Arkiv

16.2.2022

Nytt nummer ute nu: Diabetes 1/2022 med svensk bilaga

Årets första nummer gör en djupdykning i flera intressanta teman. Människokroppen består av flera hundra miljoner celler som ska försvara kroppen mot sjukdomsalstrande inkräktare. Har du någonsin funderat över vilken munkänsla maten ger och hur smaken egentligen kommer till? Läs också mer om bland annat hur viktigt det är låta undersöka ögonen. I ledaren presenterar sig förbundets nya sakkunnigöverläkare Elina Pimiä.

Plock bland innehållet i svenska bilagan 1/2022:

Stärk ditt immunförsvar

Vi har alla flera hundra miljarder försvarsceller i kroppen, som har till uppgift att se till att sjukdomsalstrande bakterier och virus inte tränger in i kroppen. En del av immuniteten beror på arvsfaktorer, medan andra delar förvärvas under livets gång när man konfronteras med sjukdomsalstrare eller tar vacciner. Vi kan påverka vår motståndskraft genom att äta hälsosamt, motionera regelbundet och sova tillräckligt.

Smakförnimmelser är sinnenas samspel  

Visste du att det behövs både smaksinne och luktsinne för att känna smaken av mat? Smakupplevelsen påverkas också av matens utseende och munkänsla. Det spelar också en roll vilken typ av mat vi är vana att äta.

Ta kontroll över blodsockret

Personer med typ 2-diabetes kan påverka blodsockret via sina kostvanor, motionsvanor och sömnvanor. Näringsterapeuten Reijo Laatikainen redogör för de viktigaste dagliga metoderna för att få kontroll över blodsockret. Det är till fördel att göra något åt högt blodsocker i tid, eftersom blodsockret ökar risken för följdsjukdomar om det inte behandlas.

Regelbundna ögonundersökningar förebygger tråkiga överraskningar

Med åldern blir ögonsjukdomar vanligare. Glaukom kan skada synnerven. Makuladegeneration är åldersrelaterade förändringar i ögonbottnen som drabbar makula, som är området för det skarpa seendet. Starr grumlar linsen, försämrar synen och ändrar ögats brytkraft. Glaskroppen och näthinnan kan lossna och ögats näthinna kan drabbas av förändringar. Det gäller att låta undersöka ögonen i tid för att förändringar ska upptäckas i ett tidigt stadium.

Blodfetterna återspeglar artärernas tillstånd

Målen för blodfetterna skärptes för ett år sedan. Den strängaste gränsen för LDL-kolesterol är nu 1,4 millimol per liter, om risken för artärsjukdomar är extra stor. Personer med diabetes behöver ofta kolesterolmedicinering, men utöver det måste de få styr på kosten, motionera mer och dessutom se till att sova tillräckligt mycket.

Störningar i nerverna

Nerverna gillar inte för mycket socker och högt blodsocker kan leda till nervpåverkan. Det kallas neuropati. Skador på känselnerver kan ta sig uttryck i känselbortfall eller smärta, skador på motoriska nerver i form av nedsatt muskelstyrka. Skador på det autonoma nervsystemet, som inte är beroende av vår vilja, inverkar på regleringen av kroppsfunktionerna, bland annat mag- och tarmfunktioner, blodtryck, tömning av urinblåsan och erektion.

I framtiden kan parodontit kanske upptäckas via utandningsluften

Parodontit är en inflammation i tandfästet. Det är en vanlig sjukdom med tråkiga följder. Parodontit kan nämligen försämra blodsockerbalansen, öka risken för följdsjukdomar och leda till tandlossning. Om sjukdomen inte behandlas ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, och sjukdomen kan vara en bidragande faktor till typ 2-diabetes. Det är viktigt att upptäcka mun- och tandinfektioner i ett så tidigt stadium som möjligt, säger forskarna Kajsa Roslund och Markus Metsälä.

Resumé på finska


Tillbaka till rubrikerna