Diabetesliitto Diabetesliitto
3.6.2020



Kesä on uuden alku

Hyviä uutisia! Diabetesliiton ammatilliset koulutukset ja kuntoutuskurssit diabeetikoille ja läheisille käynnistyvät vaiheittain loppukesästä. Ensimmäinen kurssimme diabeetikoille järjestetään heinäkuun viimeisellä viikolla ja koulutuksemme elokuun lopussa. Lisätietoja ja toimintaohjeita kursseillemme tulossa oleville diabeetikoille löydät Ajankohtaista-palstaltamme.

Kulunut kevät on kuormittanut teitä diabeteksen hoidon ammattilaisia monin uusin tavoin, ja myös meillä Diabetesliitossa on kohdattu lukuisia uusia haasteita.  Toivotaan, että koronan vauhdittama digiloikka sataa laariin, kun kesä kääntyy syksyksi.

Toivotamme tämän uutiskirjeemme myötä teille hyvää ja leppoisaa kesää ja toivomme, että tähän kirjeeseen kokoamamme tärpit tukevat teitä työssänne.

Oppaamme uudistuivat

Lapsen diabetes - Opas perheelle on ollut valtavan suosittu. Varsin tuoreesta oppaasta on jo tulossa uusi painos, johon olemme päivittäneet erityisesti insuliinihoitoa ja jatkuvaa verensokerinseurantaa käsittelevät osuudet.

Myös Raskausdiabetes - pidä huolta itsestäsi ja vauvastasi -oppaasta on otettu uusi painos. Opas on uudistettu niiden tarpeiden pohjalta, joita terveydenhoitajat ja raskausdiabeteksen sairastaneet äidit toivat esiin raskausselvityksessämme viime vuonna.

Muista myös kevättalvella julkaistu Nuoren diabetes – ohjeita omahoidon ohjaukseen -kirjamme. Se sopii ajatusten herättelijäksi terveydenhuollon ammattilaisille, jotka työssään tapaavat diabetesta sairastavia nuoria, ja aivan yhtä hyvin teini-ikäisten ja teini-ikää lähestyvien lasten vanhemmillekin.

Kaikki nämä uudet oppaat sekä kesätarjouksessa olevat keittokirjamme löydät D-kaupastamme.

Syksyn koulutuksiin voi ilmoittautua jo

Mikäli koronatilanne säilyy ennallaan tai toivottavasti helpottuu, tavoitteenamme on toteuttaa kaikki diabeteksen hoidon ammattilaisille tarkoitetut koulutuksemme koulutuskalenteriimme merkityn mukaisesti. Keväältä perutut T1D- ja T2D-moduulikoulutuksemme lääkäreille siirtyvät myös syksyyn.

Koronan aiheuttama poikkeustilanne vaikeuttaa tulevaisuuden suunnittelua, mutta samaan aikaan ajankohtaisen tiedon tarve on kenties suurempi kuin koskaan aiemmin. Syksyn koulutuksiimme voi ilmoittautua jo nyt - tulemalla mukaan huolehdit myös omasta jaksamisestasi nopeasti muuttuneessa työympäristössä. Tervetuloa!

Usein kysyttyä koronaviruksesta ja diabeteksesta

Me Diabetesliitossa olemme seuranneet etenkin diabeetikoita ja läheisiä koskettavaa koronauutisointia tarkkaan. Diabetesyhteisön jäsenet ovat lisäksi esittäneet meille runsaasti kysymyksiä koronaviruksesta ja diabeteksen hoidosta sekä koronaan mahdollisesti liittyvistä riskeistä.

Verkkosivuillemme kokoamamme laaja tietopaketti "Usein kysyttyä koronaviruksesta ja diabeteksesta" sisältää vastauksia meille esitettyihin kysymyksiin ja linkkejä luotettavien tahojen ohjeisiin ja tiedotteisiin. Päivitämme sivua jatkuvasti.

Muita tärkeitä uutisia diabeteksen hoidon ammattilaisille

Koronavirus on hallinnut viime kuukausien uutisointia, mutta muitakin tärkeitä ja nimenomaan diabeteksen hoidon ammattilaisia koskettavia uutisia on jaettu. Meidän poimintojamme ovat esimerkiksi:

Miten poikkeustila on näkynyt diabeetikoiden arjessa?

Kysyimme huhtikuussa jäsenistöltämme ja muilta diabetesyhteisön jäseniltä, kuinka koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on heijastunut heidän arkeensa. Kyselyymme vastasi lähes kolme tuhatta diabetesta sairastavaa ja läheistä. Katso täältä, millaisia vastauksia saimme.

Myöhästynyt diagnoosi altistaa happomyrkytykselle

Hoitopaikoista kantautuneiden tietojen mukaan diabetesdiagnooseja on tehty koronavirusepidemian aikana tavallista vähemmän. Lastenlääkärit ovat jo aiemmin ilmaisseet huolensa siitä, että tyypin 1 diabetekseen sairastuneiden lasten hoitoonpääsy viivästyy, kun oireita ei tunnisteta ajoissa.

Asianmukaisen hoidon aloittamisen viivästyminen on aina huolestuttavaa, mutta erityisen huolestuttavaa on, jos tyypin 1 diabetekseen sairastunut lapsi altistuu henkeä uhkaavalle ketoasidoosille. Kun tyypin 1 diabeteksen oireet tunnistetaan perheissä ja hoitopaikoissa ajoissa, vähenevät ketoasidoosit. Katso, miten voisit hyödyntää kampanjasivuamme ja maksuttomia julisteitamme tiedon jakamisessa.


   
Suomen Diabetesliito Yhteystiedot