Arkiv

12.9.2011

Typ 2-diabetes kommer som en överraskning för nästan hälften

För nästan hälften (47 %) kommer diagnosen typ 2-diabetes som en fullständig överraskning. Nästan lika många (43 %) får diagnosen som "ett fynd vid sidan om" vid läkarbesök av någon annan anledning. Det finns omkring 300 00 personer med diagnosen typ 2-diabetes i Finland och ytterligare cirka 200 000 personer som har sjukdomen utan att veta om det. I augusti 2011 gjorde Diabetesförbundet en enkätundersökning bland medlemmar med typ 2-diabetes.


Typ 2-diabetes, eller diabetes typ 2 som den också kallas, är en av de snabbast ökande sjukdomarna i Finland och man räknar med att antalet insjuknade kommer att fördubblas på tio år.

Sjukdomen upptäcks ofta av en tillfällighet på läkarmottagningen. Nästan var fjärde (23 %) av de svarande hade fått sin diagnos vid en kontroll inom företagshälsovården. Bara 14 % hade själv sökt läkare för misstänkta diabetessymtom.

Enkätdeltagarna beskrev typ 2-diabetes som en lömsk sjukdom som sakta smyger sig på och ställer till med skada. Pirjo Ilanne-Parikka, överläkare på Diabetesförbundet, bekräftar att beskrivningen stämmer.

"Typ 2-diabetes kan vara latent i fem till tio år. Utan screening eller andra åtgärder kan sjukdomen komma fram först vid allvarliga komplikationer som blodpropp i hjärtat eller stroke. Det är lätt att skylla vanliga symtom som trötthet och energilöshet, humörsvängningar, domningar i fötterna, störningar i synskärpan, större urinmängder och infektioner på åldern, dålig kondition och stress. I Finland har vi tagit fram ett lätt och tillförlitligt test för att testa risken att få typ 2-diabetes. Det finns på förbundets webbplats, säger hon.

Typ 2-diabetiker oroar sig för ärftliga anlag

Över hälften (55 %) av de som besvarade enkäten var oroliga för vilka effekter de ärftliga anlagen skulle ha för deras barn.

Risken att få typ 2-diabetes är 40 procent om den ena föräldern har sjukdomen och 70 procent om båda föräldrarna har typ 2-diabetes. Mer än två tredjedelar (68 %) av de svarande hade pratat om ärftligheten med sina barn.

En del tycker att typ 2-diabetes fortfarande betraktas som en självförvållad sjukdom.

Det är många ärftliga faktorer som bidrar till att sjukdomen bryter ut, säger överläkare Ilanne-Parikka. De reglerar bland annat kroppens förmåga att hantera vissa näringsämnen, mättnadskänslan, energiomsättningen, fettvävnadens funktion, insulinutsöndringen i bukspottkörteln och kroppens stressreaktioner. Också vår miljö som är en av orsakerna till viktökning spelar in. Vi förbrukar mindre energi per dag än förr samtidigt som energiintaget har ökat.

"Arvsfaktorerna för typ 2-diabetes får fettet att i hög grad sätta sig kring buken och i levern. Det gör att det uppstår en inflammation i kroppen som försämrar insulinets effekt. Ständigt högt tempo, stress och för lite sömn verkar på samma sätt. Arvsfaktorerna gör dessutom att bukspottkörteln inte längre har samma förmåga att kompensera den nedsatta insulineffekten genom att öka insulinutsöndringen. Alla överviktiga utvecklar självfallet inte typ 2-diabetes. Också relativt normalviktiga kan få typ 2-diabetes, om insulinutsöndringen i bukspottkörteln är nedsatt av en eller annan orsak", tillägger Pirjo Ilanne-Parikka.

Var inte rädd för diagnosen!

Merparten (83 %) av de som deltog i enkäten var nöjda med vården. De ansåg typ 2-diabetes ofta vara en allvarlig sjukdom, men en sjukdom som man ändå kan leva med. För en del har diagnosen rentav betytt ett bättre liv i och med att de gått in för en hälsosammare livsstil.

De svarande hade talat öppet om sin diabetes med sin närmaste omgivning och på jobbet. Den närmaste omgivningen har en korrekt och uppmuntrande inställning till sjukdomen.

Enkätdeltagarna anser att de får viktigt stöd och aktuell information från Diabetesförbundet. Dessutom uppfattas förbundet som en viktig intressebevakare.

Enkäten genomfördes per e-post den 18–31 augusti 2011. Frågorna besvarades av 405 personer och målgruppen var typ 2-diabetiker som hör till förbundet.

Närmare information

Diabetes och diabetesbehandling:
Överläkare Pirjo Ilanne-Parikka
Diabetesförbundet i Finland
tfn 03-2860301, 0400 723651
pirjo.ilanne-parikka(snabel-a)diabetes.fi

Enkäten:

Informatör Enna Bierganns
Kampanjen Känner du typen? Det gör vi!
Diabetesförbundet i Finland
tfn 03-2860254, 050 3106604
enna.bierganns(snabel-a)diabetes.fi

Känner du typen? Det gör vi!


Hänger sig Typ 2 fast i byxbenet utan att du vet om det och bromsar upp ditt liv?

Testa dig och ta reda på din risk att få typ 2-diabetes.

I september startade Diabetesförbundet kampanjen Känner du typen? Det gör vi! Syftet är att få finländarna att ta reda på sin risk att få diabetes. Kampanjsymbolen är den ettrig Typ 2 som rör till vardagen för folk.  Med god vård kan man få styr på typen och gå vidare med lättare steg!

Mer information: www.diabetes.fi/tyyppi2 (på finska)


Tillbaka till rubrikerna