Arkiv

10.11.2011

Testa din diabetesrisk på Världsdiabetesdagen 14/11 - Nästan varannan finländare har diabetestestat sig

Det finländska diabetestestet är en erkänt lätt och enkel metod för att testa sin risk att få typ 2-diabetes. På tio år har hela 2,4 miljoner finländare fått chansen att testa sin risk antingen med ett frågeformulär eller på webben.

På Världsdiabetesdagen 14/11 utmanar Diabetesförbundet finländarna att fortfarande testa sig. Målet är 2,5 miljoner test fram till slutet av året. Testet avslöjar ofta också dold diabetes. Det finns nämligen minst 200 000 finländare som har typ 2-diabetes utan att veta om det.

Världsdiabetesdagen firas med ett tiotal evenemang runtom i landet och de stora tillställningarna går i år av stapeln i Tammerfors och Uleåborg. Dessutom görs diabetestester på stormarknader, köpcentra och apotek.

I år har diabetestestet funnits i tio år. Det har konstruerats av professor Jaakko Tuomilehto, Helsingfors universitet, och docent Jaana Lindström, Institutet för hälsa och välfärd. Testet bygger på ett omfattande material från befolkningsstudier och det kartlägger faktorer som enligt vetenskaplig dokumentation bäst förutsäger risken att få typ 2-diabetes inom tio år.

En färsk doktorsavhandling av Pirjo Ilanne-Parikka, överläkare på Diabetesförbundet, bekräftar att livsstilen spelar en stor roll när det gäller att motverka att sjukdomen bryter ut hos dem som löper störst risk att insjukna.

Diabetestestet kan göras lätt och behändigt här.  I Finland används testet i mycket stor skala på hälsovårdscentraler och inom företagshälsovården. Dessutom har testet översatts till ett tiotal språk, bland annat arabiska.

Risktestet är ett enkelt krysstest med åtta frågor om ålder, BMI, midjemått, motion, kost, blodtrycksmedicinering, blodsocker och arvsfaktorer. Avslutningsvis ger testet råd utifrån det sammanlagda antalet riskpoäng.

Tidigare blodsockerhöjning ger flest poäng. I synnerhet graviditetsdiabetes tyder på ärftliga anlag. Den som har haft graviditetsdiabetes bör alltså hålla ett vakande öga på sina levnadsvanor.

Midjemåttet är en annan viktig indikator för diabetesrisken. Det visar om det finns fett inne i bukhålan. Framför allt hos män samlas fettet runt buken och de facto insjuknar män oftare än kvinnor i typ 2-diabetes. Midjemåttet är en bättre måttstock än BMI (kroppsmasseindex) eftersom BMI inte alltid säger hela sanningen – exempelvis muskulösa personer kan ha onormalt högt BMI. Men muskler är bra för sockeromsättningen och en positiv faktor med avseende på diabetesrisken.

Typ 2-diabetes klassas som en folksjukdom. Hela 700 000 finländare har diabetes eller förstadier till diabetes, visar de färskaste siffrorna.

För mer information:

Tarja Sampo, kommunikationschef
Diabetesförbundet i Finland
Tfn 0400-723 669
tarja.sampo(snabel-a)diabetes.fi

Pirjo Ilanne-Parikka, överläkare
Diabetesförbundet i Finland
Tfn 0400-723 651
pirjo.ilanne-parikka(snabel-a)diabetes.fi


Världsdiabetesdagen 14/11


Världsdiabetesdagen firas varje år den 14 november. Datumet har valts för att det är Frederick Bantings födelsedag. Han var den ena av de två forskare som upptäckte insulinet. Temadagen initierades ursprungligen av Internationella diabetesfederationen IDF och Världshälsoorganisationen WHO.

Årligen når kampanjen ut till flera miljoner människor. Diabetesförbunden och andra organisationer från 145 länder är engagerade i kampanjen. Med diabetesdagen vill organisationerna fokusera på diabetes världen över, men dagen är också en årlig jubileumsdag för alla de som lever med diabetes. Sedan 2007 ingår dagen också i FN:s årliga temadagar.

Världsdiabetesdagen firades första gången 1991. I Finland har dagen firats ända från början. Dagen till ära ordnar lokala diabetesföreningar, vårdenheter, apotek, skolor inom hälso- och sjukvårdsområdet och andra samarbetspartner evenemang och program. En blå ring är den internationella symbolen för dagen.

För mer information: www.worlddiabetesday.org


Kampanjen Känner du typen? Det gör vi!

I september startade Diabetesförbundet kampanjen Känner du typen? Det gör vi! Syftet är att få finländarna att ta reda på sin risk att få diabetes. Kampanjsymbolen är den ettrig Typ 2 som rör till vardagen för folk. Temat för Världsdiabetesdagen backar upp kampanjuppmaningen: Testa dig! www.diabetes.fi/tyyppi2


Tillbaka till rubrikerna