopputuloksena on kehitetty Hyvinvoinnin polkuja sosiaali- ja terveydenhuollon tarjoamien palveluiden rinnalle. Hanke on kolmivuotinen (2021‒2023) ja sitä rahoittaa STEA.

Digipalveluraportti 2021 kehittämistyön pohjana

Kohderyhmittäin rakennetuille Hyvinvoinnin poluille on koottu diabetesta sairastavien ja riskissä olevien omahoitoa tukevaa tietoa sekä Diabetesliiton ja muiden toimijoiden hyviksi havaittuja digitaalisia työkaluja ja palveluja.

Diabetesta sairastavien ja heidän läheistensä aikaisempaa digipalvelujen käyttöä ja omahoidon tuen tarpeita selvitettiin Diabetesbarometrikyselyn yhteydessä syksyn 2021 aikana.

Kyselystä saatua tietoa syvennettiin edelleen kohderyhmittäin tehtävillä haastatteluilla. Vastausten perusteella laadittu Digipalveluraportti 2021 julkaistiin 14.3.2022. Raporttia on käytetty hyvinvointipolkujen kehittämistyön pohjana.

Tutustu Digipalveluraporttiin

Tavoitteena Hyvinvoinnin polkujen vakiinnuttaminen

Hyvinvointipolut vakiinnutetaan diabetesta sairastavien, diabetesriskissä olevien ja heidän läheistensä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön myös hankkeessa mukana olevien hyvinvointialueiden omien kehittämistoimien kautta.

Tällä hetkellä hankkeessa on mukana kaksitoista hyvinvointialuetta:

  • Etelä-Karjala
  • Etelä-Savo
  • Itä-Uusimaa
  • Kanta-Häme
  • Keski-Suomi
  • Keski-Uusimaa
  • Kymenlaakso
  • Pirkanmaa
  • Pohjanmaa
  • Pohjois-Savo
  • Vantaa ja Kerava
  • Varsinais-Suomi

Kehittämistyö hyvinvointialueilla etenee asteittain ja erilaisissa aikatauluissa. Hyvinvoinnin digipolut -hankkeen ja eri yhteistyöalueiden kokoontumisissa yhteistyön muotoja suunnitellaan kullakin alueella käynnissä olevien kehittämistoimien puitteissa. 

Hanketyöntekijät ovat olleet mukana muun muassa:

  • Prediabeteksen ennakoivan hoidon mallin kehittämistyön suunnittelutyöryhmässä Etelä-Karjalan alueella.
  • Järjestöjen ja sote-organisaatioiden yhteistyötä ja kumppanuutta tiivistävän HYTE-allianssin tapaamisissa Keski-Uudenmaan alueella.
  • Kertomassa hyvinvointipolkujen kehittämistyöstä sekä jo valmistuneista poluista alueellisissa sote-ammattilaisten kehittämistyöryhmissä.

Yhteistyö voi sisältää myös esimerkiksi Diabetesliiton asiantuntijapalveluita alueellisen kehittämistyön tueksi, yhteiskehittämistä, tiedonjakoa diabeetikoiden tuen ja palveluiden tarpeista alueellisesti sekä digitaalisten hyvinvointipolkujen sopivuuden testaamista sotekeskusalueilla. Lue lisää hankeyhteistyöstä ja tulosta hankkeen ammattilaisille tarkoitettuja materiaaleja asiakastyöhösi.

Hankealueiden yhteiset työpajat

Ensimmäinen Hyvinvoinnin polut -hankkeen työpaja hankeyhteistyössä mukana olevien hyvinvointialueiden diabeteksen hoidon kehittäjille järjestettiin Teams-yhteydellä toukokuussa 2022. Työpajan aiheena oli: Miten sovittaa diabetes sote-kokonaisuuteen?

Uusia alueita mahtuu vielä mukaan

Kiinnostuitko yhteistyöstä? Haluatko kuulla lisää Hyvinvoinnin poluista? Hankeyhteistyötä voidaan edelleen aloittaa myös uusien alueiden kanssa. Ota yhteys Diabetesliiton hanketyöntekijöihin, ja kysy lisää: 

  • suunnittelija Tuulikki Salminen, p. 050 4726471, tuulikki.salminen(at)diabetes.fi,

Katso hanke-esite: Hankesuunnitelma: Diabetesta sairastavan hyvinvoinnin digipolut (pdf) (110.6 KB)

Tilaa Hyvinvoinnin digipolut -hankkeen uutiskirje

Tilaa noin neljä kertaa vuodessa lähetettävä uutiskirje sähköpostiisi täyttämällä osoitteesi alla olevaan tekstikenttään. Vahvista tilaus sähköpostiisi saapuvan ohjeen mukaisesti. Voit poistua postituslistalta milloin haluat, poistumislinkki löytyy jokaisesta uutiskirjeestä. Tästä näet uutiskirjeemme tietosuojaselosteen.



Sivua viimeksi päivitetty: 21.8.2023