Arkiv

9.4.2015

Nytt nummer av Diabetes ute nu: 2/2015

Diabetes-lehti 22015 www
Diabetesförbundet firar 60-årsjubileum år och årets andra nummer av tidningen är ett jubileumsnummer. Läs om förbundet, diabetes och insulin och mycket annat. Tidningen berättar hur det kunde vara förr och hur framtidsutsikterna kan se ut.

”Diabetesorganisationen har styrka att påverka”

Inför riksdagsvalet har Diabetesförbundet aktivt hållit sig framme i samhällsdebatten. Verksamhetsledaren Janne Juvakka understryker att det gemensamma påverkansarbetet fortsätter mellan valen och också på alla andra nivåer, inte bar i riskpolitiken. Vi kan alla påverka det samhälle vi lever i.

Silvo Maksimainen – insulinveteran

Silvo Maksimainen har injicerat insulin i sextio år. Det är 85 000 doser. Hemligheten bakom god sockerbalans är minutiös egenvård och gott mod. Han reser land och rike runt trots sin diabetes, men lågt blodsocker ställer till med problem, särskilt som han inte längre känner av symtomen. Lyckligtvis känner hand fru igen symtomen, till och med i sömnen.

Professor Tero Kangas – ett liv och många berättelser

Professor Tero Kangas har spelat en betydande roll för utvecklingen av diabetesvården i Finland. Han har bland annat skrivit boken Sokeritauti, som var den första handboken om diabetes i Finland. Boken kom också ut på svenska. Tero Kangas är läkare och forskare och han har själv diabetes. Dessutom har han en viktig roll i påverkansarbetet både här hemma och utomlands. Historien om Tero Kangas är samtidigt diabetesvården i Finland i ett nötskal.

Visste du det här om diabetes?

En sjukdom som liknar diabetes nämndes redan i en papyrusrulle i Egypten på 1500-talet före vår tideräkning. På 600-talet berättades det i den indiska Vedalitteraturen att de rika som åt mycket ris, vetemjöl och socker hade diabetes. Det här och många andra intressanta fakta om diabetes och diabetesbehandling kan du läsa i aprilnumret.

Konstgjord bukspottkörtel kan minska bördan

Många diabetiker drömmer om en apparat som befriar dem från bördan att mäta blodsockret, räkna kolhydrater och bedöma insulindoser. De första konstgjorda bukspottkörtlarna har testats, men det återstår fortfarande mycket arbete. Professor Jorma Lahtela är förhoppningsfull, men han tror att det kommer att gå många år innan konstgjorda bukspottkörtlar blir vanliga.

Stamcellsbehandling testas på människa

I framtiden kan stamcellsbehandling vara en framträdande metod för att behandla insulinbrist vid typ 1-diabetes. De första patientförsöken med celler ombildade från stamceller har startat i USA. – Målet är att föra in sådana celler i kroppen som utsöndrar insulin på rätt sätt, sammanfattar professor Timo Otonkoski.

Hela folkets sjukdom

Bilden av typ 2-diabetes var en ganska harmlös sjukdom som förekommer på ålderdomen. Men på 1980-talet smög den sig oförmärkt längre in på och blev en folksjukdom i Finland. – Trots att vi i Finland har utvecklat ett billigt och välfungerande risktest, är det fortfarande få som tar frågan på allvar, säger professor Jaakko Tuomilehto. Mest oroväckande är det att sjukdomen går allt lägre ner i åldrarna.

Fet av känslor

Man skäms för sin övervikt och man blir fet av skamkänslor. Övervikt kan leda till utanförskap. Det väcker känslor av osäkerhet och mindervärde som i sin tur ökar skamkänslan. För att komma undan känslorna undviker överviktiga gym, motionsspår och simhallar – överlag platser där kroppen utsätts för andras blickar. I stället tröstar de sig med mat, och blir ännu tjockare. Tröstätare går inte ner i vikt av att räkna kalorier, säger Katarina Meskanen. I stället bör man ta itu med sina känslor.

Tidningen Diabetes publiceras också som PDF-tidning och webbversion. Dom kan bara läsas av de som är medlemmar i en diabetesförening och prenumererar på den tryckta versionen av Diabetes.

PDF-tidningen är identisk med den tryckta versionen. Webbversionen uppdateras regelbundet och den innehåller mestadels samma artiklar som den tryckta tidningen. Men tidpunkten skiljer sig eftersom en del av artiklarna kan läsas på webben redan innan den tryckta tidningen kommer ut.


Tillbaka till rubrikerna