Håll koll på nyheter

Aktuellt

13.9.2023

Nytt nummer ute nu: Diabetes 4/2023 med svensk bilaga!

Hjärna, hjärta och smärta

Sommaren övergår i höst och naturen formligen exploderar av färger. Septembernumret bjuder samtidigt på artiklar om hur vi kan skydda hjärna och hjärta och hur vi kan behålla de kognitiva färdigheterna långt uppe i åren. Dessutom ingår det råd om att bli du med sin smärta. Psykologen Tony Dunderfelt ger tips om livsstilsförändringar och hur det blir lättare att genomföra dem.

Vad händer i kroppen när klimakteriet slår till och hur kan symtomen lindras? Läs bland annat om kost och motion i övergångsåldern. Sist men inte minst ingår det en artikel om motion vid typ 1-diabetes och råd om justeringar av insulindoserna före och efter träning.

Ledaren behandlar den globala ökningen av diabetes, där också Finland spelar en roll.  Plock bland artiklarna på svenska:

God vård skyddar hjärna och hjärta

Artärhälsa är en helhet, där allt påverkar allt. En måttfull livsstil är bra för hjärnan, hjärtat och blodsockerbalansen. Hjärnans och hjärtats hälsa är ett bra incitament för personer med diabetes att försöka behålla blodsockret på något så när god nivå. Därför är det bra att prata med sin läkare om och ta kontroll över sin diabetesvård i sin helhet.

Bli du med din smärta

Långvarig smärta kan sällan botas helt med medicinering, men lyckligtvis finns det många sätt att hjälpa sig själv. Upplevelsen av smärta är personlig och individuell. Därför skiljer sig också sätten att hantera smärta från person till person Det svåraste är att acceptera smärtan som en del av livet – det kan ibland ta flera år.

Förbered dig mentalt för livsstilsförändringar

Psyket kan sätta käppar i hjulen när du vill ändra mat- eller motionsvanorna. Föreställningar, antaganden och fixering vid tidigare upplevelser kan få dig att tro att du inte kommer att lyckas den här gången heller. Men det går att träna upp psyket. Psykologen Tony Dunderfelt förklarar hur du gör.

En välfylld kognitiv reserv stöttar bräckliga färdigheter i ålderdomen

Du observerar, planerar, beslutar och agerar. Samtidigt tänker du, lär dig nytt, minns och kommunicerar. Det är kognitiva färdigheter som har sina rötter i barndomen. De kan försämras med stigande ålder eller till följd av någon demenssjukdom. Kognitivt åldrande är mycket individuellt och varierar stort. Medan någons minne börjar svikta vid 60, kan det vara lika bra som i medelåldern hos någon i 90-årsåldern.

När östrogenproduktionen minskar

I klimakteriet ställer den minskande östrogenproduktionen till det för kvinnors socker- och fettomsättning. Senast då är det bäst att hålla ett öga på motions- och kostvanorna. Det är individuellt hur snabbt och kraftigt klimakteriet slår till, likaså när klimakteriet börjar, hur länge det håller i sig och vilka symtom det ger. Om symtomen försämrar livskvaliteteten, kan det vara värt att ta till hormonersättningsterapi för att lindra dem, förutsatt att det inte finns något hinder för behandlingen.

Ät dig till större balans i egenvården

Kost rik på fibrer och växtbaserade produkter medverkar till att förebygga och behandla diabetes. Viktnedgång förbättrar blodsockerkontrollen och kan i bästa fall resultera i att typ 2-diabetes går i remission. Det betyder att tillståndet förbättras. Bearbetade livsmedel som innehåller mycket salt, socker eller mättade fetter (hårt fett) bör ätas mycket sällan eller inte alls, enligt de nya europeiska näringsrekommendationerna för prevention och behandling av diabetes.

Tips för motion vid typ 1-diabetes

Genom att motionera regelbundet och kontrollera blodsockret lär du dig gradvis hur din kropp fungerar och hur du kan hålla blodsockret på en bra nivå. Då får du ut mesta möjliga av träningen och mår bra. I slutet av artikeln finns råd för hur du justerar insulindoserna före och efter träning.

Resumé på finska


Tillbaka till rubrikerna