Digipalveluraportti 2021

Diabetesta sairastavien hoito, hoitoon käytössä olevat resurssit ja omahoidon tuki on ollut korona-aikana riittämätöntä, ja samaan aikaan hoidon toteutumisessa on ollut suuria alueellisia eroja. Näin kertoi syksyllä 2021 julkaistu Diabetesliiton Diabetesbarometri.

 

Positiivista on diabetesta sairastavien oma kokemus siitä, että luotettavaan tietoon perustuvat ja helposti saavutettavissa olevat digitaaliset palvelut tarjoavat diabeteksen hoidossa tarvittavaa tietoa ja tukea omahoitoon. Tämä käy ilmi Diabetesliiton 14.3.2022 julkaisemasta Digipalveluraportti 2021 -selvityksestä

 

Selvityksen tiedot koottiin diabetesta sairastavilta, läheisiltä ja tyypin 2 diabeteksen riskissä olevilta verkkokyselyllä sekä -haastatteluilla vuoden 2021 lopulla.

 

Tiedon ja tuen tarpeet laajoja

Tyypin 1 diabetesta sairastavien tiedon ja omahoidon tuen tarpeet liittyvät selvityksen mukaan erityisesti mielen hyvinvointiin ja jaksamiseen sekä jalkojen hoitoon. Alle 40-vuotiaat tyypin 1 diabeetikot toivovat tukea myös diabeteksen ja työn yhdistämiseen. Lisäksi etenkin tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten huoltajien tarve vertaistukeen korostuu. 


Tyypin 2 diabeetikoiden ja kohonneessa diabetesriskissä olevien tarpeet kohdistuvat etenkin jalkojen hoitoon, ravitsemukseen ja elintapoihin, kuten liikuntaan ja uneen. Nämä vastaajat kokevat myös tarvitsevansa lisää tietoa itse diabeteksesta sairautena. 

- Onnistuneella omahoidolla on tärkeä merkitys diabeteksen hoitotasapainosta huolehtimisessa, lisäsairauksien ehkäisyssä sekä sairauden kanssa jaksamisessa. Hyviä elintapoja tukemalla voidaan ehkäistä myös tyypin 2 diabeteksen puhkeamista, muistuttaa Diabetesliiton kehittämispäällikkö Sari Koski.

Digitaalisilla palveluilla tukea omahoitoon 

Nyt julkaistun selvityksen mukaan diabetesta sairastavien tiedon ja tuen tarpeisiin voidaan vastata digitaalisilla palveluilla: tarjoamalla tutkittua tietoa sekä omahoidon työkaluja helposti löydettävissä olevina kokonaisuuksina. 


- Diabetesta sairastavat kertovat olevansa halukkaita käyttämään omahoitoa tukevia digitaalisia palveluita. Diabetesliitossa käynnissä olevassa hankkeessa rakennetaankin nyt digitaalisia hyvinvointipolkuja vastaamaan odotuksiin. Ensimmäiset niistä valmistuvat toukokuussa 2022, kertovat Diabetesta sairastavan hyvinvoinnin polut -hankkeen suunnittelijat Tuulikki Salminen ja Tanja Kulmala.

Digitaitoja tukemalla palvelujen käyttäjäksi

Digipalveluraportti 2021 -selvitys valottaa myös kokemuksia jo käytössä olevista digitaalisista palveluista. Diabetesta sairastavien ja läheisten kokemukset niistä ovat kirjavia. Negatiivisten kokemusten taustalla olivat usein kokemattomuus digipalvelujen käytössä sekä osaamisen puutteet, ikäryhmästä riippumatta.


- Digipalvelujen tarjoaminen ei yksinään riitä. Digitaitojen opettamisesta ja digipalveluiden käytön opastuksesta on tärkeää huolehtia. Uusien kanavien on tarkoitus tarjota vaihtoehtoja ja täydentää palveluvalikoimaa, ei kokonaan syrjäyttää kasvokkaista ohjausta ja neuvontaa, huomauttaa Tanja Kulmala.

 

- Jotta uudet palvelut tavoittavat kohderyhmänsä, myös terveydenhuollon ammattilaisten digitaitojen jatkuvaan kehittämiseen pitää voida panostaa. Samoin tarjolla olevien palveluiden tunnettuutta tulee parantaa, Tanja Kulmala päättää.

 

Sivua viimeksi päivitetty: 14.3.2022