Arkiv

15.6.2022

Nytt nummer ute nu: Diabetes 3/2022 med svensk bilaga

När sommaren står i sin bästa skrud kompletteras njutningen av ett nytt prunkande nummer av Diabetes med svensk bilaga. Gå på upptäcktsfärd i den digitala vården eller bland nya effektiva läkemedel vid fetma. Informera dig om vad som gäller för diabetesvården vid flytt till annan ort och missa inte de goda råden för fina sommarfötter. I ledaren kan du läsa om resultaten från läsarenkäten nyligen. Plock bland artiklarna:

Digital vård

Det behövs fler digitala lösningar och tjänster på distans inom diabetesvården eftersom resurserna inte kommer att räcka till i framtiden. Den bästa utvägen vore en hybridmodell med dels vård på distans, dels möjlighet att träffa en läkare när det behövs, säger en diabetesläkare. Vid psykisk ohälsa kan terapi rentav fungera bättre på distans än med fysiska sessioner.

Vem ansvarar för min vård när jag flyttar?

Ska du flytta? Då är det bäst att i förväg kolla med den nya hemkommunen var diabetes behandlas och säkerställa att data om din diabetes och din vårdplan förs över till den nya enheten. Alla dina uppgifter i tjänsten Kanta är åtkomliga i den nya hemkommunen, förutsatt att du har gett ditt samtycke till att uppgifter om dig lämnas ut. Du kan lämna ditt samtycke på Mina Kanta-sidor.

Visste du det här om fetmaläkemedel?

När livsstilsförändringar inte hjälper och vikten bara skjuter i höjden, kan läkemedel som är aptitnedsättande eller hämmar fettupptaget bli räddningen. I bästa fall kan bantningen komma i gång så bra att livsstilsförändringar följer med av bara farten. Men grundersättning från FPA ges bara ut till en liten del av alla de som kunde ha nytta av läkemedlen. De flesta får betala sin medicin helt och hållet ur egen ficka, och det är synd, säger professor Kirsi Pietiläinen.

Nödläge på fel plats och vid fel tidpunkt

Urininkontinens är vanligare bland personer med diabetes än bland friska. Avföringsinkontinens är ett problem som mest drabbar äldre kvinnor, men också diabetes kan spela in. Hur behandlas dessa hälsoproblem som ibland kan begränsa vardagen?

Checklista för sommarfötter

Du kan inte minska egenvården vid diabetes allt efter årstid. Det är en regel som är viktig att komma ihåg också inför sommar och semester. Men ofta försummas fotvården under semestern. Det har Jaana Huhtanen, fotvårdare på Diabetesförbundet, sett i sitt arbete. Hon bjuder på goda råd för fina fötter under sommaraktiviteter.

Diabetesläkarna: Alla måste få tillgång till nya behandlingsformer

Trots stora framsteg i behandlingen är egenvården vid typ 1-diabetes fortfarande extremt betungande. Lyckligtvis går utvecklingen av insuliner samt förbrukningsartiklar och hjälpmedel snabbt framåt. Det är många innovationer på gång som kan göra livet lättare för personer med diabetes. Det anser diabetesläkarna Anna-Kaisa Tuomaala och Henna Cederberg-Tamminen på HUS.

Resumé på finska.


Tillbaka till rubrikerna