Arkiv

10.6.2014

Sommarnummer av Diabetes ute nu: 3/2014

Diabetes-lehden kansi 32014
Sommarnumret av Diabetes är fullspäckat med nyttig och trevlig läsning om bland annat motion och läkemedel. Kolla till exempel tipsen för vattengympa, som du kan testa både i simhallen och i närmaste sjö eller havsvik. Plock bland artiklarna i svenska bilagan:

Vad är det som kostar i läkemedel?

Innan ett läkemedel kommer ut på marknaden, måste det få försäljningstillstånd från läkemedelsmyndigheten. Och innan patienten kan få ersättning från FPA måste Läkemedelsprisnämnden ha godkänt läkemedlet för ersättning. Nämnden tar ställning till om ett läkemedel uppfyller kriterierna för specialersättning och bedömer om partipriset är skäligt. Läkemedelsfrågorna har blivit mer komplicerade med åren. Diabetesförbundet är på hugget och uttalar sig aktivt om läkemedelspriser och läkemedelsersättningar.

Naturlig motion som motvikt till stillasittande

På sikt är alltför mycket stillasittande till skada för hälsan. Ryggen, nacken, axlarna och benen belastas. Fettmetabilismen och sockeromsättningen påverkas negativt.

Motionsfysiologen Arto Pesola vill uppmana alla att stiga upp från arbetsstolen och tevesoffan en gång per halvtimme. Ta några steg och sträck på benen. Hon talar varmt för naturlig motion, till exempel att pyssla i trädgården, leka med barnen och plocka bär i skogen.

Stark och spänstig med vattengympa

Brukar du ta ett dopp om somrarna? Förena nytta med nöje och träna musklerna med vattengympa. Kolla in de lätta och roliga rörelserna som du kan göra i sjön eller i havet i sommar och i simhallen i höst.

Promenera undan din diabetes

Redan 6 500 steg per dag är till nytta för att förebygga typ 2-diabetes, visar en studie gjord i Uleåborg. Det motsvarar till exempel en och en halv timmes promenad i långsamt tempo, ungefär 2–3 kilometer i timmen. Det var vad som behövdes för att försökspersonerna skulle få bättre blodfettvärden, lägre blodsocker, minskad insulinresistens och mindre fett kring de inre organen. – Allt detta är viktigt också när typ 2-diabetes är ett faktum.

Bästa metoderna för att få bukt med vikten

Livsstilsförändringar är den primära behandlingsmetoden vid fetma. Det betyder ändrade kost- och motionsvanor för hälsa och viktkontroll. Mycket kalorisnål diet, VLCD, är en effektiv bantningsmetod, när kostomläggningar inte ger önskat resultat.

I Finland finns det ett bantningsläkemedel på marknaden. Svår och sjuklig fetma kan behandlas med fetmaoperation när de vanligaste bantningsmetoderna inte ger önskat resultat.

Bilden som räddar dina ögon

Alla diabetiker måste få sina ögon fotograferade regelbundet. Ögonbottenfotografering avslöjar nämligen begynnande kärlskador i ögonen. Efter ungefär tjugo år med typ 1-diabetes får de flesta förändringar i ögonbottnarna. Personer med typ 2-diabetes kan ha tecken på retinopati redan när de får sin diabetesdiagnos. – Mindre kärlskador i ögonen kan försvinna eller förloppet stanna upp eller åtminstone fortskrida långsammare, om diabetesbehandlingen intensifieras, säger avdelningsöverläkare Kustaa Hietala.

Barndiabetes och parrelationer

Hela familjen påverkas i flera hänseenden när ett barn får diabetes. Också föräldrarnas relation sinsemellan kan ändras i den nya livssituationen. – Det behöver inte innebära en kris när ett barn drabbas av sjukdom. Det kan också hända att föräldrarna blir mer sammansvetsade, säger psykoterapeuten Liisa Välilä.

Men det kan uppstå problem om föräldrarna inte är vana att hantera svåra frågor tillsammans och ge uttryck för sina känslor.

Experimentell diabetesforskning tar kliv framåt

Just nu händer det en massa spännande och intressanta saker inom den experimentella diabetesforskningen. Ett av de mest intressanta projekten som professor Timo Otonkoski vill lyfta fram är experimentella studier, där forskarna med hjälp av läkemedel försöker återställa aktiviteten i betacellerna hos diabetiker. En annan spännande forskningsinriktning är att man försöker på stamceller från människor att fungera på samma sätt som betaceller.

Professor Leif Groop berättar om skyddande gener mot diabetes.

Daniel har diabetes

Läs om Daniel som fick diabetes när han var i grundskolan. Efter en del dramatiska händelser gick allt väl.

Baka bröd själv

Testa sommarens brödrecept.


Tillbaka till rubrikerna