Arkiv

31.10.2016

Nytt nummer ute nu: Diabetes 5/2016

Diabetes-lehden kansi 52016
När höststormen viner och regnet piskar mot fönstren, är det trevligt att sätta sig ner och läsa svenska bilagan i Diabetes.

Novembernumret innehåller många nyttiga och informativa artiklar om bland annat hypoglykemi, fett i leven och tandimplantat. Dessutom kan du läsa om ensamhet och vänskap på ålderns höst. I ledaren behandlar chefredaktören den första diabetesmässan någonsin.

På akuten: tala om att du har diabetes

Blodsockret bör testas på alla som kommer till en sjukhusjour med allmänna symtom, säger avdelningsöverläkare Saara Metso, Tammerfors universitetssjukhus. Samjouren Acuta i Tammerfors har kommit på flera sätt att ge diabetiker bättre och snabbare vård på akutintaget. Tänk på att alltid tala om att du har diabetes när du uppsöker en jourmottagning.

Lindrig hypoglykemi går att kontrollera med små medel

Allvarliga hypoglykemier (lågt blodsocker) har minskat i takt med att insulinsorterna har utvecklats och insulinpumparna blivit vanligare. Lindriga hypoglykemier går dock inte att undvika helt och hållet. Därför bör var och en lära sig reagera snabbt men sansat. Det är bra om anhöriga, arbetskamrater och kompisar lär sig känna igen symtomen på hypoglykemi och vet vad som ingår i första hjälpen vid ett anfall av lågt blodsocker.

Lär din omgivning använda glukagon

En glukagoninjektion hjälper när blodsockret ligger mycket lågt. Det är bra om närstående till en diabetiker lär sig injicera glukagon. Glukagonsprutor är avsedda för situationer när en diabetiker har mycket lågt blodsocker och är medvetslös. – Titta lite extra på anvisningarna för hur man ger en glukagonspruta.

Se upp med kolesterolet

När läkaren konstaterar att risken för artärsjukdom är hög, är det bäst att försöka sänka kolesterolvärdena målmedvetet, säger specialistläkaren Elina Pimiä.

I vilket fall som helst är det till fördel att försöka få blodfetterna i schack, oberoende av om orsakerna ska sökas i generna, diabetes eller livsstilen.

Fettet i levern glider ut

Professor Pertti Mustajoki har goda nyheter. Fettet försvinner där det gör störst skada, nämligen i levern, när överviktiga med ämnesomsättningsstörningar lägger om kosten.

Implantatbehandling: viktigt med god munhygien

De senaste trettio åren har tandimplantat ökat i rasande takt. De ersätter tandförlust. Implantatbehandling ska vara noga övervägd, påminner Tellervo Tervonen, professor och specialist i tandköttssjukdomar.

Var ska jag finna en vän?

Ensamhet hör till de stora problemen i vår tid. I synnerhet äldre människor riskerar att bli sittande inom sina fyra väggar, utmattade av sjukdom och bekymmer. Ensamheten kan bli en ond spiral. Centralförbundet för de gamlas väl har tagit tag i problemet och erbjuder grupper inom ramen för verksamheten Vänkretsen.

Recept på höstliga bärdesserter

Kolla in och testa recepten på bärdesserter.

Familjeträffen

Bilagan har också en kort rapport från familjeträffen i somras.

Vet du att tidningen Diabetes har öppet arkiv på nätet? Kolla det här.


Tillbaka till rubrikerna