Arkiv

20.10.2014

Nytt nummer av Diabetes ute

Diabetes-lehti 52014
Årets näst sista nummer av Diabetes är ute nu.  Läs intressanta artiklar på svenska om kvinnohjärtan, laserbehandling av ögonen, nya appar för diabetiker och mycket mer.

Ur innehållet i svenska bilagan:

Kvinnohjärtan kan också drabbas

Kvinnor insjuknar i kranskärlssjukdom i snitt tio år senare än män. Av någon anledning har kvinnor med diabetes inte samma fördel. Dessutom ger hjärtinfarkt oftare atypiska symtom hos personer med diabetes, kvinnor och äldre.

Överläkare Mikko Syvänne berättar hur du kan ta bättre hand om ditt hjärta.

Hur ofta ska man byta nålar och lansetter?

Nålarna eller kanylerna för insulinpennor och lansetter för blodsockermätning är engångsprodukter. Kvaliteten försämras redan efter en användning. Slöa nålar och lansetter kan ställa till med problem på injektionsområdet och göra det svårare att administrera insulin rätt.

Som en kompis

15-åriga Anni är jätteförtjust i blodsockermätaren Modz. Också föräldrarna är nöjda när de får ett sms varje gång hon mäter blodsockret. Mätaren uppmuntrar till bättre resultat eftersom man med goda sockervärden kan nå upp till nya nivåer precis som i mobilspel. Också kompisarna vet vad en smilis och en grimaserande symbol betyder.

Häftet byts ut mot smarttelefon

18-åriga Suvi har deltagit i ett test med appen My healthway och blodsockerbalansen har förbättrats utan att hon medvetet har ändrat sina vanor. Det är skriva upp blodsockervärdena i mobilen än i ett häfte. Appen ritar kurvor som visar hur det är ställt med blodsockret. Dessutom kan appen ha ständig kontakt med diabetesmottagningen så man behöver inte gå igenom alla data vid besöken.

Kosten och tjocktarmsmikrober kan medverka till diabetes

Docenten Arno Hänninens forskningsgrupp vid Åbo universitet har upptäckt ett intressant samband med mikroorganismerna i tjocktarmen på NOD-möss och typ 1-diabetes. Nu undersöker gruppen hur vissa diabetesrelaterade faktorer påverkar immunsystemet i tjocktarmen och den autoimmuna processen som leder till diabetes.

Svullna ben

Man behöver inte vara orolig om båda benen är svullna och svullnaden försvinner under natten. Ibland kan bensvullnad emellertid vara tecken på en allvarlig sjukdom, till exempel ventrombos, hjärtsvikt eller njursvikt.

Vid lindrigt nedsatt venfunktion räcker medicinska behandlingsstrumpor som behandling. Fotvårdaren Jaana Huhtanen ger råd för medicinska behandlingsstrumpor.

Laserbehandling stoppar ögonbottenförändringar

Synhotande ögonbottenförändringar kan behandlas effektivt med laser, om behandlingen sätts in vid rätt tidpunkt och ögonbottnarna behandlas tillräckligt tätt. Då utvecklas det vanligen inte nya kärl på näthinnan eller synnerven, säger docenten Paula Summanen.

Vanligen upptäcker man inte själv att näthinnan är skadad. Därför är det viktigt att diabetiker får sina ögonbottnar undersökta regelbundet.

Dessutom

kan du läsa en bokrecension och kolla in ett höstrecept.



Tillbaka till rubrikerna