Arkiv

10.4.2018

Nytt nummer av Diabetes ute nu: 2/2018

Diabetes-lehden kansi 2/2018Våren närmar sig med stormsteg och svenska bilagan i Diabetes 2/2018 bjuder på ny och nyttig läsning. I ledaren framhåller chefredaktören att vi alla är olika men har lika värde.

Plock ur innehållet:

Ekonomiska problem kan vara slutet på god vård

Diabetesläkaren Atte Vadén är bekymrad över att en del diabetiker har varit tvungna att sluta med nödvändig medicinering på grund av nedskärningarna i läkemedelsersättningarna. Numera förekommer det ofta på diabetesmottagningen att läkare och patient diskuterar vilken medicinering patienten har råd med, berättar han. Och det är inte bara pensionärer och arbetslösa som har problem med läkemedelsutgifterna. Det gäller också förvärvsarbetande diabetiker med små inkomster.

Danny är fortfarande på hugget

Sångaren och artisten Danny har haft typ 2-diabetes i 25 år och för åtta år sedan fick han en hjärtinfarkt. Trots det bär det av på turné igen. I sommar uppträder han på festivalen Finnhits och i oktober startar en intensiv konsertturné, som pågår nästan tre månader. 75-åringen tar väl hand om sin hälsa: han följer Erikas hälsosamma kostråd och skriver minutiöst upp uppgifter om sin hälsa varje dag.

Min diabeteshistoria

Mats Fors berättar om sitt liv som diabetiker: vad som motiverar honom och hur han kombinerar jobb och diabetes. Framför allt uppmanar han alla med diabetes att göra det de älskar. Allt är möjligt också vid diabetes.

Det nya direktverkande insulinet Fiasp


Fiasp är ett direktverkande insulin som kom ut på marknaden i fjol. Det kan användas av både de som har flerdosbehandling och av de som använder pump. En del är mycket nöjda med det nya insulinet, medan andra är mindre nöjda.

God och dålig tarmflora


Tarmfloran påverkan vår hälsa på många olika sätt – också v id diabetes. Men hur kan vi ta hand om tarmarna och tarmfloran på bästa sätt?

Medkänsla får stressen att ebba ut

Det är individuellt hur vi upplever och reglerar negativ stress. En stressad människa är rädd för att misslyckas och känner skuld för det som inte går att påverka. När stressen är som värst, hjälper det om man har medkänsla med sig själv. Det är dags att lossa på greppet och vila.

Lugna ner en oregerlig mage


Återkommande mag- och tarmproblem kan underlättas med rätt matval. Tre av fyra med magproblem får vanligen hjälp av skräddarsydda matvanor. Stresshantering och regelbunden motion lindrar besvären.

Typ 1-diabetes i arbetslivet

Drygt 70 procent av personer med typ 1-diabetes har upplevt stress på grund av att de måste kombinera arbete och diabetes. Stressen är förknippad med oro för hur det ska gå med arbetsförmågan vid diabetes, särskilt den fysiska arbetsförmågan. Pirjo Hakkarainen, doktor i hälsovetenskaper, har i sin doktorsavhandling undersökt typ 1-diabetiker i arbetslivet.

Visste du att artiklar ur svenska bilagan finns också på nätet diabeteslehti.diabetes.fi/sv?


Tillbaka till rubrikerna