Arkiv

13.11.2012

Världsdiabetesdagen i Finland 14 november: Reformen av social- och hälsovården måste utgå från människors behov

Debatten om reformen av social- och hälsovården har mest kretsat kring strukturerna. Men Diabetesförbundet vill sätta människan i fokus. Diabetes är ett bra exempel på en sjukdom där man kan se hur hälso- och sjukvården fungerar med utgångspunkt i patienterna och deras behov. Diabetesförbundet är berett att delta i debatten och testa modeller för social- och hälsovård med inriktning på diabetesvården.

Diabetesförbundet vill integrera de långvarigt sjukas perspektiv i reformen. De som lever med diabetes måste ofrånkomligen anlita hälso- och sjukvården regelbundet. De behöver individuell rådgivning, stöd och medicinsk uppföljning. Risken att drabbas av en rad komplikationer gör att personer med diabetes måste ha tillgång till ett helt nätverk av tjänster inom olika medicinska specialiteter.

- Det är av största vikt att kompetens inom basal diabetesvård och konsultationer inom specialiserad sjukvård kan säkerställas. Särskilt vården och behandlingen av typ 1-diabetiker, som är helt och hållet beroende av insulin, bör koncentreras till vårdenheter med adekvat kompetens inom området. Dessutom måste alla sjukvårdsdistrikt ha ändamålsenliga vårdvägar, säger Jorma Huttunen, vd på Diabetesförbundet.

Typ 2-diabetes är en sjukdom som kan förebyggas, och preventionen handlar till stor del om att förebygga fetma i ett så tidigt stadium som möjligt. Institutet för hälsa och välfärd har startat ett nationellt fetmaprogram, och det är enligt Diabetesförbundet ett viktigt projekt och ett steg i rätt riktning.

- Hela vår samhällspolitik bör vara inriktad på att uppmuntra till mer motion och hälsosam kost. Dessutom bör förebyggande insatser vara en av hörnstenarna i social- och hälsovården. Annars står vi snart inför situationen att inga som helst hälso- och sjukvårdsresurser räcker till, understryker Jorma Huttunen.

Tillställningar och kampanjer

I år firas Världsdiabetesdagen genom en kampanj för diabetestestet som är ett lätt och enkelt sätt att ta reda på sin risk att få typ 2-diabetes. Apotekens och diabetesföreningarnas tillställningar och Diabetesförbundets kampanjsida erbjuder vederhäftig information om hur man kan minska diabetesrisken. Dessutom är målet med kampanjen ”Känner du typen? Det gör vi!” att så många som möjligt av de ungefär 200 000 finländarna som har typ 2-diabetes utan att veta om det ska bli medvetna om sitt tillstånd och boka tid för närmare undersökningar inom vården.

På kampanjsidan finns bland annat videoklipp med information om hur man gör diabetestestet, mäter midjemåttet och gympar med fötterna vid stillasittande arbete. Där finns också spelet Älypää om prevention och behandling av typ 2-diabetes. Diabetestestet finns också på svenska här.


På Världsdiabetesdagen lyfter vi också fram diabetesvården under temat ”Antalet diabetiker exploderar inte – god vård blir billigare”. Drygt tjugo diabetesföreningar kommer att lämna över ett infopaket till de nyvalda fullmäktigemedlemmarna där de får veta varför det lönar sig att satsa på kommuninvånarnas välbefinnande, förebyggande hälsovård och god diabetesvård.

Finlands Diabetesforum ordnar en diabetesdag i riksdagen 13/11 och på Världsdiabetesdagen 14/11 ordnar Stiftelsen för Diabetesforskning en föreläsningsserie på Helsingfors universitet.

Världen lyser i blått

Internationella Diabetesfederationen IDF har med framgång arbetat för att en blå cirkel ska vara en global diabetessymbol, både som pins och vid exempelvis flash mob-samlingar. Att lysa upp byggnader i blått är fortfarande ett sätt att sprida information om Världsdiabetesdagen. I Finland kommer åtminstone radiomasterna i Lahtis och vattentornet i Ytterkervo att lysa i blått på Världsdiabetesdagen. Man kan också klä sig i blått dagen till ära.

Den 14 november lyfter diabetesorganisationerna och deras samarbetspartner fram teman som är aktuella på det nationella planet. På tillställningar och i kampanjer vill de peka på att kunskap, rådgivning, utbildning och kompetens spelar en stor roll i diabetesvården – både för de som har diabetes och deras närstående och för vårdpersonalen.

Också insatser för att förebygga typ 2-diabetes och upptäcka människor med odiagnostiserad typ 2-diabetes ingår i aktiviteterna på många ställen i världen på temadagen. IDF tar också upp teman som diskriminering av personer med diabetes och skam förknippad med diabetes och framhåller att diabetikers mänskliga rättigheter är viktiga och att diabetiker intar nyckelroll när länderna fattar beslut både i vården och i forskningen.

Diabetes i siffror

Det finns 366 miljoner människor med diabetes i världen och antalet beräknas öka till drygt 550 miljoner fram till 2030. Utan adekvat behandling kan diabetes leda till hjärtsjukdomar och cirkulationsstörningar i hjärnan, njursjukdom, fot- och benamputationer och blindhet. Hälften av alla insjuknade är odiagnostiserade och får ingen vård. Åtta av tio diabetiker lever i fattiga eller relativt fattiga länder.

I Finland finns det ungefär 300 000 diagnostiserade diabetiker som får vård för sin sjukdom. Ungefär 40 000 har typ 1-diabetes och ungefär 250 000 typ 2-diabetes. Dessutom har omkring 200 000 finländare typ 2-diabetes utan att veta om det. Relativt sett har Finland mest barndiabetes i hela världen; det finns nästan 4 000 barn under femton år som har typ 1-diabetes. Däremot är det mycket få barn och unga i Finland som har typ 2-diabetes.

Läs mer:

World Diabetes Day

International Diabetes Federation


Tillbaka till rubrikerna