Åderförkalkning

Åderförkalkning, ateroskleros, är den vanligaste komplikationen vid typ 2-diabetes.

Med stigande ålder förkalkas blodådrorna och risken för åderförkalkning ökar  också av typ 1-diabetes.

Ådrorna förträngs snabbare om blodsockerkontrollen är dålig. Ju sämre blodsockerkontroll, desto större risk för sjukdomar i artärerna (ateroskleros). Risken ökar ytterligare av dåliga blodfetter, högt blodtryck och rökning.

Ansträngningsutlöst ångest eller tryckande bröstsmärta är de vanligaste symtomen på förträngningar i artärerna som är de blodkärl som transporterar blodet till hjärtat, alltså i kranskärlen. Det beror på syrebrist i hjärtmuskeln och symtomen klingar vanligen snabbt av med vila och nitroglycerintabletter. Om ett kranskärl täpps till uppstår det en hjärtinfarkt. Det betyder att hjärtmuskeln drabbas av gangrän (vävnadsdöd) på det område som kranskärlet förser med blod. Vid misstänkt kranskärlssjukdom görs ofta ett kliniskt belastningsprov som kallas arbets-EKG. Symtomen kan lindras med bypassoperation eller ballongvidning.

Förträngningar i hjärnans kärl kan orsaka övergående cirkulationsrubbningar i hjärnan, så kallade TIA-attacker. De går över på någon timme, senast inom ett dygn. De vanligaste symtomen är halvsidig förlamning eller talsvårigheter. Ibland kan symtomen likna hypoglykemi och det kan vara bra att kolla blodsockret. Man talar om stroke om en del av hjärnvävnaden skadas permanent av syrebristen. Risken kan reduceras avsevärt med god behandling av blodtrycket och blodsockret.