Välj rätt kost
Rätt kost för diabetiker
- Allsidig – Smakar gott – Tilltalande – Varierad kost – Bra för hjärtat
- individuellt avpassade matportioner utifrån energiförbrukning och målvikt
- bröd, gröt, müsli och andra spannmålsprodukter, helst fullkornsprodukter och gärna till alla måltider
- mycket grönt, frukt och bär
- potatis, ris eller makaroner till huvudmålen
- fettfria och magra mjölkprodukter i måttliga mängder
- bordsmargarin eller magra fettblandningar på brödet
- magra och saltreducerade charkvaror alternativt ost, kött, kyckling och fisk i måttliga eller små mängder
- olja eller andra mjuka fetter till matlagning och bakning.
Diabetes typ 2
Var uppmärksam på fettkvaliteten – Snåla inte med grönsaker och spannmålsprodukter.
Diabetes typ 2 debuterar vanligen i medelåldern eller senare. De flesta typ 2-diabetiker har övervikt och höga blodsockerhalter, men också blodfettsrubbningar och förhöjt blodtryck.
Diabetes typ 2 ökar risken för arterioskleros, åderförkalkning. Därför spelar fettmängden och fettkvaliteten en viktig roll.
Fetma är en bidragande faktor vid typ 2-diabetes. Därför behandlas överviktiga med bantning och viktkontroll. Vid bantning är det A och O att äta mindre av allt, men extra viktigt att reducera intaget av hårda fetter. Allt fett som kommer från mjölk och kött är hårt fett, men också bland annat kokosfett.
Ät gärna mycket grönt, frukt och bär. Mjuka fetter, bordsmargariner och olja, samt fisk i små mängder är bra för hjärta och kärl.
Motion hjälper dig att banta och hålla vikten. Dessutom har fysisk aktivitet gynnsam effekt på blodsocker och blodfetter. Också blodtrycket mår bra av motion.
Många med diabetes typ 2 behöver blodsockersänkande läkemedel och insulininjektioner vid sidan av kost- och motionsbehandling. Ibland måste läkemedel mot högt blodtryck och onormala blodfetter sättas in.
Diabetes typ 1
Flexibel behandling – Välj själv vad du äter
Diabetes typ 1 kan debutera i barndomen, ungdomen eller i vuxen ålder. Diabetes typ 1 behandlas alltid med insulin.
Samspelet mellan insulinbehandling och kost är viktigt. Det håller blodsockret på bästa möjliga nivå. Insulinbehandlingen avpassas individuellt efter vars och ens matvanor.
Vid så kallad flerdosbehandling måste en diabetiker vid varje måltid kunna beräkna matportionerna rätt i proportion till effekten på blodsockret och anpassa insulindoserna därefter. Det är nödvändigt för bra sockervärden.
Läs mer: