Arkiv

14.4.2021

Nytt nummer ute nu: Diabetes 2/2021 med svensk bilaga

Våren är här och svenska bilagan bjuder på ny och intressant läsning om bland annat skuldbeläggning i barnfamiljer, kroppens signaler och lågt blodsocker hos barn. Redaktionssekreteraren skriver om att människan i grunden är god och vill bry sig om andra. Hon ger också ett spännande boktips. Plock bland artiklarna i svenska bilagan:

Diabetes ökar skuldkänslorna i barnfamiljer

När ett barn insjuknar i diabetes ingår skuldkänslor så gott som alltid i bilden under den första chockfasen. Föräldrarna funderar vad de hade kunnat göra annorlunda. Senare kan de ha skuldkänslor för att barnets blodsocker åker bergochdalbana. Skuldkänslor är något som också typ 2-diabetiker brottas med. Många av dem tycker att sjukdomen är deras eget fel. Dessutom händer det att de skuldbeläggs på diabetesmottagningen.

Hör du kroppens signaler?

Vid sjukdom konfronteras man med sin egen utsatthet och blir tvungen att acceptera sin förändrade kropp. Det är inte alltid lätt. För oss alla och särskilt för dem som har diabetes är det viktigt att lyssna på kroppens signaler, säger Minna Martin, psykoterapeut som är specialiserad på psykofysisk terapi. Hon påminner om hur viktigt det är att ha en vänlig relation med den kropp och den person vi har fötts till.

Halsbränna är en svår men vanlig åkomma


Halsbränna brukar uppträda framför allt efter stora måltider eller i liggande ställning. Fet mat och övervikt kan förvärra besvären. Det går att få bukt med sporadisk halsbränna, om man äter mindre av mat som vållar besvär och bantar bort några kilo. Däremot krävs det läkarundersökning vid återkommande och svåra besvär. – Visste du förresten att återkommande halsbränna kan skada mun- och tandhälsan?

Följdsjukdomar motas i grind med rask motion


Motion är medicin också för diabetiker som får dialys, visar en doktorsavhandling av Heidi Tikkanen-Dolenc. Det viktigaste budskapet är dock att tillräckligt mycket fysisk aktivitet tillräckligt ofta minskar risken för följdsjukdomar vid diabetes och risken för förtida död.

Rädsla för lågt blodsocker sätter press på familjen

Föräldrarna till diabetesbarn är ofta rädda för att barnets blodsocker ska sjunka för mycket. Rädslan för lågt blodsocker kan rentav bli ett hinder för god vård av diabetes och försämra familjens och barnets välbefinnande, säger Mari Pulkkinen, ansvarig läkare på diabetesmottagningen vid Jorvs sjukhus.

Det hjälper att prata, men hör någon mig?

Det skapar klarhet i tankarna och känns lättare om man får prata om sina bekymmer. Men känns det svårt att prata öppet eller finns det ingen som lyssnar? När det inte finns någon i närheten som kan lyssna, kan det vara bra att kolla upp vilket stöd bland annat olika organisationer kan erbjuda, bland annat stödpersoner och telefonjour. Ibland kan det också hjälpa att skriva.



Tillbaka till rubrikerna