Arkiv

14.9.2022

Nytt nummer ute nu: Diabetes 4/2022 med svensk bilaga

Höstlöven börjar falla och vi går sakta mot vinter. Då är det dags att läsa om blodsockervärdena vid operationer, god vård vid typ 2-diabetes, vardagsmat till överkomligt pris, hur sorg påverkar livet och mycket mer. I ledaren skriver planeraren Reetta Korkki att Diabetesförbundet lägger upp sin verksamhet utifrån diabetikers erfarenheter och önskemål. Så kontakta gärna förbundet och berätta om era erfarenheter! Plock bland artiklarna i svenska bilagan:


God blodsockerbalans minskar riskerna vid kirurgisk behandling

Före en operation är det bra att få att ligga blodsockervärdena inom målområdet. Blodsockret stiger nämligen ofta av operationer, smärta, nervositet och fysisk inaktivitet. Under anestesin, i uppvakningsrummet och på avdelningen följs blodsockret upp regelbundet. Rekommendationerna för insulinbehandling vid kirurgisk behandling varierar en aning från sjukhus till sjukhus.

Kräv god vård vid typ 2-diabetes

I en enkät från Diabetesförbundet uppgav många med typ 2-diabetes att de inte hade fått någon som helst vägledning kring vården och behandlingen. Typ 2-diabetes kan komma som en stor chock och det går inte alltid att ta emot information genast. Därför bör vägledning ordnas allt efter behov. Dessutom måste undersökningar av hälsotillståndet göras regelbundet. God vård förbättrar livskvaliteten vid typ 2-diabetes. Vidare minskar samhällets sjukvårdsutgifter när allvarliga följdsjukdomar kan förebyggas.  

Ett liv – många sjukdomar

Nästan alla med typ 2-diabetes är multisjuka. Det betyder att en person har minst två kroniska sjukdomar alternativt två faktorer som försämrar hälsotillståndet. Hos multisjuka är det lätt hänt att läkemedelsbördan blir för stor. Därför är det viktigt att göra en samlad och individuell utvärdering av medicineringen. När man drabbas av flera sjukdomar, ligger det nära till hands att man blir deprimerad. Det i sin tur gör det svårare att klara av sjukdomarna. Multisjuka kan gärna ägna sig åt verksamheter och aktiviteter de tycker om. Då försvinner sjukdomarna åtminstone för ett ögonblick i bakgrunden.   

Vardagsmat till överkomligt pris

Nu när matpriserna stiger är planering till stor hjälp för att få kontroll över kostnaderna. Lägg gärna upp en vecko- eller månadsbudget. Köp inte färdigmat utan laga maten själv. Baka ditt eget bröd för mjöl är ett billigt baslivsmedel. Grönsaker är vanligen billigare än kött och fisk. Kål, lök, bönor och rotsaker går att få till ett överkomligt pris året runt. Så här på hösten är skogen full av bär och svamp. – Undvik matsvinn.

Årliga kontroller – viktig punkt på checklistan för fotvård

Vilken information ger årliga kontroller av fötterna? På mottagningen kontrolleras skyddskänseln, som varnar om till exempel skon skaver mot huden. Också reflexerna testas. Utebliven reaktion kan det betyda att nervimpulserna mellan ryggmärgen och musklerna är nedsatta. Undersökningar av blodcirkulationen ger information om de djupa artärerna. Dessutom undersöks flexionen i vaden samt rörligheten i stortåns basled och andra leder.

Hudens bakterieflora bekämpar sjukdomsalstrare

Huden skyddar kroppen mot sjukdomsalstrare. Hudens yta är hemvist för det mest diversifierade mikrobiella samhället i människokroppen, med upp till tusen bakteriearter. De är viktiga för att huden ska må bra. Bakterierna hämmar bland annat tillväxten av sjukdomsalstrare, som vissa jästsvampar, på huden.

Dessutom hjälper hudens egna nyttiga mikroorganismer huden att reparera och regenerera sig efter en infektion.

Det går att leva ett gott liv med sorg

Sorgforskaren Mari Pulkkinen vill ifrågasätta tanken om att sorg är en process som man måste gå igenom. Oberoende av vad som är orsaken till sorgen kommer vårt liv att påverkas av sorgen resten av livet. Ingenting av det vi upplever försvinner. Förlusten kan se olika ut. Det kan kännas tomt när ett barn flyttar hemifrån, men samtidigt kan det vara början till något nytt. En kär människas död är oåterkallelig. Ingenting kan ersätta en närstående, men sorgen kan få oss att se klarare vad som är viktigt i livet.

Tidningen Diabetes öppet arkiv


Tillbaka till rubrikerna