Arkiv

8.6.2015

Nytt nummer av Diabetes ute: intressant och nyttig läsning för sommardagar

Diabetes-lehti 32015 kansi
Svenska bilagan i Diabetes 3/2015 innehåller intressant och nyttig läsning för både lata och aktiva sommardagar.

Plock ur innehållet:

Nya riktlinjer för rehabilitering

FPA fokuserar blicken på framtiden och ser allt mer till den samlade situationen vid diabetes, inte bara på själva sjukdomen. Från och med nästa år kan det hända att personer med diabetes får medicinsk rehabilitering via FPA på ett betydligt tidigare stadium än idag. Då träder en lagändring med nya kriterier i kraft. Också Penningautomatföreningen (RAY) har planer på att införa nya riktlinjer för rehabilitering.

Hypohunden – en hjälpreda i vardagen

En hypohund – eller diabeteshund som den också kallas – är tränad att känna igen och reagera på svängningar i blodsockret i tid. Utbildningen till hypohund pågår i ungefär ett år. Närundervisning ordnas i snitt en gång i månaden och mellan gångerna måste hundens tränas flitigt därhemma. Inte alla hundar som går på kurs klarar av slutprovet, men i bästa fall kan hunden bli en stor trygghetsfaktor för människor med diabetes.

Sensor larmar vid avvikande blodsocker

Kontinuerlig blodsockermätning (förkortas ibland CGM) tillämpas vanligen några dagar i följd, när man försöker lösa problem med insulinbehandling. Glukossensorn mäter blodsocker kontinuerligt med jämna mellanrum. Då är det lättare att få en mycket mer exakt bild av blodsockret än med vanliga test med blod från fingertoppen. Resultaten kan avläsas på dator, och det ger ännu mer detaljerad information. Men kontinuerlig blodsockermätning kan inte ersätta blodprover från fingertoppen.

Allt fler finländare sover med CPAP-mask

Sömnapné kan behandlas med bland annat bantning och operation, men övertrycksbehandling med CPAP (Continious Positive Airway Pressure) är den viktigaste behandlingsmetoden vid medelsvår och svår sömnapné. Det betyder att man andas genom mask. Den första effekten är dramatisk: tröttheten på dagen kan försvinna redan efter två eller tre nätter. Dessutom blir humöret och arbetsförmågan bättre, och uppmärksamheten i trafiken skärps.

Inflammation i munnen kan få hälsan på fall

Varannan finländare har en kronisk inflammation i munnen. Diabetes ökar risken för parodontit, som drabbar tändernas stödjevävnader. Om parodontiten inte stoppas, försvinner så småningom benvävnaden under tänderna med tandlossning som följd. Sjukdomen läker inte av sig själv. Den underhåller en låggradig inflammation i kroppen och bakterier i munnen vandrar ut i blodbanan. I värsta fall skyndar parodontit på hjärt- och kärlsjukdomar.

Cirkulationsstörning i hjärnan och stroke – snabb vård och rehabilitering viktiga

Ofta slår stroke eller andra cirkulationsstörningar i hjärnan till som en blixt från klar himmel. Anfallen är skakande för både den drabbade och omgivningen. Många återhämtar sig och klarar sig på egen hand, men de är kanske inte riktigt sig själva längre. Rehabilitering är till nytta oberoende av ålder. Störst inverkan har skadans placering och omfattning.


Tillbaka till rubrikerna