Arkiv

26.1.2011

Uppdaterad rekommendation om fetma hos vuxna: Det behövs effektivare behandling

En arbetsgrupp tillsatt av Suomalainen Lääkäriseura Duodecim och Föreningen för Obesitasforskning i Finland rf har uppdaterat rekommendationen för god medicinsk praxis vid fetma.

Fetma ligger bakom en rad sjukdomar som kan förebyggas och behandlas effektivt med bantning. Livsstilsbehandling som motiverar patienterna att satsa på hälsosamma kost- och motionsvanor är den primära behandlingsformen. Men den uppdaterade rekommendationen tar också ställning till fetmakirurgi.

År 2007 fanns det drygt två miljoner överviktiga personer (BMI över 25) i arbetsför ålder (18–64 år) i Finland, och 650 000 av dem var feta (BMI över 30). Samtidigt fanns det 170 000 personer med svår fetma (BMI över 35) och 50 000 med sjuklig fetma (BMI över 40).

Vikten ökar med stigande ålder och fetma är vanligast bland medelålders (55–64 år) män och kvinnor över 65 år. Mellan 1970-talet och 1990-talet steg medelvikten, BMI och midjemåttet hos finländska kvinnor och män och andelen feta markant. Sedan dess har vikten, BMI och fetma ökat långsammare.  Däremot har fetma ökar avsevärt bland barn och unga.

Fetma ligger alltså bakom en rad sjukdomar som kan förebyggas och behandlas effektivt med bantning. Bland dem märks typ 2-diabetes och förstadier till sjukdomen, högt blodtryck, dyslipidemi (höga blodfetter), fettlever, sömnanpné, kranskärlssjukdom, artros i bärande leder, astma och Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).

Behandlingen av fetma syftar till att förebygga och behandla dessa sjukdomar. Redan en bestående viktnedgång på fem procent har positiva effekter för hälsan.

Verktyg för vården

Arbetsgruppen har också tagit fram en rad praktiska verktyg för behandling av fetma och sammanställt råd för hur man kan gå ner i vikt med kostomställning. Dessutom finns det en nätkurs med mycket och användbart material och en diaserie avsedd att användas i vården.

Den första rekommendationen för god medicinskpraxis vid fetma kom 2002 och den uppdaterades 2007.

Pressmeddelande på Duodecims webbplats (på finska)

Uppdaterad rekommendation (på finska)


Tillbaka till rubrikerna