Att skaffa barn

Typ 1-diabetes är inget hinder för att skaffa barn. Men moderns diabetes måste beaktas redan när man planerar en graviditet. Då försäkrar man sig om att förutsättningarna är de bästa både för mamman och barnet. Diabetes hos fadern och faderns blodsockerkontroll spelar ingen roll för fosterutvecklingen.

Chanserna att får ett friskt barn är praktiskt taget de samma som för alla andra kvinnor om den blivande modern har god sockerkontroll redan innan hon är gravid och under hela graviditeten.

Fosterutvecklingen kan skadas och till exempel hjärtat och skelettet ta skada om modern har högt blodtryck i början av graviditeten. Mot slutet av graviditeten kan högt blodsocker leda till att barnet växer för mycket och att det uppstår problem vid förlossningen. Däremot har det inte kunnat konstateras att lågt blodsocker eller insulinchock ökar missbildningar hos fostret eller missfall i  början av graviditeten.

Kvinnor med diabetes får inte organförändringar av graviditet, men vid svåra ögonbotten- och njurförändringar kan en graviditet vara en alltför stor risk för både henne själv och barnet. Prata i god tid med din behandlande läkare om du tänker skaffa barn. Då kan man bedöma blodsockerläget och om det är lämpligt med en graviditet.

Bra blodsockerkontroll

Du måste ha god blodsockerkontroll redan före befruktningen för att minimera risken för missbildningar hos fostret. Det betyder att sockerhemoglobinet (HbA1c) ska ligga nära det normala värdet, alltså vanligen under 58 mmol/mol (7,5 %).

Insulinbehovet påverkas av graviditeten. I början kan behovet minska. Efter den första trimestern (tremånadersperioden) ökar insulinbehovet och kan ibland vara dubbelt så stort som före graviditeten. Mät blodsockret ofta under hela graviditeten för att hitta fram till de rätta insulindoserna.

I de flesta fall är det centralsjukhusen som har hand om diabetesgraviditeter. Kontroller görs med 2-4 månaders mellanrum. Det viktigaste är då att kontrollera blodsockret och fostertillväxten. Ögonbottenundersökning görs åtminstone en gång. 

Förlossning

Vid mer än hälften av diabetesgraviditeterna föds barnet genom kejsarsnitt. Den vanligaste orsaken är att barnet är så stort. Vaginal förlossning är också en möjlighet förutsatt att långvarig diabetes, senkomplikationer eller något annat inte utgör någon risk.

Det nyfödda barnet kontrolleras noga de första dagarna eftersom också spädbarn kan ha lågt blodsocker.

Insulindosen reduceras direkt efter förlossningen, ofta till samma nivå som före graviditeten. Det går åt mycket energi till amning och det måste beaktas i diabetesbehandlingen. 

Ärftlighet

Många funderar på arvsfaktorerna vid diabetes. Anlagen för typ 1-diabetes nedärvs, men sannolikheten för att barnet ska insjukna är så liten att frågan kan negligeras i familjeplaneringen.

Om mamman har typ 1-diabetes är sannolikheten att barnet får sjukdomen två procent. Risken är ungefär sex procent om pappan har typ 1-diabetes. I båda fallen är det alltså över 90 procents chans att barnet inte får diabetes. 

Preventivmedel

Alla diabetiker bör använda säkra preventivmedel ända från sexdebuten. När det börjar bli dags för barn är det bra att komma ihåg att blodsockerkontrollen ska vara bra innan man slutar med preventivmedel.

Kvinnor med diabetes kan använda kombinationspiller med låg hormondos eller minipiller. Spiral är ett mycket bra preventivmedel för kvinnor som fött barn, men kan också användas av kvinnor som inte fött barn. Kondom skyddar mot könssjukdomar.

Be din diabetessjukskötare, diabetesläkare eller gynekolog om råd i preventivmedelsfrågor.

Läs mer: