Diabetesliitto
7.10.2021

Diabetesta sairastavan hyvinvoinnin polku -hanke on käynnistynyt

Elokuun alussa käynnistynyttä hanketta koordinoi Diabetesliitto ja rahoittaa STEA. Tämä Hyvinvoinnin polku -hankkeen uusi uutiskirje välittää hankkeen kuulumisia sekä tietoa tuoreista tutkimusuutisista suomalaisen diabetestutkimuksen saralla.

Uutiskirje ilmestyy neljästi vuodessa. Hankekuulumisten ohella mukana olevat yhteistyöalueet voivat viestiä kirjeessä oman alueensa diabetekseen liittyvän kehittämistyön tuloksista sekä hyväksi havaituista käytännöistä. Uutiskirjettä voit myös vapaasti jakaa eteenpäin muille diabetekseen liittyvästä kehittämistyöstä kiinnostuneille.

Seuraava Hyvinvoinnin polut -uutiskirje ilmestyy viikolla 48. Jos haluat viestiä kirjeessä alueellisesta diabetekseen liittyvästä kehittämistyöstä, ole yhteydessä Tanjaan, tanja.kulmala(at)diabetes.fi, 24.11. mennessä.

Aurinkoista syksyn aikaa!

Tutustu Hyvinvoinnin polut -hankkeeseen

Hyvinvoinnin polut -hankkeessa kootaan Diabetesliiton ja muiden toimijoiden hyviksi havaittuja digitaalisia työkaluja ja palveluja helposti saavutettaviksi hyvinvointipoluiksi.

Hankkeessa syntyvät hyvinvointipolut vakiinnutetaan diabetesta sairastavien, riskissä olevien ja läheisten sekä sote-ammattilaisten käyttöön Diabetesliiton kanavien sekä hankkeessa mukana olevien Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeiden kautta.

Lue lisää hankkeesta ja lähde mukaan kehitystyöhön.

Monikanavainen viestintä avainroolissa tyypin 2 diabeetikkojen tavoittamisessa

StopDia-tutkimushankkeen tuoreen tutkimusjulkaisun mukaan monikanavaisella viestinnällä voidaan tavoittaa laajemmin kohonneessa tyypin 2 diabetesriskissä olevia henkilöitä.

Tulosten perusteella 52 %:lla diabeteksen riskitestin täyttäneistä oli kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Lue julkaisusta myös, miten riskitestilaskurin käyttö voi hyödyttää terveydenhuoltoa kustannustehokkaasti myös uusilla sote-keskusalueilla. Julkaisu on englanninkielinen.

Hyödynnä kyselyämme digitaalisista palveluista

Keräämme syksyn 2021 aikana kohderyhmiltä tietoa diabeetikoiden digitaalisen tuen ja palveluiden tarpeista. Käytämme kokoamaamme tietoa hyvinvointipolkujen kehittämistyön pohjana. 

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeet voivat käyttää kyselystä kertynyttä tietoa oman alueensa kehittämistyössä. Kyselylinkkiä voi myös jakaa esimerkiksi alueellisten toimijoiden verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla. Lue lisää kyselystä tästä.

Lue lisää StopDian opetuksista

StopDia-tutkimushankkeen tuloksia on luettavissa myös jo aiemmin julkaistussa Diabetes ja lääkäri -lehden artikkelissa.

Diabetes ja lääkäri -lehti on lääkäreille ja muulle terveydenhuollon henkilöstölle tarkoitettu diabetesalan ammattijulkaisu. Lehti on luettavissa maksutta joko pdf-muodossa tai näköislehtenä.

Tulossa: Eduskunnan diabetesverkoston seminaari

Varaa kalenteriisi 9.11.2021 klo 14-16: Eduskunnan diabetesverkoston seminaari Vaikuttavaa diabeteshoitoa hyvinvointialueille.

Valtakunnallisen diabetesbarometrin tulokset kertovat kuilusta diabeteshoidon ihanteiden ja käytännön toteutuksen välillä. Hyvinvointialueiden aloittaessa ei ole varaa jättää käyttämättä tilaisuutta diabeteksen hoidon järjestämiseen entistä vaikuttavammin.

Tule mukaan seminaariin Eduskunnan Kansalaisinfoon tai liity kuuntelemaan ja keskustelemaan verkossa. Tarkempaa tietoa luvassa pian.

Väitöstutkimus viruslääkkeiden vaikutuksesta tyypin 1 diabeteksen ehkäisyssä

Viimeaikaiset havainnot tukevat käsitystä enterovirusten osallisuudesta tyypin 1 diabeteksen synnyssä. FM Anni Honkimaa selvitti väitöstutkimuksessaan enteroviruksen aiheuttamia tulehdusmuutoksia haimasoluissa sekä viruslääkkeiden tehoa erityisesti Coxsackie B -virusinfektiota vastaan. Tutkimuksen perusteella haimasolumallissa enterovirus voitiin häätää viruslääkkeillä. Tulokset voivat avata kokonaan uusia mahdollisuuksia tyypin 1 diabeteksen hoidossa ja ehkäisyssä. Lue lisää tutkimuksesta Tampereen yliopiston tiedotteesta.

Verkkokurssit diabeetikon ohjaus- ja neuvontatyön tukena

Diabeetikoille suunnatuille verkkokursseille voi osallistua kotoa käsin ja kelloon katsomatta. Diabetesliiton kurssitarjonnasta löytyy verkkokursseja niin diabetesriskissä oleville kuin jo pidempään sairastaneille.  Kurssit sopivat myös terveydenhuollon ammattilaisen työkalupakkiin ohjaus- ja neuvontatyön tueksi. Osa kursseista on maksuttomia ja osan hinta diabeetikolle 20 e/kurssi. Tutustu verkkokurssitarjontaan.

Jaa viestiä Hyvinvoinnin digipolut -uutiskirjeestä


Tämä uutiskirje on tarkoitettu kaikille diabetesta sairastavien ja riskissä olevien kanssa työskeleville sote-alan ammattilaisille sekä kehittämistyötä tekeville. Uutiskirjeen tilauslinkin löydät hankkeen verkkosivulta. Kiitos, kun jaat linkkiä omassa työorganisaatiossa tai kehittämistyössä mukana oleville yhteistyökumppaneille!

Suomen Diabetesliitto
Tampere
p. 03 2860 111

diabetesliitto@diabetes.fi
www.diabetes.fi

Tarkemmat yhteystiedot