Arkiv

15.4.2020

Nytt nummer ute nu: Diabetes 2/2020 - Mat behöver inte bara vara näring

Årets andra nummer av tidningen Diabetes fokuserar på mat ur ett flertal perspektiv. Läs om vegetarisk kost, hälsoaspekter på kött och kolhydrater, tarmflora och mycket mer. Dessutom behandlas kriser vid sjukdom. Ledaren kommenterar coronaviruset och dess följder för vår hälsa och vårt samhälle. Svenska bilagan innehåller följande artiklar:

Att äta tillsammans är mer än att bara fylla magen

I Finland äter vi mindre ofta tillsammans än i något annat OECD-land. Så är det trots att vi mår bra i många hänseenden av att laga mat och äta tillsammans. Det berättar väninnorna Iida och Jenni som lagar mat tillsammans en gång i veckan. Också deras barn deltar. Också familjen Peltomaa ser till att det finns tid för att äta tillsammans mitt i all vardagsstress.

Mindre salt och socker

Salt och socker har viktiga funktioner i människokroppen, men vi får lätt i sig för mycket av bådadera via mat och dryck. För stort saltintag får blodsockret att stiga. Mat och dryck som innehåller mycket socker gör att man bland annat går upp i vikt. Det enklaste sättet att minska salt- och sockerintaget är att väja hjärtmärkta produkter.

Tänk om jag skulle bli vegetarian

Det är bra både för hälsan och för miljön att äta mindre eller helt undvika kött och att äta mer grönsaker. Hur ska man börja när man vill ställa om kosten? Vad innebär varierad vegetarisk kost? Näringsterapeuten Niina Hämäläinen på Diabetesförbundet ger råd och tips.

Vilket kött ska man helst välja?

Kött innehåller många näringsämnen, men alla köttsorter är inte lika hälsosamma. Tänk på att vara lite måttligare med köttintaget. Det är bra för både hälsan och miljön. Näringsterapeuten Reijo Laatikainen tipsar om hur ofta man kan äta kött och vilken typ av kött man helst ska välja.

Hur står det till med din tarmflora?

Allt vi äter påverkar tarmmikrobiotan, som tarmfloran också kallas. Tarmbakterierna i sin tur inverkar på vår hälsa och vår sjukdomsrisk. Den gamla hederliga matpyramiden är den bästa metoden för att hålla tarmfloran i schack. I framtiden kan det hända att kost- och näringsrekommendationerna skräddarsys individuellt för var och en.

Mindre kolhydrater fokus på hälsoaspekten


Många är intresserade av lågkolhydratkost. Vi har frågat en näringsterapeut och en diabetesläkare hur lågkolhydratkost och diabetes passar ihop och hur lågkolhydratkost kan tillämpas utan risker.

När sjukdom blir kris

Hälsa spelar en så stor roll att livet rasar samman, när man förlorar hälsan. En del grips av ångest, andra vill gå vidare när de kommit över den första chocken. Psykoterapeuterna Arto Pietikäinen och Päivi Hakuni-Järvinen pekar på hur man kan komma ur en kris och anpassa sig till den nya situationen.

Öppet arkiv


Tillbaka till rubrikerna