Arkiv

27.10.2021

Nytt nummer ute nu: Diabetes 5/2021 med svensk bilaga

Hösten är här och det kan behövas lite värmande lösning om till exempel utmattningssyndrom och livsstilsförändring. Det finns hopp om förändring! Läs också om bristen på diabetesskötare, läkemedelsberoende och ryggbesvär. Vad vet du om levern? Läs mer i vår informativa artikel. Och sist men inte minst bjuder vi på lite tips för kvinnors och mäns intimhälsa.

Stort behov av fler diabetesskötare

För många med diabetes är samma vanliga proffsiga diabetesskötare ett mycket viktigt stöd. Men allt oftare finns den angelägna hjälpen inte längre tillgänglig. På många ställen har antalet diabetesskötare dragits ner, i synnerhet inom primärvården. Samtidigt ökar typ 2-diabetes snabbt, och behandlingen av typ 1-diabetes kräver allt större kompetens.

Är din medicin beroendeframkallande?

Lugnande medel och insomningspreparat kan vara beroendeframkallande. Det visar sig i form av utsättningssymtom, bland annat ångest, sömnlöshet, rädsla, symtom som liknar baksmälla, , ljudkänslighet och irritation. Redan när sömnmedel sätts bör en utsättningsplan utarbetas.

Utmattningssyndrom och livsstilsförändring

Utmattning är ett varningssystem i kroppen som signalerar att de psykiska och fysiska resurserna håller på att sina. Utmattning är ingenting som dyker upp plötsligt, utan utmattning är vanligen en följd av flera år eller rentav årtionden av ständig överbelastning. Återhämtningen börjar med att man synliggör och lyssnar på sina behov. Utmattningssyndrom utvecklas när man av en eller annan orsak inte längre kan återhämta sig tillräckligt mycket. Det första steget är att bli medveten om sin situation.

Ryggvärken är som bortblåst!

Ryggbesvär kan förebyggas och behandlas med fysisk aktivitet. Lätt motion är bra för att bevara ryggmusklerna och hårdare träning stärker dem. A och O är att ofta och regelbundet göra något man gillar. Pirjo Nurminen från Kuopio blev av med sitt ryggont när hon började träna på gym och vattenlöpa.

När levern drabbas

Leversjukdomar kan vara latenta länge utan att ge symtom och laboratorieprover säger inte alltid hela sanningen om levern. Det bästa sättet att värna om leverns hälsa är att ha goda levnadsvanor. För mycket alkohol och bukfetma är förödande för finländarnas hälsa.

Tips för kvinnors intimhälsa

Diabetes påverkar kvinnans sexualitet ända från tonåren till tiden efter klimakteriet. God blodsockerbalans förebygger inflammationer och befriar kvinnan från många andra bekymmer. I alla skeden av livet är det viktigt att försöka ha en accepterande och positiv attityd till sin kropp och respektera kroppen som den är. Det gäller att förstå att sexualitet är en njutning med många dimensioner. Allt sex försiggår inte nedanför naveln.

Hjälp vid erektionsstörningar

När blodcirkulationen inte längre fungerar på rätt sätt kan det uppstå erektionsproblem. Lyckligtvis finns det många typer av behandling, både med och utan läkemedel. Urologen Timo Hakala uppmanar alla med erektionsproblem att ta mod till sig och söka hjälp. Sexualitet är så mycket mer än bara samlag.

Resumé på finska.


Tillbaka till rubrikerna