Arkiv

23.9.2013

Septembernumret av Diabetes belyser många olika livssituationer

Diabetes-lehti 42013
Nummer 4 av Diabetes med svensk bilaga är ute nu. Läs mer om innehållet i septembernumret. Vill du prenumerera på Diabetes? Läs då mer här. Ta också en titt i artikelarkivet. Nästa nummer kommer i slutet av oktober.

Fotsår kräver minutiös vård

Små hudskador kan i värsta fall utvecklas till diabetiska fotsår. Varje diabetiker måste ta skadorna på allvar eftersom skenbart oförargliga skador i värsta fall kan leda till amputation.

- Till en början ser diabetiska fotsår ut som vanliga sår, men de visar inga tecken på att läka på några veckor som vanliga sår, säger kärlkirurgen Maria Söderström.

Hur står det till med cirkulationen i fötter och ben?

God metabol kontroll och rökfrihet är det bästa skyddet mot cirkulationsproblem i fötterna – och det effektivaste sättet att förebygga amputationer. Också motion är till hjälp.

- Om sår på fötterna inte läker, måste man alltid undersöka den arteriella cirkulationen, säger kärlkirurgen Pirkka Vikatmaa.

Sextio procent av diabetiska fotsår är kopplade till både neuropati och cirkulationsrubbningar, visar den nyaste forskningen. Cirkulationsrubbningar behandlas med livsstilsförändringar, medicinering och i förekommande fall mad ballongvidgning eller bypassoperation.

Individuella mål vid typ 2-diabetes

Det har kommit nya internationella riktlinjer för behandling av typ 2-diabetes. Också våra nationella behandlingsriktlinjer ses över. I båda fallen lyfts individuella behandlingsmål och flera behandlingsalternativ fram. De nya riktlinjerna och läkemedelsbehandlingarna presenteras av diabetesläkaren Juha Saltevo.

Drabbad av diabetes mitt i drömkarriären

Volleybollspelaren Urpo Sivula insjuknade i typ 1-diabetes på en tävlingsresa i Brasilien för drygt ett år sedan. Symtomen hade funnits tidigare, men han hade inte vetat vad de berodde på. Efter den första chocken kan han också se positiva sidor med diabetes.

Mättat fett under lupp

Konsumtionen av mättat, det vill säga hårt fett, har ökat. Det återspeglas i finländarnas kolesterolvärden som har stigit de senaste åren, uppger Institutet för hälsa och välfärd. Näringsterapeuten Eija Ruuskanen visar med talande exempel hur man med små matval kan göra stora förändringar i fett- och energiintaget. Läs och häpna!

Våga prata om erektionsproblem

Skjut inte upp problemen utan sök hjälp vid erektionsstörningar. Det finns ett flertal effektiva, riskfria och i dag även billiga behandlingsmetoder. Erektionsproblem försvinner vanligen inte av sig själva. I stället har de en tendens att förvärras, säger urologen Mika Raitanen.

Munhälsan blir viktigare med åren

Tandköttsinflammation, muntorrhet, svampinfektion och tandlossning – med stigande ålder drabbas diabetiker lättare av sjukdomar i munnen och tänderna än i unga år. Regelbunden munvård och regelbundna tandläkarbesök ger utdelning i form av bättre behandlingsresultat.

Dessutom

Dessutom bjuder svenska bilagan på mattips, forskningsnyheter och kortfattad information om gluten.


Tillbaka till rubrikerna