Arkiv

2.11.2015

Nytt nummer av Diabetes ute 2.11

Diabetes-lehti 52015
Novembernumret av Diabetes och svenska bilagan innehåller intressant och nyttig läsning för regniga och soliga novemberdagar. Lär dig mer om blodsockermätning och mätresultat. Du kan också läsa om hur det är att ha diabetes på jobbet. Artikeln om positiv attityd till livet innehåller många tänkvärda tankar. Svenska bilagan:

Lättare att ha diabetes på jobbet

Forskare, diabetiker och företrädare för företagshälsovården funderar tillsammans hur det ska gå att säkerställa god vård vid typ 1-diabetes under arbetsdagen. Östra Finlands universitet och diabetespolikliniken vid Kuopio universitetssjukhus har gjort en enkät, som visar att samarbetsprojektet resulterade i en rad nya modeller som är till hjälp för diabetiker på arbetsplatsen. Frågan diskuterades också ur arbetsplatsens, arbetsledningens och arbetarskyddets perspektiv.

MODY-diabetiker är känsliga för kolhydrater

Personer med lindrig MODY klarar sig ofta med bara kostbehandling. Vid svårare och mer sällsynta former av MODY behövs det måltidstabletter eller direktverkande insulin. De som har mer sällsynta former av MODY är mycket känsliga för kolhydrater. Blodsockret rakar lätt i höjden redan efter en måltid med mycket lågt kolhydratinnehåll.

Tekniken spelar roll vid blodsockermätning

Mättekniken spelar en viktig roll vid blodsockerprov för att resultaten ska vara tillförlitliga. Resultatet påverkas av bland annat hur rena händerna är, på vilket sätt blodprovet tas och hur mätutensilierna hanteras och fungerar.

Blodsockermätaren är en vägvisare

För människor med diabetes är blodsockermätaren som en karta för den som tar sig fram i okänd mark. Den visat i vilken riktning man ska gå. Att låta bli att testa blodsockret är som att behandla sin sjukdom i blindo, bara på ett ungefär. Men det räcker inte med att bara mäta. Man måste också kunna tolka resultaten och justera egenvården därefter.

Pirjo Ilanne-Parikka, överläkare på Diabetesförbundet, berättar när man behöver normal uppföljning, intensifierad uppföljning och tillfällig uppföljning.

Kan man lära sig välja en positiv attityd?

Vissa människor ser varje motgång som en oöverstiglig mur. Andra ser alltid ett ljus i mörkret och marscherar med stor tillförsikt framåt i livet hur stora och tunga hinder det än radas upp framför dem.

Många glädjeämnen

Världsdiabetesdagen firas återigen den 14 november. I artikeln berättar människor med diabetes, deras närstående, vårdpersonal och samhällspåverkare vad som gör dem glada och vem de särskilt vill tack och hylla denna diabetesdag.

Dessutom

Du kan dessutom läsa en del intressanta nyheter. Testa också månadens recept.


Tillbaka till rubrikerna